Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Χθες έγινε γνωστό και το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης που έστειλαν τα Σκόπια στον ΟΗΕ, επικαλούμενα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη διακοίνωση αναφέρουν ότι η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η «μακεδονική» ενώ προτείνεται η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός» ή «μακεδονική» σε όλα τα επίσημα όργανα του γειτονικού κράτους αλλά και στις ιδιωτικού χαρακτήρα οντότητες που δεν λαμβάνουν οικονομική επιχορήγηση από το κράτος των Σκοπίων. Το ίδιο ακριβώς ζητούν για τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα των προϊόντων τους.
Σε αυτή την περίπτωση δεν χωρούν διαμαρτυρίες από την ελληνική διπλωματία. Οι γείτονες αξιοποιούν πλήρως τις διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών και από τις πρώτες κιόλας κινήσεις τους επιβεβαιώνουν τους φόβους για τους κινδύνους που δημιουργούνται για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Οταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλούσε για τα μακεδονικά ροδάκινα της Πέλλας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χασκογελούσαν αλλά τώρα οι γείτονες θέλουν να κατοχυρώσουν τον όρο του «μακεδονικού» για τα δικά τους προϊόντα.
Οταν ιστορικοί και διπλωμάτες προειδοποιούσαν ότι με τα άρθρα της συμφωνίας των Πρεσπών τα Σκόπια αποκτούν στοιχεία «μακεδονικής ταυτότητας», το Μαξίμου μιλούσε για γραφικές φωνές και ακροδεξιούς με χλαμύδες. Τώρα οι γείτονες θέλουν να μονοπωλήσουν τον όρο της «Μακεδονίας».
Η νέα ονομασία του κράτους είναι η «Βόρεια Μακεδονία» αλλά όταν ήδη έχει αναγνωρισθεί η ανύπαρκτη «μακεδονική» γλώσσα και οι πολίτες της χώρας είναι «Μακεδόνες» το παιχνίδι έχει χαθεί από την ελληνική πλευρά.
Το BBC έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα», το υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε, αλλά δεν ενημερωθήκαμε για τυχόν διάψευση του θέματος από την πλευρά των γειτόνων. Είναι σαφές ότι μετά τις Πρέσπες ενεργοποιήθηκαν αλυτρωτικές επιδιώξεις αλλά και στη διπλωματία ισχύει ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του σημείου των υπογραφών…
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Μία απόφαση δείχνει τον χρόνο των εκλογών
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει παράταση έξι μηνών, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (δήμους, περιφέρειες κ.ά.) για να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες τελικώς έπιασαν τόπο και τα διαθέσιμα των φορέων ύψους 7-8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα παραμείνουν στους λογαριασμούς τους.
Η απόφαση της παράτασης είναι καθαρά πολιτική. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος έχει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου, δεν θα ήθελε λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου να έχει απέναντι το σύνολο των αιρετών σε δήμους και περιφέρειες. Επειδή λοιπόν όλα μετατίθενται για μετά τον Μάιο, η απόφαση Χαρίτση ενισχύει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει τις εθνικές εκλογές για τις 19 Μαΐου…
Ο καλύτερος επενδυτικός νόμος της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ
Δεν αστειευόμαστε, αλλά ο καλύτερος νόμος που ψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση «επενδύσων» είναι αυτός για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Ο νόμος δεν έχει έκταση μεγαλύτερη από 4 σελίδες, χωρίς παραθυράκια και θολές διατάξεις, όπως συμβαίνει συνήθως με τους επενδυτικούς νόμους, προκειμένου η κρατική γραφειοκρατία να δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση σχεδίων.
Ο νόμος για την παραγωγή κάνναβης είναι απλός, διότι στο Μαξίμου ήθελαν να λειτουργήσει χωρίς καθυστερήσεις. Αλλωστε το «project» το είχε αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας και ο νόμος του αποτελεί «πρότυπο» για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σε χρόνο ρεκόρ υπεγράφησαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις ενώ μέχρι και τροπολογία εισήχθη στη Βουλή για άρση εμποδίων. Στον τομέα της παραγωγής κάνναβης η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα ενώ στις άλλες επενδύσεις για κάθε λύση δημιουργεί ένα πρόβλημα.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου