Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Συντονισμένες πρωτοβουλίες κατά των προκλήσεων Ερντογάν

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας και η πρόθεσή της να δημιουργήσει ανύπαρκτα «τετελεσμένα» με παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα και αυστηρότητα.

Ορθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας να αφήσουν τις «ίσες αποστάσεις» και να σεβαστούν τη διεθνή νομιμότητα.

Ο Ερντογάν έχει πια ξεφύγει, όπως φάνηκε με το μνημόνιο που υπέγραψε για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών και το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, με τη σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία στερείται κάθε νομιμότητας για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν «εμπρηστής» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλοντας να επιβάλει τα δικά της συμφέροντα σε βάρος της νομιμότητας αλλά και της κοινής λογικής. Καταπατά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ενώ φτάνει στο σημείο να οριοθετήσει θαλάσσια ζώνη με τη Λιβύη σαν να μην υπάρχουν η Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί εκβιασμούς με το μεταναστευτικό ανοιγοκλείνοντας τις ροές από τα τουρκικά παράλια και απειλώντας την Ευρώπη ότι θα στείλει στο Αιγαίο εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ελληνική πλευρά οφείλει να δράσει συντονισμένα. Να κινητοποιήσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, να ενισχύσει τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων ώστε να ακυρώσει τα σχέδια των διακινητών και των κυκλωμάτων που θησαυρίζουν από τις μετακινήσεις των μεταναστών και να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.

Προς αυτή την κατεύθυνση θετικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμφώνησε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η διπλωματία μας πρέπει να κινηθεί σε όλα τα επίπεδα με βάση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που αντλούνται από την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο ώστε να κοπεί η λογική του «τσαμπουκά» που χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Ερντογάν.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για τον ιό

Tinad

Σαφής αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα

Το ντόμινο του κορωνοϊού

Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση

Τα fake news του Ερντογάν

Αλληλεγγύη στην πράξη