Στην Ελλάδα δεν έχει ανοίξει επισήμως η συζήτηση και λόγω του υψηλού κόστους έρευνας.Πλέον η παρασκευή “κρέατος” αποτελεί το επόμενο πεδίο δράσεων και αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο .Πολλοί επιχειρηματίες όπως ο Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της εργαστηριακής παραγωγής κρέατος. Πολλοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο προϊόν θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο όνομα της επάρκειας και της κλιματικής αλλαγής.
Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι το πραγματικό κρέας δεν μπορεί να αντικατασταθεί, προσβλέποντας στις επιφυλάξεις των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος της Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Βασίλειο Παπατσίρο δεν πρόκειται για κρέας αλλά και τρόφιμα τα οποία μιμούνται το κρέας. Πρόκειται για εναλλακτικό κρέας που μοιάζει με το κανονικό .
Το κρέας μπορεί να παρασκευαστεί μυική μάζα με κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Ενώ υπάρχει πλέον η δυνατότητα για τρισδιάστατη τυπωμένη μορφή από πρωτείνη.
Ενώ βεβαίως υπάρχει και η παρασκευή προϊόντων με τη χρήση φυτικής πρωτεΐνης.
Το εργαστηριακό κρέας αποτελεί μέρος μιας νέας και αναδυόμενης περιοχής της βιοτεχνολογίας γνωστής ως «κυτταρική γεωργία» που προϋποθέτει την παραγωγή γεωργικών προϊόντων από το κυτταρικό επίπεδο, σε αντίθεση με εκείνη που απαιτεί ολόκληρο το φυτό ή το ζώο.
Στις δεκαετίες μεταξύ του 1960 και του 1990, πολλά εργαστήρια ασχολήθηκαν με τη δημιουργία συνθετικού κρέατος. Απέδειξαν ότι τα καλλιεργημένα κύτταρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε διάφορα δομημένα ή ημι-δομημένα συστατικά και το 1995 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση in-vitro τεχνικών για την εμπορική παραγωγή κρέατος. Ωστόσο ,οι παγκόσμιες οργανώσεις των κτηνοτρόφων λένε κατηγορηματικά «όχι» στην παραγωγή του συνθετικού κρέατος
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων λέει ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα έχει ξεπεράσει τα 10,5 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για τρόφιμα θα υπερβαίνει το 50% των σημερινών τροφίμων».
Ο παγκόσμιος πληθυσμός τα τελευταία 50 χρόνια διπλασιάστηκε, αλλά παράλληλα το σύνολο του κρέατος που παράγουμε τετραπλασιάστηκε! Αυτός ο τεράστιος όγκος του παγκόσμιου ζωικού κεφαλαίου δημιουργεί πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους επιστήμονες στην εντατικοποίηση των ερευνών καθώς εκτιμάται οτι μέχρι τα μέσα του 21 αιώνα , η παραγωγή κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 42% σε σχέση με τα επίπεδα του 2014, σε 450 εκατομμύρια τόνους.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Το σχέδιο για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ μετά το Πάσχα
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Σήμερα η πρόταση του Εισαγγελέα – Ολοκληρώνονται οι απολογίες
Πάτρα: 3 μηχανισμοί θανάτου, ένας για κάθε παιδί – Τι ψάχνουν για κεταμίνη, τοξική ουσία και ασφυξία
Χαλάνδρι: Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το χτύπημα στον προϊστάμενο Κρατικής Ασφάλειας