Μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, τη Δευτέρα, να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά ούτε για την συγκεκριμένη εταιρία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η κρίση που απειλεί την Qatar Airways θα περιορίσει αισθητά το επιβατικό κοινό της, καθώς ενδέχεται να χάσει πολλούς επιβάτες από γειτονικές χώρες, ενώ στην προσπάθειά της να παρακάμπτει τον εναέριο χώρο των χωρών αυτών, θα υποχρεωθεί να πραγματοποιεί πτήσεις μεγαλύτερης διάρκειας, αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση κηροζίνης.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία συγκεντρώνει κάθε χρόνο 10 εκατ. επιβάτες που προέρχονται από την Ευρώπη και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, και τους μεταφέρει σε διάφορους προορισμούς ανά τον κόσμο.
Πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης
Στο μεταξύ, ΗΠΑ, Γαλλία και Κουβέιτ εντείνουν τις διπλωματικές του προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης στον Κόλπο μεταξύ του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από την άλλη.
Με στόχο την επίλυση της κρίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ ο εμίρης του Κουβέιτ αποπειράθηκε να μεσολαβήσει μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Για το Ριάντ η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά της Ντόχα, η οποία «πρέπει να αλλάξει πολιτική» και να υιοθετήσει τις περιφερειακές απόψεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι ακραίοι ισλαμιστές και οι σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν.
«Ελπίζουμε ότι οι αδελφοί μας στο Κατάρ θα λάβουν τώρα σωστά μέτρα για να τερματιστεί η κρίση», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.
Τα Εμιράτα εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη πίεση στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το «υποστηρικτή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή».
Motor Oil: Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άνουαρ Γκάργας έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων, κυρίως την αναστολή των «εξτρεμιστικών» προγραμμάτων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ al Jazeera και μέτρα κατά των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταφύγει στη Ντόχα.
Χωρίς να κάνει λόγο για «αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, ο Γκάργας απαίτησε «αλλαγή πολιτικής», καθώς και έναν «οδικό χάρτη» με «ξεκάθαρους μηχανισμούς».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόλπου εξήγησε στο AFP ότι η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης «επιρροής» του προηγούμενου εμίρη του Κατάρ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στον γιο του σεΐχη Τάμιμ, υπέρ του οποίου αποσύρθηκε από την εξουσία.
Ο σεΐχης Χάμαντ κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του μικρού εμιράτου στην περιοχή προωθώντας τον ρόλο του μεσολαβητή σε πολλές κρίσεις και παρουσιάζοντάς το ως αντίβαρο στις εξεγέρσεις που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο μετά το 2011.
Με νόμο εξπρές ο Ερντογάν στέλνει 5.000 στρατιώτες στο Κατάρ
Σε επαφές με Τουρκία-Ιράν «και άλλες χώρες» που δεν κατονομάστηκαν, για την παροχή τροφίμων και νερού στο Κατάρ, σε περίπτωση που συνεχιστεί ο αποκλεισμός της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων δυνάμεων του Κόλπου, βρίσκεται η κυβέρνηση του Εμιράτου, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της Ντόχα στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι προμήθειες θα φτάσουν με πτήσεις της Qatar Airways και ότι τα αποθέματα σιτηρών στο Κατάρ επαρκούν για τέσσερις εβδομάδες.
Ο επικεφαλής της Ενωσης Τούρκων Εξαγωγέων, Μεχμέτ Μπουγιούκεξι, δήλωσε στη «Χουριέτ» πως η χώρα του είναι έτοιμη να καλύψεις τις ανάγκες του Κατάρ σε νερό και τρόφιμα. Παράλληλα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε κατεπειγόντως την αποστολή 5.000 Τούρκων στρατιωτών στη βάση που εξασφάλισε πριν από λίγα χρόνια η Αγκυρα στο Κατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Σαρίφ, εγκωμιάζοντας την «ψύχραιμη στάση» των Καταριανών απέναντι στην επίθεση που δέχθηκαν. Μία από τις συνέπειες της κρίσης ήταν ότι έφερε πιο κοντά Αγκυρα και Τεχεράνη, που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανικής πολιτικής.
Μολονότι ο Ερντογάν και άλλοι ηγέτες καταβάλλουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες προς ΗΠΑ, Σ. Αραβία, Ρωσία για την εκτόνωση της κρίσης, τα κράτη του Κόλπου σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το «μουτζούρη» του Κόλπου.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θέσπισε δρακόντειο νόμο που τιμωρεί έως 15 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 136.000 δολαρίων όποιον εγκωμιάζει ή υπερασπίζεται το Κατάρ στα social media, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς, απείλησε με περισσότερες κυρώσεις, αν το Κατάρ δεν απελάσει τρομοκράτες της «Αλ Κάιντα» από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν, μαζί με το θρησκευτικό ηγέτη των Αιγυπτίων «Αδελφών Μουσουλμάνων», σεΐχη Γιουσέφ αλ Καραντάουι.
Χθες, πάντως, οι λιμενικές αρχές του Αμπού Ντάμπι (ενός από τα ΗΑΕ) χαλάρωσαν τους περιορισμούς στα πετρελαιοφόρα από και προς το Κατάρ.