Μετά τη ΦΑΓΕ και την PepsiCo-ΗΒΗ, η Froneri Hellas ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι κλείνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στην Ελλάδα, ενώ λίγες ώρες αργότερα η Ελαΐς- Unilever Hellas έκανε γνωστό ότι «βγάζει στο σφυρί» τις μαργαρίνες και τα ελαιόλαδά της.
Μεγάλοι παίκτες του κλάδου κλείνουν τις μονάδες παράγωγης τους στην Ελλάδα αναχωρώντας για άλλες… πολιτείες
Η πτώση της κατανάλωσης, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και η βαριά φορολογία αναγκάζουν τις πολυεθνικές εταιρίες να… σβήσουν τις μηχανές των εργοστασίων τους στη χώρα μας και να αναζητήσουν αλλού τη… γη της Επαγγελίας, διατηρώντας εδώ μόνο εμπορική δραστηριότητα.
Στον κλάδο των τροφίμων, την αρχή έκανε πριν από περίπου δύο χρόνια η ΦΑΓΕ, η οποία αποχώρησε από την αγορά γάλακτος κλείνοντας τη μονάδα παραγωγής στο Αμύνταιο.
Μάλιστα, στην οικονομική έκθεση για το 2015, η εταιρία χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη αγορά μη επικερδή σημειώνοντας ότι «προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε το χαμηλό εργατικό κόστος, την πλεονάζουσα δυναμικότητα και το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό στις μονάδες παραγωγής (γιαουρτιού) στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις εξαγωγές των προϊόντων από την Ελλάδα στις υφιστάμενες, αλλά και σε καινούργιες διεθνείς αγορές».
Η πραγματικότητα των… λουκέτων διαψεύδει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ανάπτυξη μέσω επενδύσεων
Τη δυσμενή κατάσταση στη συγκεκριμένη κατηγορία επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και οι… αριθμοί, καθώς την τελευταία διετία η αγορά γάλακτος στο οργανωμένο λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ) βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία με την υποχώρηση των πωλήσεων να πλησιάζει το 10%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Nielsen, το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2017 έως 15 Ιουλίου 2017 η κατηγορία του γάλακτος κατέγραψε απώλειες 8,6% σε αξία, ήτοι 20 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 5,1%.
Το δρόμο της ΦΑΓΕ ακολούθησε πριν από περίπου ένα χρόνο και η πολυεθνική PepsiCo-ΗΒΗ με το κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα, όπου παράγονταν τα αναψυκτικά Pepsi Cola, Seven Up, Lipton Ice Tea και HBH, ώστε «να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της και να είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο». Βέβαια, η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με τα προϊόντα της συνεχίζεται κανονικά μέσω εισαγωγών από την ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί -τον Ιανουάριο του 2013- και το κλείσιμο της μονάδας στο Λουτράκι, όπου η εταιρία εμφιάλωνε το φυσικό μεταλλικό νερό ΗΒΗ – Λουτράκι και λίγο αργότερα η διακοπή της λειτουργίας των γραφείων και αποθηκών στο Κορωπί.
Η FRONERI HELLAS ήταν η τελευταία στο χορό των αποχωρήσεων που άνοιξε η ΦΑΓΕ
Στο μεταξύ, από το 2009 μέχρι και το 2015 η εταιρία κατέγραφε συνεχώς ζημιές που συσσωρευμένα ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ θεαματική ήταν και η πτώση των πωλήσεών της, καθώς από τα 120 εκατ. ευρώ το 2009 έκλεισε το 2015 με τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ και ζημίες ύψους 9,92 εκατ. ευρώ.
Aegean: Νέοι μηχανικοί αεροσκαφών αποφοιτούν από το πρόγραμμα της - «Ένα ταξίδι γεμάτο πάθος και αφοσίωση»
Τη χαριστική βολή, βέβαια, στην PepsiCo-ΗΒΗ έδωσαν τα capital controls, στα οποία η διοίκηση αποδίδει το διπλασιασμό -σχεδόν- του συνολικού δανεισμού της από τα 8,8 εκατ. ευρώ το 2014 στα 15,7 εκατ. ευρώ το 2015.
Στο μεταξύ, μόλις ένα χρόνο «άντεξε» η παραγωγική δραστηριότητα της Froneri International Plc. στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολυεθνική στον κλάδο του παγωτού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πωλήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ και δραστηριότητα σε 22 χώρες. Στη χώρα μας δραστηριοποιείτο μέσω της θυγατρικής της, Froneri Hellas, στην οποία μεταφέρθηκε το 2016 η δραστηριότητα παγωτού της Nestlé μαζί με το εργοστάσιο στον Ταύρο, το οποίο είχε εξαγοράσει η τελευταία από τη ΔΕΛΤΑ -μαζί με το brand της- το 2006.
Οπως ανακοίνωσε η Froneri Hellas πριν από λίγες μέρες, κλείνει τη μονάδα παραγωγής παγωτού μετά τις ζημιογόνες χρήσεις της εταιρίας, αλλά και εξαιτίας των επικρατουσών δυσμενών συνθηκών στην αγορά, σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της πρώτης χρήσης της Froneri που αφορά στο διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος 2016, οι ζημιές ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, όταν οι πωλήσεις της δεν ξεπερνούσαν τις 563.000 ευρώ.
Αλλωστε, η αγορά παγωτού δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από τη γενικότερη πτώση της κατανάλωσης, με τις απώλειες να αγγίζουν το 27%-30% σε όγκο κατά το διάστημα 2010-2016 και 26% σε αξία.
Η Froneri θα διατηρήσει, βέβαια, εμπορική παρουσία στη χώρα μας εισάγοντας τα προϊόντα της από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αλλαγές στη λειτουργική και την οργανωτική δομή της είναι αναγκαίες, ώστε να της επιτρέψουν να είναι βιώσιμη, ελέγχοντας τα κόστη της και αναβαθμίζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα προς τον καταναλωτή, ώστε να είναι ανταγωνιστική στην Ελλάδα.
ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS
«Στρατηγική επιλογή» η απόφαση να πουλήσει τις μαργαρίνες και τα ελαιόλαδά της
Σε «επαναξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών» της μητρικής εταιρίας αποδίδει την απόφαση να πουλήσει τις μαργαρίνες και τα ελαιόλαδά της η Ελαΐς-Unilever Hellas. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πώληση θα αφορά στις μάρκες Αλτις, Ελάνθη και Solon και η μεταφορά των μαρκών αναμένεται να περιλαμβάνει το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζομένους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία. Οι προς πώληση κατηγορίες αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού τζίρου της Ελαΐς-Unilever Hellas, ο οποίος το 2015 ανήλθε στα 447 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, η πώληση δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό τη λειτουργία της και, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η εταιρία θεωρεί στρατηγική επιλογή τη διατήρηση παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και γι’ αυτό αποφάσισε να μεταφέρει πρόσθετη παραγωγή προϊόντων οικιακής φροντίδας στο εργοστάσιο του Ρέντη».
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής