Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Πάνω που η πάμφτωχη πρώην βρετανική αποικία των 7 εκατομμυρίων πήγαινε να ανασάνει, τη Δευτέρα χτυπήθηκε από μια ακόμη εθνική τραγωδία. Οι χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας 20ετίας στην Αφρική έθαψαν κάνω από τόνους λάσπης ένα μέρος της πρωτεύουσας-παραγκούπολη Φριτάουν, προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων. Χθες ανασύρθηκαν 270 πτώματα, αλλά οι Αρχές φοβούνται για τετραψήφιο αριθμό νεκρών, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι. «Για άλλη μια φορά μας χτύπησε μια τραγωδία μεγάλων διαστάσεων.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Πρέπει να ενωθούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο πρόεδρος Ερνεστ Μπάι Κορόμα, κηρύσσοντας τη Σιέρα Λεόνε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός φοβάται ότι τα άταφα πτώματα και οι χιλιάδες άστεγοι σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρού νερού μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες χολέρας και τύφου. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Σαν να μη θέλει ο Θεός να δει άσπρη μέρα αυτός ο λαός…
Η Σιέρα Λεόνε είναι ίσως η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, με τους φτωχότερους κατοίκους (συνηθισμένο φαινόμενο στην αποικιακή και μετα-αποικιακή εποχή). Το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε διαμάντια, χρυσό, τιτάνιο και βωξίτη, που νέμονται φυσικά οι πολυεθνικές και η διεφθαρμένη στρατιωτικο-πολιτική της ελίτ. Θα έχετε ακουστά για τα «ματωμένα διαμάντια» (έγιναν και ταινία με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο) που χρηματοδότησαν τον εμφύλιο του 1991-2002. Αφησε πίσω του 50.000 νεκρούς, 2 εκατομμύρια πρόσφυγες κι εκατοντάδες χιλιάδες ακρωτηριασμένους, που περιφέρονται στο Φριτάουν -και άλλες πόλεις- σαν φαντάσματα.
Τα δάκρυα της διεθνούς κοινότητας ξεχειλίζουν για το νέο δράμα της Σιέρα Λεόνε. Τα αδαμαντωρυχεία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπουτην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπουό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου