ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Σκληρό πόκερ με 10 μεγάλους παίκτες για το «Ελ. Βενιζέλος»

Προσοχή: Ποιοι ταξιδιώτες θα μπαίνουν σε καραντίνα και μετά τις 15 Ιουνίου - Τι ανακοίνωσε η ΥΠΑ

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Σκληρό πόκερ προβλέπεται να παιχτεί για την απόκτηση του 30% του αεροδρομίου της Αθήνας. Και τούτο διότι ισχυρότατοι όμιλοι από το χώρο των επενδύσεων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ).

Η υψηλή συμμετοχή εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Με τη συμμετοχή δέκα (10) επενδυτικών σχημάτων έληξε χθες η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α φάση) για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ΔΑΑ).

Η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εκτιμάται ότι θα φέρει στο ταμείο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 1-1,2 δισ. ευρώ.

Στον κατάλογο, με τα επενδυτικά σχήματα που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται η AviAlliance GMBh, που ήδη έχει το 45% της «ΔΑΑ» και ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP (η διοίκηση του οποίου δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του πρόσθετου ποσοστού, υποσχόμενη και σειρά νέων επενδύσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν) και από τον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος θα συμμετέχει στο διαγωνισμό με διεθνή εταίρο -όπως είχε πράξει και στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με τη Fraport-, αλλά και η γαλλική Vinci Airports, η οποία μέσω των αεροδρομίων που λειτουργεί παγκοσμίως υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται 200 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Η Vinci συμμετέχει ήδη σε μεγάλες παραχωρήσεις στη χώρα μας και είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει και το management του ΔΑΑ στην περίπτωση που το Δημόσιο αποφάσιζε να πωλήσει ολόκληρο το ποσοστό συμμετοχής του, που ανέρχεται σε 55%.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

  1. ADP GROUPE
  2. APG ASSET MANAGEMENT
  3. AVIALLIANCE GMBh
  4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE
  5. FIRST STATE INVESTMENTS
  6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS
  7. VINCI AIRPORTS
  8. Κοινοπραξία εταιριών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A., SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF
  9. Κοινοπραξία εταιριών KKR και EGIS
  10. Κοινοπραξία εταιριών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η AviAlliance, μέσω των θυγατρικών AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, κατέχει περί το 40% των μετοχών της «ΔΑΑ» και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τέσσερα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου (Δημ. Κοπελούζος, Χρ. Κοπελούζος, Κυρ. Κοπελούζου και Ελένη-Ασημίνα Κοπελούζου) ελέγχουν περί το 5%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο Υπερταμείο (25%) και το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το οποίο και είναι ο πωλητής.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο εξαιτίας της εμπλοκής που σημειώθηκε με την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διπλασιαστεί το αρχικά συμφωνηθέν τίμημα. Και προκηρύχθηκε εσπευσμένα στα τέλη Ιουνίου, καθώς τότε έληγε η συναίνεση (waiver) που είχε δώσει η AviAlliance για την πώληση του πακέτου.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αλλαγές των εκπροσώπων του Δημοσίου στην σύνθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΔΑΑ». Με βάση τη συμφωνία μετόχων, το Δημόσιο ορίζει τα τέσσερα μέλη (μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο). Οι Καναδοί τα υπόλοιπα τέσσερα, ενώ το ένατο μέλος ορίζεται μετά από συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και των μετόχων πλειοψηφίας. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ορίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ανδρέας Ντίνης

Διαγνωστικοί έλεγχοι για τον COVID-19 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Μιχάλης Μάρδας

Σε ποιες χώρες μπαίνει «μπλόκο» στις πτήσεις έως το τέλος Ιουνίου – Τι αλλάζει, οι κανόνες και οι οδηγίες

Tinad

Ετσι θα «πετάμε» από τη Δευτέρα – Οι κανόνες και τα μέτρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Tinad

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου Antonov 225 προσγειώθηκε στην Αθήνα

Tinad

Ελ. Βενιζέλος: «Βουτιά» 61,3% στην επιβατική κίνηση τον Μάρτιο

Kon

Επιστρέφουν στην Αθήνα 74 Έλληνες από την Βιέννη

Kon

Συναγερμός στο «Ελ. Βενιζέλος» για αιγυπτιακό αεροσκάφος

Μιχάλης Μάρδας

Βραβεία Routes: Στην πρώτη θέση και πάλι το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Μιχάλης Μάρδας