Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «συμβιβασμό σκάνδαλο» και δεσμευόταν ότι δεν θα αναγνώριζε τη σύμβαση βάσει της οποίας ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος θα έπρεπε να επενδύσει ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια ως αποζημίωση για τις απαράδεκτες πρακτικές που είχε εφαρμόσει στο παρελθόν. Πέντε χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν άλλαξε τους όρους του συμβιβασμού, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει την ευθύνη υλοποίησης της σύμβασης, σε κάθε ευκαιρία στη Βουλή εκφράζει την ευαρέσκειά του για τη συνεργασία που έχει με τη Siemens. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη Νοβάρτις.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το Μαξίμου χρησιμοποίησε ένα υπαρκτό επιχειρηματικό και ιατρικό σκάνδαλο ως μέσο για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων. Εχουν περάσει σχεδόν 15 μήνες από την ανάδειξη της υπόθεσης και ήδη έχουμε κάποια απτά συμπεράσματα:
Πρώτον, η Νοβάρτις βρίσκεται στο απυρόβλητο από την κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο. Οταν ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι το σκάνδαλο του φαρμάκου στοίχισε 23 δισ. στο Δημόσιο (χρησιμοποιώντας μεγέθη τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα) το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης έστω και ενός ευρώ από τη Νοβάρτις. Οι Αμερικανοί, από τους οποίους ξεκίνησε η έρευνα, ήδη έχουν εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επικαλούμενοι το σκάνδαλο με τους ιατρούς.
Δεύτερον, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τις έρευνες έχουν δωροδοκηθεί 4.000 γιατροί, οι οποίοι επίσης μένουν στο απυρόβλητο. Η
κυβέρνηση αντί να επιμείνει στην εξυγίανση του φαρμάκου θέλησε να «κρεμάσει στα μανταλάκια» 10 πολιτικά πρόσωπα.
Αντί να στείλει το λογαριασμό στη Νοβάρτις είδαμε να αυξάνονται τα κέρδη τής φαρμακοβιομηχανίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, οι δηλώσεις του κ. Πικραμμένου αποκαλύπτουν πλήρως τις μεθοδεύσεις από την πλευρά του Μαξίμου. Με το κύρος του και το στιβαρό του λόγο ο κ. Πικραμμένος κατέρριψε πλήρως τα ψέματα των προστατευόμενων μαρτύρων, που τον είχαν εμπλέξει σε ανύπαρκτα, όπως αποδείχθηκε από την εισαγγελική έρευνα, σκάνδαλα.
Τέταρτον, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση, διά του φιλικού της Τύπου, διέρρεε ότι έρχονται «διώξεις φωτιά», ότι «βρέθηκαν λεφτά στη γραμματέα του ενός ή άλλου υπουργού», ότι οι Αμερικανοί έδωσαν λογαριασμούς και άλλα, που αποδείχθηκαν ότι ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Τώρα που δεν βρέθηκε τίποτα, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι δήθεν η Ν.Δ. ζητάει παραγραφή αδικημάτων. Να σημειώσουμε ότι λεφτά έχουν βρεθεί μόνο στους λογαριασμούς Πετσίτη, αλλά τώρα στο Μαξίμου κάνουν όλοι ότι δεν τον ξέρουν.
Πέμπτον, η σαλαμοποίηση των δικαστικών ερευνών δεν είναι σωστή πρακτική. Για τους 4 πρώτους πολιτικούς αποφασίσθηκε η αρχειοθέτηση των ερευνών και υπήρξε κλήση για εξηγήσεις για τον κ. Λοβέρδο χωρίς να έχουν βρεθεί λεφτά και λογαριασμοί. Για τους υπόλοιπους 5 υπάρχει ακόμα ένα καθεστώς ομηρείας, το οποίο είναι απαράδεκτο. Συνολικά, η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων έχει καταρριφθεί και για αυτό αρχειοθετήθηκαν οι καταγγελίες τους για τους πρώτους 4 πολιτικούς.
Φυλακές Κολομβίας
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ελληνικές φυλακές την περίοδο από το 2015 έως το 2018. Οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα καταγγέλλουν μέσω των Ομοσπονδιών τους περιστατικά βίας ανάμεσα στους κρατούμενους, αλλά και επιθέσεις εναντίων των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους τα περιστατικά βίας είναι καθημερινά και γίνονται διαρκώς πιο άγρια, όπως άλλωστε φάνηκε από τις τελευταίες δολοφονίες στον Κορυδαλλό. Και ενώ οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε πραγματικά «κολαστήρια» δεν υπάρχει καμία παραίτηση, αλλά ούτε αλλαγή στη σωφρονιστική πολιτική. Η
κυβέρνηση κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και πλέον βαρυποινίτες έχουν αναλάβει τα ηνία του εγκλήματος μέσα από τα κελιά τους.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου