Στην ανακοίνωση, το υπουργείο αμφισβητεί τα συμπεράσματα του πορίσματος, υποστηρίζοντας ότι μεταθέτει το βάρος της συζήτησης από τα δίκτυα διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το πόρισμα καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα, χωρίς να τεκμηριώνει επαρκώς τις κατηγορίες που διατυπώνει. Επισημαίνει ότι οι αξιωματικοί του Λιμενικού κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα χωρίς να κατονομάζονται συγκεκριμένα, ενώ οι ισχυρισμοί που αμφισβητούν το έργο του Σώματος δεν συνοδεύονται από αξιόπιστα στοιχεία. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η νομική ευθύνη απαιτεί σαφή απόδοση συγκεκριμένων πράξεων ή παραλείψεων σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κάτι που δεν διαφαίνεται στο πόρισμα.
Το υπουργείο τονίζει πως το περιεχόμενο του πορίσματος που αφορά νομικά ζητήματα θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά και δικαστικά όργανα, ενώ διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις τους. Επιπλέον, δηλώνει την αταλάντευτη προσήλωσή της στη φύλαξη των συνόρων με αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στο Λιμενικό Σώμα για την προστασία των συνόρων και τη διάσωση ανθρώπων σε κίνδυνο.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η σύνταξη του πορίσματος καθυστέρησε σημαντικά, καθώς ολοκληρώθηκε δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της διερεύνησης, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε την έρευνα αυτεπαγγέλτως μήνες μετά το ναυάγιο, παρότι η θητεία του είχε ήδη λήξει.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης από το 2015, έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα περισσότεροι από 256.067 υπήκοοι τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό «πέραν της βασικής εκπαίδευσης των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, σημειώνεται ότι από το 2014 έως και το 2024 σε συνεργασία σε αρκετές περιπτώσεις και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) έχουν υλοποιηθεί σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για θέματα διαχείρισης μικτών μεταναστευτικών ομάδων και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη συμμετοχή στελεχών Λ.Σ .- ΕΛ.ΑΚΤ., από όλες τις Λιμενικές Αρχές της επικράτειας».
Συγκάλυψη καταγγέλλει η Νέα Αριστερά
Εικόνα οργανωμένης συγκάλυψης από την κυβέρνηση στο ναυάγιο της Πύλου δίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, αναφέροντας πως το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη θυμίζει Τέμπη, καθώς οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία, ως όφειλαν στην έρευνα που διεξήχθη.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Αναμένουμε άμεσα τις εξηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων γι’ αυτή την ντροπιαστική κατάσταση. Είναι αυτονόητο πως η Νέα Αριστερά θα φέρει το θέμα στη Βουλή και θα βρίσκεται, όπου χρειαστεί, στο πλευρό των θυμάτων και των συγγενών τους. Η μέθοδος της συγκάλυψης για την αποφυγή βαρύτατων ευθυνών είναι ακριβώς η ίδια στη σιδηροδρομική και τη θαλάσσια τραγωδία: η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές κατέστησαν την Πύλο σε Τέμπη της Μεσογείου».