Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η παρέα του Μαξίμου αποφάσισε να ελέγξει πλήρως την τηλεοπτική αγορά. Έβαλε κάτι «συντρόφους» από την Ιταλία να εκπονήσουν μία μελέτη η οποία περιόριζε τις τηλεοπτικές άδειες σε μόλις τέσσερις με βάση τις τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας. Το επιχείρημα αυτό έχει καταρριφθεί και από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αλλά και από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος σε ακρόασή του στη Βουλή είχε επισημάνει ότι το φάσμα αντέχει έως 10 τηλεοπτικούς σταθμούς.
Μετά η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η διαφημιστική αγορά των 200 εκατομμυρίων ευρώ αντέχει μόνο τέσσερις παίκτες. Το επιχείρημα είναι αστείο γιατί, για παράδειγμα, εάν η διαφήμιση υποχωρήσει του χρόνου κατά 25%, αυτό με την κυβερνητική λογική πρέπει να προκαλέσει την αφαίρεση μίας αδείας.
Με τον περιορισμό των αδειών το Μαξίμου δίνει μία χρυσή ευκαιρία στους καναλάρχες του Mega να εγκαταλείψουν το σκάφος επικαλούμενοι μάλιστα έναν αντικειμενικό λόγο, όπως είναι η μη αδειοδότηση του σταθμού.
Ηδη τα σύννεφα για το μέλλον του καναλιού πυκνώνουν μετά τον αποκλεισμό του από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι καθώς οι βασικοί μέτοχοι δεν βάζουν λεφτά σε μια επιχείρηση η οποία σε 1-2 μήνες μπορεί να μην υπάρχει.
Αντί η κυβέρνηση να δημοπρατήσει το μάξιμουμ των 10 αδειών ώστε να υποχρεώσει τους «διαπλεκόμενους», όπως τους χαρακτήριζε επί χρόνια, να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να βάλουν λεφτά για να σώσουν το μαγαζί τους, τους προσφέρει δωρεάν το εισιτήριο αποχώρησής τους από την αγορά.
Με αυτό τον τρόπο οι μέτοχοι του Mega έχουν το τέλειο άλλοθι για να εγκαταλείψουν το σκάφος, οι εργαζόμενοι χάνουν δουλειές και αποζημιώσεις ενώ οι τράπεζες, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό οι φορολογούμενοι, θα κλαίνε τα δάνειά τους μετά από ένα ενδεχόμενο λουκέτο στον τηλεοπτικό σταθμό.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οσο για τους επιχειρηματίες του Mega άλλοι έχουν εναλλακτικό τηλεοπτικό αποκούμπι, άλλοι θα ασχοληθούν με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα.
Με άλλα λόγια, η διαπλοκή δεν θα νικηθεί αλλά θα αναγεννηθεί μέσα από τον «κλειστό» διαγωνισμό που θα δημιουργήσει ένα ολιγοπώλιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβέρνησης.
Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ
Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως ευκαιρία για μαζικές διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων. Μέσα σε λίγα 24ωρα προχώρησε σε απολύσεις, διώξεις ή καθαιρέσεις δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων. Οι προγραφές έχουν ως σκοπό να εκκαθαρίσει το κράτος από όσους τον αμφισβητούν. Ο σουλτάνος βρυχάται, ωστόσο οι μαζικές διώξεις είναι δείγμα αδυναμίας ενώ οι αντιδημοκρατικές του πρακτικές θα δημιουργήσουν τους νέους θύλακες της αμφισβήτησής του.
ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΑΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,5 δισεκατομμυρίων οφείλεται στη στάση πληρωμών ενώ τα έσοδα του Δημοσίου παραμένουν στα περυσινά επίπεδα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει κυριολεκτικά παγώσει. Οι δαπάνες του ΠΔΕ στο πρώτο εξάμηνο δεν ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ όταν σε ετήσια βάση ο Προϋπολογισμός προβλέπει έργα 6,1 δισεκατομμυρίων. Ουσιαστικά το ΠΔΕ κινείται με ρυθμούς διμήνου στο εξάμηνο στερώντας από την πραγματική οικονομία επενδύσεις και δουλειές.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση