ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Όμιλος MYTILINEOS: Απορρόφησε τους κραδασμούς της πανδημίας – 129 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα αναλάβει την προεδρία του ΣΕΒ

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ [email protected]

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε για μια ακόμα χρονιά ο όμιλος MYTILINEOS παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

O κύκλος εργασιών το 2020 παρουσίασε ελαφρά κάμψη στα 1,9 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2019, γεγονός που αποδίδεται στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των τομέων της Μεταλλουργίας και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και στη χρονική μετατόπιση τόσο στην υλοποίηση, όσο και στη συμβασιοποίηση νέων έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Eργων Βιώσιμης Ανάπτυξης λόγω της πανδημίας.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας άγγιξαν τα 129 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) παρέμεινε αμετάβλητη στα 315 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 538 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου).

Ετσι, το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,36 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.

Σε τροχιά ανάπτυξης

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε ότι «το 2020 αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, με στήριγμα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της MYTILINEOS και την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπων μας, κατορθώσαμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, μείναμε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους σε λειτουργική κερδοφορία (το οποίο νωρίς μέσα στο 2020 είχα θέσει ως στόχο), ενώ παράλληλα διατηρηθήκαμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Επιπλέον το 2020 επιταχύναμε τη διαδικασία μετασχηματισμού της MYTILINEOS που πλέον, μέσω και των νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιάζει στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Έκτακτη ανακοίνωση από ZARA, Pull&Bear, Massimo Dutti και Bershka – Δείτε τι αλλάζει για τα ψώνια μας

Πώς θα μοιάζει η αγορά του Insurtech to 2021

Η LIDL αναπτύσσει το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης βιοποικιλότητας για τη συμβατική γεωργία

Κλειστά καταστήματα: Αυτές οι περιοχές από σήμερα δεν έχουν Jumbo!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

lockdown: «Κλείδωσε» η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο για τον κωδικό 6 – Μόνο για πεζούς αυτό το SMS [συνεχής ενημέρωση]

Μιχάλης Μάρδας

Eurovision 2021: Έτσι θα διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός και Lockdown: Εκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά με Κικίλια για τα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Εκτάκτως εμβολιάζονται 5.000 χρόνιοι ασθενείς στην Μ. Βρετανία

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός και lockdown: Προς ολοταχώς για οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα – Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση – Ποια τα σενάρια που εξετάζονται

Μιχάλης Μάρδας

Λινού: 24ωρα σούπερ μάρκετ και ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης – Καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τα λύματα «κλειδώνουν» το ολικό lockdown – Αυξητικές τάσεις έως και +337%

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Ή σκληρό lockdown που θα εφαρμοστεί ή πάμε σε άλλη στρατηγική

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Επιστρέφει lockdown Μαρτίου, έρχονται νοσοκομεία-Covid και κόφτης στο SMS 6

Μιχάλης Μάρδας