Αυτός ο καρπός με τα μικρά αγκαθάκια και τα σκούρα κομπάκια, ιδιαίτερα ευεργετικός, όπως λέγεται, για την υγεία, υπόσχεται οικονομικό κέρδος, εάν και εφόσον ο ενδιαφερόμενος το διαχειριστεί κατάλληλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η στρεμματική απόδοση στην καλλιέργεια κυμαίνεται από δύο έως και τρεις τόνους, ενώ τα έσοδα ανά στρέμμα εκτιμάται πως φτάνουν το χρόνο τα 1.700 ευρώ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η φραγκοσυκιά είναι το πιο εμπορεύσιμο φυτό της οικογένειας κακτοειδών. Μάλιστα, «πρωταγωνίστρια» χώρα είναι το Μεξικό όπου η ετήσια παραγωγή ξεπερνάει τους 500.000 τόνους.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί δυναμικά και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη συστηματική της καλλιέργεια σε εμπορική κλίμακα. Η φραγκοσυκιά καλλιεργείται, κυρίως με εξαγωγικό χαρακτήρα στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Αλγερία και στην Τυνησία, ενώ στη χώρα μας έχει ενταχθεί στις προωθούμενες καλλιέργειες στους νομούς της Κρήτης, καθώς και στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Ευβοίας.
Τι είναι όμως η φραγκοσυκιά; Πρόκειται για ένα κακτοειδές φυτό, πολύκλαδο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 3-5 μ. Δεν έχει κορμό και αποτελείται από σαρκώδη επίπεδα τμήματα («φύλλα») με μορφή ελλειπτικού δίσκου, ενωμένα μεταξύ τους. Είναι σχετικά εύκολο φυτό, μια που δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις στο έδαφος, αρκεί να μην είναι υγρό, το ριζικό του σύστημα είναι ισχυρό για αυτό και είναι κατάλληλο για την αξιοποίηση προβληματικών εδαφών.
Τα φραγκόσυκα αναπτύσσονται περιμετρικά στην άκρη των επίπεδων τμημάτων της φραγκοσυκιάς και έχουν βάρος 150-400 γραμμάρια. Τα άνθη της είναι κίτρινα, χωρίς μίσχο. Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με μοσχεύματα αλλά και με σπόρους. Συνήθως όμως χρησιμοποιούνται μοσχεύματα που είναι τμήματα των βλαστών (φυλλοκλάδια) και φυτεύονται απευθείας στο έδαφος. Οι βλαστοί αυτοί είναι ηλικίας ενός ή δύο ετών. Τα νέα μοσχεύματα είναι έτοιμα για μεταφύτευση στο χωράφι μετά από 6 μήνες.
Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες ευδοκιμεί σε θερμές και ηλιόλουστες περιοχές, στις οποίες η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι μεγαλύτερη από 10˚C και η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 4˚C.
Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι οι μήνες όπου ωριμάζουν οι καρποί. Σε κάθε περίπτωση, η καλλιέργεια του φραγκόσυκου ξεκινάει να δίνει ικανοποιητική παραγωγή μετά από τρία χρόνια, απόδοση 100-150 κιλά ανά φυτό, ενώ βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή ύστερα από το 7ο έτος. Μια καλλιέργεια φραγκοσυκιάς παραμένει παραγωγική για περισσότερα από 70 χρόνια. Σε αρδευόμενη καλλιέργεια μπορεί να επιτευχθεί παραγωγή 3.000- 4.000 κιλά το στρέμμα.
Τα φραγκόσυκα πρέπει να δέχονται το κατάλληλο κλάδεμα ώστε να απομακρύνονται οι βλαστοί που έχουν κακοσχηματισθεί ή φέρουν πληγές ή έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται την άνοιξη ή στα τέλη του καλοκαιριού και απαιτούν την κατάλληλη λίπανση κυρίως σε φωσφόρο και κάλιο που θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι οργανική.
Στα καλά αυτού του πολλά υποσχόμενου φυτού, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες, ιδιαίτερα σημαντικός λόγος που καθιστά την καλλιέργειά του ιδιαίτερα εύκολη, χωρίς ουσιαστικά προβλήματα και στο θέμα της φυτοπροστασίας της. Οι τιμές στη διεθνή αγορά ποικίλλουν ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Οι καρποί της πωλούνται από 2 έως 5 ευρώ το κιλό, ενώ στα κλαδόφυλλα που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθός τους από 0,7 έως 70 ευρώ το τεμάχιο.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Οι καρποί της φραγκοσυκιάς «δίνουν» διάφορα γευστικά προϊόντα: μαρμελάδες, γλυκά, κομπόστες. Αλλά και καλλυντικά, οινοπνευματώδη ποτά, φάρμακα.
Επίσης, αφού απομακρυνθούν τα αγκάθια, χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφή, επειδή είναι πολύ θρεπτικοί.
Σημαντικό είναι και το ότι από μόνο του το φραγκόσυκο διαθέτει επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και για την καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς.
Από το φραγκόσυκο παράγονται αλοιφές ημέρας μετά την ηλιοθεραπεία, έλαιο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενεργούν εναντίον της γήρανσης του δέρματος. Στην Αμερική παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου, ένα είδος λευκού αλεύρου από το οποίο φτιάχνεται ένα είδος ψωμιού, στο Μαρόκο, το πιο σημαντικό παράγωγο της φραγκοσυκιάς είναι η πρωτεΐνη AGP (αραβινογαλακτική), η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μετά από ζύμωση των καρπών του φραγκόσυκου, παράγεται ένα μη αλκοολούχο ποτό. Στη Σικελία, παρασκευάζουν ένα λικέρ, το Ficodi, αλλά και αλοιφές για το δέρμα. Στην Αλγερία πωλούνται νωπά και αποξηραμένα φραγκόσυκα.
Δημοφιλείς ποικιλίες στο φραγκόσυκο
Sulfarina: κίτρινο φραγκόσυκο
Muscaredda: λευκό φραγκόσυκο
Sanguigna: κόκκινο φραγκόσυκο
Ειδήσεις σήμερα
Νέες κραυγές Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα – Θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν
Πρόταση «βόμβα» για αύξηση της ταρίφας στα ταξί – Ο πίνακας με τις νέες τιμές
Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα – Από Ιούλιο η εφαρμογή της