Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Ο Οσάμα ήταν πολύ καλό παιδί και με υπεραγαπούσε. Oμως εκεί γύρω στα 20 γνώρισε κάποιους τύπους στο πανεπιστήμιο, που του έκαναν πλύση εγκεφάλου. Hταν κάτι σαν αίρεση…», είπε στην Guardian η Αλία Γκάνεμ στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Στην πραγματικότητα ούτε η ίδια ήθελε να μιλήσει ποτέ στον Τύπο για τον πρωτότοκο γιo της Οσάμα μπιν Λάντεν, τον οποίο απέκτησε το 1957, ούτε οι σαουδαραβικές Αρχές της το επέτρεπαν.
Ώσπου ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του βασιλείου ο 32χρονος πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κι αποφάσισε ότι τον συμφέρει να δώσει βήμα στη μητέρα και τα αδέλφια του Μπιν Λάντεν.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Θα τον παρουσίαζαν σαν μεμονωμένη περίπτωση, σαν ένα παραστρατημένο μαύρο πρόβατο της πλουσιότερης οικογένειας κατασκευαστών της Σαουδικής Αραβίας, κι όχι σαν τυπικό εκπρόσωπο του φονταμενταλιστικού ουαχαμπιτικού καθεστώτος του Ριάντ, που κρύβει τον εξτρεμισμό στο DNA του και αποτελεί μήτρα του ISIS.
Η Αλία Γκάνεμ κατάγεται από αλεβιτική οικογένεια της Συρίας και χώρισε με τον πατέρα του Οσάμα ύστερα από μόλις τρία χρόνια γάμου. Στη συνέχεια ο πατήρ Μπιν Λάντεν παντρεύτηκε άλλες 10 γυναίκες και απέκτησε συνολικά 54 παιδιά. Σαν το πρώτο κανένα…
Ο Οσάμα μεγάλωσε με τον πατριό του Μοχάμεντ Ατάς, που του χάρισε δύο ετεροθαλή αδέλφια. Ολοι τους -και η μητέρα μαζί- ήταν αρχικά περήφανοι που πολεμούσε ως μουτζαχεντίν τους Ρώσους στο Αφγανιστάν. Εκεί, άλλωστε, σε μια βάση του Κανταχάρ, τους είδε όλους για τελευταία φορά το 1999.
Δυο χρόνια αργότερα πάγωσε το αίμα τους με τα κατορθώματά του και το 2010 τον θεωρούσαν ήδη νεκρό, όταν Αμερικανοί κομάντος τον γάζωσαν στο κρησφύγετό του, στο Πακιστάν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]