ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τσαχπινιές της κάλπης

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Το 74% λέει «ναι» στον εμβολιασμό - Ισχυρός πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, ευρύ προβάδισμα της ΝΔ

Η υπόθεση της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων αλά ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μεγάλη πλάκα αν δεν αφορούσε μια παράμετρο πολύ σημαντική για το βιοτικό μας επίπεδο.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ολα ξεκίνησαν μετά το φετινό Πάσχα, όταν οι τότε ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούσαν να διαμορφώσουν ένα «αφήγημα επιτυχίας» – και λίγο πριν καταλήξουν στη διανομή της «13ης σύνταξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που ανακοίνωσε την ιδέα της μείωσης του στόχου, μέσω μιας εγγύησης από το «μαξιλαράκι» που -τάχα- θεωρούσαν ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς πλην της αποπληρωμής του χρέους. Δίπλα του ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έντυσε οικονομολογικά την ιδέα – αλλά χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια ιδέα που θα μπορούσε να αφορά μόνον μία οικογένεια – και όχι μια χώρα. Ηταν μια κίνηση στο χώρο της μικροοικονομίας – μία παρέα έχει λάβει ένα δάνειο 200.000 ευρώ και αποφασίζει ότι θα ξοδέψει 30.000 ευρώ παραπάνω την επόμενη χρονιά. Με γεια της και χαρά της, αλλά τι θα γίνει τη μεθεπόμενη χρονιά με το σκοπό για τον οποίο είχε λάβει το δάνειο;

Μια χώρα -και πόσω μάλλον μια χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας- δεν μπορεί ούτε να σκεφτεί κάτι τέτοιο: η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές είναι για ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα κάθε χρόνο – και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο εκπλήρωση ενός στόχου με εγγυητική, η οποία μάλιστα προέρχεται από δανεικά.

Εν ολίγοις, υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει μια συμφωνία που έχει κάνει μια χώρα με τους δανειστές της, αλλά η προϋπόθεση δεν μπορεί να είναι η χρήση των δανεικών που έχει λάβει.

Ομως, η ατμόσφαιρα ήταν τότε προεκλογική σε όλη την Ευρώπη – και οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών είχαν το τακτ να μην παρέμβουν λίγο πριν από το ραντεβού με την κάλπη για ένα ζήτημα που γνώριζαν ότι δεν θα αντιμετώπιζαν ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τώρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλληλοδιαψεύδονται – μιας και δεν μπορούν έτσι εύκολα να αναγνωρίσουν ότι επρόκειτο για μια προεκλογική τσαχπινιά, με μοναδικό στόχο να απαντήσουν σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., που είχαν σηκώσει ως προεκλογική σημαία τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων. Και ύστερα ήλθαν οι κάλπες…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon

Το βασικό δικαίωμα

Kon

Αποστάσεις από τη λογική

Kon