Το πληροφοριακό σύστημα εξασφαλίζει την «ανωνυμοποίηση» των στοιχείων των ασθενών, σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 θεσμοθετήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τους μήνες που ακολουθούν, θα δίνει στην Η.ΔΙ.ΚΑ τη δυνατότητα συγκέντρωσης δεδομένων υγείας ασθενών με COVID-19 και διάθεσής τους στο Υπουργείο Υγείας και στους υγειονομικούς φορείς, τόσο για το σχεδιασμό πολιτικών διαχείρισης της νόσου και αποτροπής της διασποράς, όσο και για την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας στους νοσούντες.
Καλύπτοντας πλήρως τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 δίνει τη δυνατότητα άμεσης καταγραφής και αποτελεσματικής παρακολούθησης -σε πραγματικό χρόνο- της εξέλιξης των κρουσμάτων. Επιπλέον, το σύστημα προσφέρει στους αρμόδιους επιστήμονες του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
- Δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρισης -σε καθημερινή βάση- όλων των επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων, της χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς, καθώς και της πορείας και έκβασης της νοσηλείας τους.
- Στοιχεία για στατιστικές αναλύσεις και επιδημιολογικές μελέτες.
- Αυτοματοποίηση έκδοσης παραπεμπτικών εξετάσεων.
- Παρακολούθηση αποστολής δειγμάτων προς τα διαπιστευμένα εργαστήρια και ηλεκτρονική αποστολή των αποτελεσμάτων.
- Διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα (Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ, Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης κτλ.).
H Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ, κα Νίκη Τσούμα, δήλωσε: «Η τεχνολογία αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος του συστήματος υγείας στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Ευχαριστούμε θερμά, την ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά τους στην υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με COVID-19, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, καθώς και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την αρωγή και τη στήριξή τους.»
Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Με το σημαντικό αυτό έργο, ενισχύσαμε την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού και των επιστημόνων υγείας, παρέχοντάς τους ένα καθοριστικό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας. Με ολοκληρωμένες λύσεις ICT και με όπλο μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Πολιτεία, τους πελάτες μας και την κοινωνία, και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.»
Ο κ. Σπύρος Βυζάντιος, Προέδρος της Byte Computer, ανέφερε σχετικά: «Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία το έργο αυτό αποδόθηκε στους πολίτες, στους επαγγελματίες υγείας και στις κρατικές δομές μέσα στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, είναι παράδειγμα όλων όσων μπορούμε ακόμα να κατακτήσουμε με την ετοιμότητα, τον επαγγελματισμό και την υψηλή εξειδίκευση των ανθρώπων μας, προς όφελος της κοινωνίας συνολικά.»
Η COSMOTE έχει συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, υλοποιώντας σειρά ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ICT). Στα έργα που έχουν υλοποιηθεί περιλαμβάνονται η υπηρεσία τηλεργασίας για 10.000 Δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση και η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης και ψηφιακής υπογραφής Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.