ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Υπό αμφισβήτηση οι ενέσεις κορτιζόνης σε γόνατο και ισχίο

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ενέσεις κορτιζόνης σε γόνατο και ισχίο για την αντιμετώπιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες ακυρώνουν τα οφέλη τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ναι μεν οι ενέσεις αυτές καταπραΰνουν τον πόνο, αλλά επιταχύνουν σε αρκετούς ασθενείς την εκφύλιση των αρθρώσεων εξαιτίας της νόσου, με συνέπεια να επισπεύδουν την ανάγκη για ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.

Στην εν λόγω μελέτη, το 10% των ασθενών που έκαναν ενέσεις κορτιζόνης στο ισχίο παρουσίασαν μέσα σε 12 μήνες σοβαρές επιπλοκές. Το ίδιο συνέβη και στο 4% όσων έκαναν τις ενέσεις στο γόνατό τους. Εκτός από την επιτάχυνση της οστεοαρθρίτιδας, άλλες επιπλοκές ήταν κατάγματα κοπώσεως και καθίζηση της άρθρωσης ή καταστροφή των οστών.

Ψευδής αίσθηση ίασης

Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι η καταπράυνση του πόνου δημιουργεί ψευδή αίσθηση ίασης, ενώ τα κορτικοστεροειδή καθαυτά διαβρώνουν τον χόνδρο των αρθρώσεων.

Σοβαρές επιπλοκές με μόλις τρεις ενέσεις κορτιζόνης

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 459 ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών στο γόνατο ή το ισχίο. Οι ασθενείς είχαν κάνει μία έως τρεις εγχύσεις κορτιζόνης μέσα στην άρθρωση. Προέκυψε ότι:

  • Από τους 459 ασθενείς, οι 36 (ή ποσοστό 8%) παρουσίασαν επιπλοκές. Οι 30 από αυτούς είχαν κάνει εγχύσεις κορτικοστεροειδών στο ισχίο και οι 6 στο γόνατο.
  • Οι 26 από τους ασθενείς (το 6% του συνόλου) είδαν την οστεοαρθρίτιδά τους να επιταχύνεται και να επιδεινώνεται σημαντικά μέσα σε 1 χρόνο.
  • Τέσσερις ασθενείς (ποσοστό 0,9%) υπέστησαν υποχόνδριο κάταγμα ανεπάρκειας, ενώ
  • τρεις ασθενείς (ποσοστό 0,7%) ανέπτυξαν ταχεία καταστροφή της άρθρωσής τους και απώλεια οστικής μάζας.
  • Άλλοι τρεις ασθενείς παρουσίασαν μία επιπλοκή που λέγεται οστεονέκρωση.

Όταν αντί για καλό… γίνεται κακό

Οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών εντός της άρθρωσης του γόνατος ή του ισχίου είναι συνήθης πρακτική για την καταπράυνση του πόνου στις αρθρώσεις και τη μείωση της φλεγμονής. Συνήθως συνιστώνται για την αντιμετώπιση του μέτριου έως σοβαρού πόνου παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, όταν έχουν αποτύχει οι άλλοι συντηρητικοί τρόποι θεραπείας (π.χ. αδυνάτισμα, φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία, ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα κ.λπ.).

Συνιστώνται επίσης συχνά σε αθλητές, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται παρά την κάκωση ή τον τραυματισμό που έχουν. Ωστόσο, οι εγχύσεις αυτές δεν είναι άμοιρες κινδύνων και ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι ασθενείς γίνονται πιο απρόσεκτοι

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η κορτιζόνη μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα τη φλεγμονή και τον πόνο των ασθενών, χωρίς όμως να θεραπεύει την υποκείμενη αιτία του πόνου. Χωρίς πόνο, όμως, οι ασθενείς γίνονται απρόσεκτοι, ξαναρχίζουν να κινούνται ελεύθερα και έτσι επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μαθαίνουμε να ζούμε με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

Άσκηση και φυσιοθεραπεία. Δυο ισχυρά όπλα ενάντια στην οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Άσκηση στην οστεοαρθρίτιδα. Απαραίτητη όσο και η ανάπαυση

Leonidas Kallidonis

Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: από τη γρίπη στον COVID -19

Leonidas Kallidonis

Ψύχος και στρες φουντώνουν τον Έρπη Ζωστήρα

Leonidas Kallidonis

Νέα μέθοδος απαλλάσσει από τον χρόνιο πόνο των αρθρώσεων

Leonidas Kallidonis

Lockdown και τηλεργασία έφεραν και πόνους στη μέση

Leonidas Kallidonis

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση: αποφεύγοντας το «βαρύ» χειρουργείο

Leonidas Kallidonis

Χάπια, κρέμες και φυσιοθεραπεία για την επώδυνη οστεοαρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis