Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά είναι μια εικόνα από την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη, έτσι όπως την περιέγραψε στην κατάθεσή της κατά την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) του υπουργείου Εξωτερικών μία από τις υπαλλήλους της πρεσβείας. Τα «πακέτα» με χαρτονομίσματα, στα οποία αναφέρεται, είναι τα χρήματα από βίζες και θεωρήσεις, τα οποία, όμως, δεν κατέληγαν στα ελληνικά κρατικά ταμεία, αλλά -το πιθανότερο- στην τσέπη επιτηδείων.
Πρόσφατα, στο τέλος Ιουνίου 2017, το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών επέβαλε ομόφωνα την ποινή της «οριστικής παύσης» του διπλωμάτη, Ι.Λ., ο οποίος είχε εμπλακεί στην ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση της χορήγησης δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων, θεωρήσεων σε Ιρανούς πολίτες. Μεταξύ των άλλων «παραπτωμάτων», είναι αυτό «της απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου ή τρίτου προσώπου». Κοντολογίς, του αποδίδεται η κατηγορία -και γι’ αυτό τιμωρήθηκε- ότι χρησιμοποιούσε την ιδιότητά του -στελέχους του κράτους- και παρείχε «διευκολύνσεις» έναντι αδράς (προσωπικής) αμοιβής.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου διπλωμάτη στο Ιράν δεν είναι η μοναδική. Πρόσφατα, ένας ακόμη υψηλόβαθμος διπλωμάτης, που υπηρετούσε στην Τουρκία, καταδικάστηκε -για το αστικό σκέλος της υπόθεσης- για βίζες που εδόθησαν κατά την περίοδο 2011-2014, ενώ έπεται η δίκη (το ποινικό σκέλος) για… κακούργημα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υπάρχει η σοβαρή υπόνοια ότι από αυτές τις «διευκολύνσεις» επωφελήθηκαν ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.
Βαριές «καμπάνες» έπεσαν και σε δυο ακόμα διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι, μόλις τον Απρίλιο, απολύθηκαν από την υπηρεσία τους. Η μία περίπτωση αφορά σε χορήγηση θεωρήσεων από το ελληνικό προξενείο στο Σαράγιεβο. Η Δικαιοσύνη επέβαλε αρχικά ποινή φυλάκισης δεκατριών ετών, για να μειωθεί, στη συνέχεια, στα επτά.
Κραυγαλέα περίπτωση
Αντίστοιχες, σοβαρές κατηγορίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενώπιον της Δικαιοσύνης και το -άλλοτε- πρωτοκλασάτο στέλεχος του ελληνικού προξενείου στην Τεχεράνη, για το οποίο το πόρισμα του υπουργείου Εξωτερικών είναι «καταδικαστικό». Η περίπτωση του Ιράν είναι από τις πλέον κραυγαλέες και σοβαρές των τελευταίων ετών. Ειδικότερα, μετά από έρευνα που έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, συνοδευόμενο από λειτουργό της Δικαιοσύνης, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αποκαλύφθηκε ότι στις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στην πρωτεύουσα του Ιράν είχε στηθεί φάμπρικα που εμπορευόταν βίζες και «διευκολύνσεις» έναντι αδράς αμοιβής.
Οι υποψίες υπήρχαν ήδη από το 2015. Το «καμπανάκι» χτύπησε δυνατά, όταν περί το μέσον του έτους, αλλά και αργότερα, οι γερμανικές Αρχές έστειλαν σήματα στην Αθήνα ότι Ιρανοί, που είχαν μπει στη χώρα με βίζες από το ελληνικό προξενείο στην Τεχεράνη, είτε ζήτησαν άσυλο είτε -σε αρκετές περιπτώσεις- τα πιστοποιητικά τους ήταν πλαστά. Μάλιστα, μετά από έλεγχο που έγινε στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα πλαστά αφορούσαν σε ποινικά μητρώα.
Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2015, το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσε μια περίεργη, «μαζική» υποβολή αιτημάτων Ιρανών υπηκόων να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής, ειδικά στο Νομό Κεφαλληνίας. Στο υπουργείο διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν λάβει θεωρήσεις από το προξενείο μας στην Τεχεράνη και όλες είχαν την ίδια υπογραφή. Επίσης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε κάποια περίεργα mails από «άγνωστο», ο οποίος δήλωνε ότι διατηρούσε γραφείο ταξιδίων στο Ιράν και κατήγγελλε ότι στην ελληνική πρεσβεία, στην Τεχεράνη, δραστηριοποιείται κύκλωμα, το οποίο εκδίδει θεωρήσεις Σένγκεν σε πρόσωπα που δεν το δικαιούνται, έναντι, μάλιστα, αμοιβής.
Στοιχεία-σοκ
Στο μεταξύ, έχει ήδη σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Εξωτερικών από τα απανωτά μηνύματα και έτσι, στη συνέχεια, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου μεταβαίνει στην Τεχεράνη, όπου αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε εκεί. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την ΕΔΕ είναι συγκλονιστικά. Ανάμεσα στα άλλα, τα εξής:
● Ο διπλωμάτης, ο οποίος ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις βίζες, όχι μόνο φρόντιζε να εκδίδονται οι θεωρήσεις σε αυτούς που ενδιέφεραν τον ίδιο, αλλά, στη συνέχεια, και ειδικά στις περιπτώσεις 15 ατόμων στην Κεφαλλονιά, η σύζυγός του, δικηγόρος, είχε αναλάβει τις επικυρώσεις των δικαιολογητικών και ήταν πληρεξούσια για τη διεκπεραίωση των Ιρανών στην Ελλάδα, ενώ άλλος συγγενής του είχε ορισθεί ως αντίκλητος των αιτούντων.
● Σε έκθεση της γερμανικής αστυνομίας αναφέρεται ότι ένας από τους Ιρανούς που συνελήφθησαν στη Γερμανία, με βίζα που εκδόθηκε από το ελληνικό προξενείο στην Τεχεράνη, υποστήριξε ότι κατέβαλε 62.000 ευρώ ως εγγύηση (!) σε συγκεκριμένο Ιρανό που είχε ταξιδιωτικό πρακτορείο και μπαινόβγαινε στο ελληνικό προξενείο. Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, ένας από τους 15 Ιρανούς που βρέθηκαν στην Κεφαλλονιά κατέβαλε για τον ίδιο, τη σύζυγο και το γιο του 65.000 ευρώ. Επιπλέον, κατετέθη ότι δυο μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας ζητούσαν «διευκολύνσεις» για Ιρανούς από το προξενείο μας στην Τεχεράνη. Σε άλλη κατάθεση αναφέρθηκε ότι υπήρξε Ιρανή, η οποία κατήγγειλε ότι της ζητήθηκαν 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι Ιρανοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη βίζα για την Ε.Ε., προέρχονταν από εύπορα στρώματα, όπως ελέχθη στις περισσότερες καταθέσεις. Μπορεί, βέβαια, οι ακριβοπληρωμένες «διευκολύνσεις» να γίνονταν για τους «έχοντες», αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν «εξυπηρετούνταν», έναντι του αντίστοιχου τιμήματος, άλλοι, ακόμα και οδηγοί TIR, χωρίς να έχουν καν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως καταγγέλθηκε σε καταθέσεις.
● Τοπικό προσωπικό της πρεσβείας, δηλαδή Ιρανοί, με σχέση εργασίας στην πρεσβεία ή χωρίς καμία υπαλληλική σχέση, καθώς και άλλοι Ελληνες υπάλληλοι, αρμόδιοι ή αναρμόδιοι επί της έκδοσης θεωρήσεων, είχαν πρόσβαση στα κομπιούτερ, στα οποία καταχωρούνταν τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να εκδοθούν οι βίζες. Κοντολογίς, καθένας μπορούσε να χρησιμοποιεί τον κωδικό άλλου υπαλλήλου που είχε σταλεί στο προξενείο στο Ιράν, για να χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό κομπιούτερ. Κάτι που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Πολύ περισσότερο, από την έρευνα έγινε, προέκυψε ότι στο προξενείο και την πρεσβεία επικρατούσε κατάσταση χάους, αφού οι αιτήσεις θεωρήσεων βρίσκονταν παντού, ακόμα και στο γκαράζ, όπου πρόσβαση είχε ακόμα και κάποιος που θα έμπαινε στον περίβολο της πρεσβείας! Το εντυπωσιακό είναι, μάλιστα, ότι, από μια στιγμή και πέρα, όπως διαπιστώνει η έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών, τα κομπιούτερ συχνά χειρίζονταν πρόσωπα που συνδέονταν με συγγενική σχέση με πράκτορα ταξιδίων, ο οποίος δουλεύει με την Ελλάδα.
● Το πλέον συγκλονιστικό είναι, όμως, ότι στις τιμές που είχαν οριστεί επισήμως για κάθε βίζα έμπαινε «φέσι». Σε κάθε βίζα, δηλαδή, προσέθεταν ένα επιπλέον ποσόν, που, αν και ήταν μικρό, ήταν παράτυπο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κάποιοι από τους μάρτυρες υποστήριξαν ότι τα χρήματα αυτά, τα οποία πλήρωνε κάθε Ιρανός πολίτης που ήθελε βίζα, προορίζονταν για «έργα» στους χώρους της πρεσβείας και του προξενείου! Αλλοι ισχυρίστηκαν, ωστόσο, ότι μέρος τους έμπαινε σε τσέπες επιτηδείων. Εκτιμάται ότι πρόκειται για έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Εκανε τα ίδια και στο Αλγέρι, το 2009, αλλά αθωώθηκε λόγω… απειρίας
Βεβαίως, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στην ελληνική πρεσβεία, στην οποία επιτέλους μπήκε τέλος, την αποκλειστική ευθύνη έχει ο καταδικασθείς διπλωμάτης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε «βεβαρημένο» παρελθόν. Μάλιστα, το 2009 είχε βρεθεί και πάλι στο μικροσκόπιο της έρευνας του υπουργείου για αντίστοιχη υπόθεση χορήγησης βιζών από το ελληνικό προξενείο στο Αλγέρι. Τότε, με το σκεπτικό ότι ήταν νεαρός και άπειρος διπλωμάτης, «αθωώθηκε» με πλειοψηφία 3-2 από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Και τότε, όπως και τώρα, τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για το τι συνέβαινε στην πρεσβεία μας, στο Αλγέρι, είχαν έλθει από το εξωτερικό. Ειδικότερα, από τη γαλλική αστυνομία, η οποία είχε συλλάβει 26 υπηκόους Αλγερίας με θεωρήσεις εισόδου στην Ε.Ε. από το προξενείο μας στο Αλγέρι. Αντίστοιχα μηνύματα είχαν στείλει στην Ελλάδα και οι βελγικές Αρχές. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι, την ίδια περίοδο, στο αεροδρόμιο της αλγερινής πρωτεύουσας είχε συλληφθεί μια ντόπια συμβασιούχος υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας, με… 50.000 ευρώ! Στην αρχή του 2010, κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε στο Αλγέρι για να διερευνήσει την υπόθεση.
Εκεί είχε επαφές με πρέσβεις κρατών της Ε.Ε. στη χώρα. Αυτοί ανέφεραν ότι κάποιοι από τους Αλγερινούς που συνελήφθησαν στην Ευρώπη με βίζες από το ελληνικό προξενείο βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα ανεπιθύμητων», την οποία συνέτασσαν οι ευρωπαϊκές πρεσβείες. Επίσης, έγινε λόγος για χορήγηση θεωρήσεων σε ψευτο-συζύγους 24 δικηγόρων από συγκεκριμένη περιοχή της Αλγερίας, ότι το ελληνικό προξενείο συνεργαζόταν με τελείως αναξιόπιστα ταξιδιωτικά γραφεία και, τέλος, ότι ο αρμόδιος στο προξενείο φερόταν να κάνει περίπου ανά δίμηνο ταξίδια στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον! Το ίδιο πρόσωπο, που τότε ήταν στο Αλγέρι και μετά ήταν στο Ιράν, λέγεται ότι κάθε τρεις και λίγο, μερικές φορές και κάθε Σαββατοκύριακο, έλειπε εκτός Ιράν!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί αύριο