«Αφού έλαβε υπ’ όψιν τη θετική εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου N.M. Rothschild & Sons Limited και επιπροσθέτως την έκθεση της Ernst & Young Business Advisory Solutions S.A. για το δίκαιο και εύλογο του προσφερθέντος τιμήματος, και συζήτησε αναλυτικά τους όρους της συμφωνίας και τα λοιπά δεδομένα, αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτή την προσφορά της CVC και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών της Vivartia», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ, «από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161,14 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής».
Η αγοράστρια αναλαμβάνει και το σύνολο του δανεισμού της εταιρίας, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 425 εκατ. ευρώ περίπου, ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. «Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της MIG και την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού», σημειώνεται.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με τη δανείστριά της Τράπεζα Πειραιώς για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανεισμού της κατά τρία έτη, με δικαίωμα επέκτασης για έναν επιπλέον χρόνο, με μειωμένο επιτόκιο της τάξεως του 3%, από το οποίο 1% θα καταβάλλεται μετρητοίς και το υπόλοιπο θα κεφαλαιοποιείται.
Πιέσεις
Την πώληση της Vivartia επιτάχυνε η πανδημία, καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020 που είχε ανακοινώσει η MIG, η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετακινήσεων, τη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης και το κλείσιμο των καταστημάτων είχε αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα της Vivartia. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 265,7 εκατ. ευρώ έναντι 294,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA περιορίστηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικής κερδοφορίας 25 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενα έξοδα.
Ο κλάδος εστίασης του ομίλου Vivartia επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις του κλάδου κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, να επηρεαστεί σημαντικά η λειτουργική κερδοφορία EBITDA και να δημιουργηθούν επιπρόσθετες ταμειακές ανάγκες προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που ωρίμασαν κατά την περίοδο του lockdown.
Αντίθετα, κατά το α’ εξάμηνο του 2020 οι κλάδοι γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων διατήρησαν τα επίπεδα πωλήσεών τους με μικρή βελτίωση των αποτελεσμάτων τους EBITDA έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η MIG αποφάσισε να προχωρήσει τώρα στην πώληση της Vivartia, παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία αρκετοί όμιλοι είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους.
Αλλωστε με τη CVC Partners έχει ξανασυνεργαστεί, καθώς το 2018 εξαγόρασε από τη MIG KAII τον όμιλο Υγεία, ενώ έχει αποκτήσει και τα νοσοκομεία Μητέρα, Ιασώ και General Metropolitan. Τέλος, σημειώνεται ότι το αμερικανικό fund είναι μεταξύ των παικτών που διεκδικούν και την Εθνική Ασφαλιστική.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου