Το αλβανικό κράτος σχεδιάζει μια «νέα Χειμάρρα» και προχωρά σε έργα ανάπλασης του Ιστορικού της Κέντρου. Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από τους Αλβανούς, στη «νέα Χειμάρρα» δεν χωράει το ελληνικό στοιχείο, το οποίο υπάρχει στην περιοχή περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Οπως εξηγούν εκπρόσωποι της ομογένειας, στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής μας επετείου, ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος απέστειλε σε («αποκλειστικά») ελληνικής καταγωγής κατοίκους πάνω από δεκαεννέα «λιτά, χωρίς καν αναφορά στο νομικό πλαίσιο της διαταγής» ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση σπιτιών και καταστημάτων. Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο. Το ειδοποιητήριο έδινε προθεσμία εκκένωσης εντός πέντε ημερών.
Η Αθήνα αντέδρασε, υπενθυμίζοντας ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ε.Ε. περνά μέσα από το σεβασμό των περιουσιακών και δη μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.
Οι ομογενείς, από την άλλη, θεωρούν πως το περιστατικό δεν είναι «μεμονωμένο» και πως αθροίζεται σε μια σειρά άλλων που δείχνουν ότι τα Τίρανα οξύνουν τη στρατηγική τους απέναντι στην Αθήνα.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Ζούμε έναν πόλεμο που δεν έχει προηγούμενο!». Κάπως έτσι περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χειμάρρα ο κ. Παναγιώτης Δημαλέξης. Και αυτό διότι όχι μόνο καλείται να εγκαταλείψει το μόλις 25 τ.μ. κατάστημά του, αφού, στο πλαίσιο της ανάπτυξης, θα κατεδαφιστεί, αλλά και γιατί καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει την εχθρότητα των αλβανικών αρχών.
Η οικογένεια του κ. Δημαλέξη έχασε ό,τι είχε και δεν είχε επί Χότζα. «Χάσαμε τα πάντα! Το σπίτι μας, τα κτήματά μας. Από τότε έως σήμερα, τόσα χρόνια, δεν μας έχουν επιστρέψει τίποτα. Χάθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας, δυστυχώς επικρατεί ένα μπάχαλο…».
Με την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, τα χρόνια πέρασαν και κάποια στιγμή κατάφερε να πάρει ένα κτίσμα μόλις 25 τ.μ. Τα τελευταία χρόνια, το νοικιάζει και το λειτουργεί ως μίνι μάρκετ. «Ηθελα να αφήσω κάτι στα παιδιά μου. Εχω τέσσερα παιδιά, ο γιος μου αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας, οι δύο κόρες μου σπουδάζουν στην Ελλάδα, Νομική η μία, Οικονομικά η άλλη. Η μικρή πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου