Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι συνεχίζεται η ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr, από όπου οι παραγωγοί θα μπορούν εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθούν, να έχουν πλήρη εικόνα των συναλλαγών τους και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.
Στοίχημα, όμως, για τον κ. Αυγενάκη αποτελεί και η μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καθώς και η ταχεία και άμεση καταγραφή των ζημιών στην παραγωγή και η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης των κανονισμών ασφάλισης και λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ώστε να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος θα είναι σε θέση να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός δίκαιου και διαφανούς συστήματος ασφάλισης για τους παραγωγούς και θα ενισχύσει την κουλτούρα πρόληψης και ασφάλισης στον αγροτικό τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ψηφιοποιηθούν αρκετές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ένα έργο προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει στον γεωπόνο-εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημιάς στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επιτόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημιάς και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση και στην ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της υπαίθρου, στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027. Στην προσπάθεια αυτή, το κονδύλι για το πρόγραμμα «Νέων Αγροτών» που έχει ενεργοποιηθεί έχει αυξηθεί στα 40.000 ευρώ ανά γεωργό, από 24.000 ευρώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, και όπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης από το βήμα της Βουλής στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και οι 2.096 επιλαχόντες, διαθέτοντας πόρους 77 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω πρόγραμμα ύψους 527 εκατ. ευρώ έχουν κριθεί δικαιούχοι 14.000 νέοι αγρότες.
Βασική συνιστώσα της πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί και η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για τη δημιουργία αγροτικού τμήματος σε κάθε επιμελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό, ώστε να αξιοποιήσουν τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των επιμελητηρίων, δίνοντας πρόσβαση στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής και κάνοντας χρήση όλων των υπηρεσιών που προσφέρουν τα επιμελητήρια.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Αλλαγές, όμως, έρχονται και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα των τροφίμων, διασφαλίζοντας τον ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό των αρμόδιων Αρχών, με στόχο ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, καθώς και την εξασφάλιση επαρκούς και διαφοροποιημένης προσφοράς ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες.
Ψηλά στην ατζέντα του κ. Αυγενάκη είναι και η ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών να πραγματοποιούνται μέσω του Διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.
Παράλληλα, το πρόγραμμα «Γεωργία Ακριβείας» αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στηρίζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών για την προώθηση αποτελεσματικών μεθόδων παραγωγής, που αυξάνουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και τη στήριξη επενδύσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και νέων, φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων επεξεργασίας προϊόντων.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΛΑΣ: Τέλος για πανεπιστημιακή και έφιππη αστυνομία – Με πανελλαδικές οι ειδικοί φρουροί
Καιρός – καύσωνας «Κλέων»: 8,2 εκατ. Ελληνες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών