Σε ρεπορτάζ του BBC, ο συντάκτης παίρνει συνέντευξη από έναν 92χρονο συνταξιούχο δικηγόρο που μένει στην Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι περιγράφει την «οδυνηρή», όπως τη χαρακτηρίζει, ιστορία μιας μειονότητας (σ.σ.: των «Ελλήνων σλαβόφωνων) που η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, ο συντάκτης εκτιμάει ότι για τους «Ελληνες σλαβόφωνους», όπως τους αποκαλεί, ίσως ακόμα είναι μακριά η μέρα που θα «βγουν από τη σκιά».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έδωσε οδηγίες για την «ορθή» χρήση του επιθέτου «μακεδονικός» αναφέροντας ότι το «βορειο-μακεδονικός» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Ως σωστά παραδείγματα το ΥΠΕΞ αναφέρει: «μακεδονική» οικονομία, «μακεδονική» αγροτική οικονομία, αλλά «Τομέας Υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας».
Αντιδράσεις
Η δημοσιοποίηση του άρθρου προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών, υπό νέα ηγεσία, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στον υπουργικό θώκο, αρκέστηκε σε διαρροές. Σύμφωνα, λοιπόν με διπλωματικές πηγές, θα σταλεί επιστολή στο BBC που θα απορρίπτει τους «απαράδεκτους» ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτηρίζουν. «Η συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας», τονίζουν την ίδια ώρα οι ίδιες πηγές.
Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε σε ανακοίνωσή της τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρός της είχε προειδοποιήσει ότι έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της εθνικής μακεδονικής μειονότητας που πανηγυρίζουν για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Black Friday 2024: Ποιο θα είναι το ωράριο για τα καταστήματα; - Ποιες Κυριακές του Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά;
«Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσω μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειές της για τη χώρα μας ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Αντίστοιχα και το ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ξεκίνησαν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν μακεδονισμού, λίγες μέρες μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν, όπως και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;», αναρωτιέται.
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC
Με τίτλο «Σλαβομακεδόνες, μια αόρατη μειονότητα στην Ελλάδα», το βρετανικό BBC κάνει ένα αφιέρωμα στη «μακεδονική μειονότητα», όπως αναφέρει. Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «με την επικύρωση της συμφωνίας για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, όμως αρνήθηκε την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας για δεκαετίες».
Ο 92χρονος κ. Φωκάς, που μιλάει στο BBC, αυτοαποκαλείται «Μακεδόνας» και «Ελληνας». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι για σχεδόν 100 χρόνια οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».
Μεταξύ άλλων το άρθρο υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα – τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά, έχει θεωρήσει τους “Μακεδόνες – Σλάβους” ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Ελληνες ή δίγλωσσους Ελληνες – η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου