Ακόμη μία μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που με ανησυχία είχαμε επισημάνει πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, ο COVID-19 δημιουργεί διαβήτη. Αυτή τη φορά, Γερμανοί ερευνητές μας ενημερώνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για εκδήλωση της νόσου.
Πιθανή ινσουλινοεξάρτηση μετά από λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό
Πρόσφατη μελέτη, λοιπόν, επιστημόνων του πανεπιστημίου του Ούλμ στη Γερμανία, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism, επιβεβαιώνει ότι o ιός της πανδημίας SARS-CoV-2 μπορεί να προσβάλει άμεσα τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, να προκαλέσει μακροχρόνιες επιδράσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει πολλούς ασθενείς σε Διαβήτη τύπου 1. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν έπειτα από κυτταρικές καλλιέργειες σε ασθενείς του κορωνοιού όσο και στον ιστό των νεκρών ασθενών.
Πολυμέτωπη επίθεση του κορωνοϊού
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο SARS-CoV-2 επιτίθεται στο σώμα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Το εύρος εκτείνεται από τους πνεύμονες , τα αγγεία και την καρδιά έως τα έντερα και τα νεφρά έως το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο . Για αρκετό καιρό υπήρξαν πολλές αναφορές από ασθενείς με οξεία Covid-19 στους οποίους τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είχαν εκτροχιασθεί.
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Πλήρης «εκτροχιασμός» του σακχάρου
Τα συμπτώματα κυμαίνονταν από σοβαρή υπογλυκαιμία έως κετοξέωση, την οξίνιση δηλαδή του αίματος που είναι χαρακτηριστική του σοβαρού διαβήτη. Παράλληλα, υπήρξαν και αρκετές αναφορές περιστατικών σε έφηβους και νεαρούς ασθενείς που ξαφνικά ανέπτυξαν συμπτώματα διαβήτη τύπου 1 μετά από ήπια λοίμωξη με SARS-CoV-2, καθώς τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας παρήγαγαν λίγη ή καθόλου ινσουλίνη.
Προβληματισμός για το αν οι βλάβες στο πάγκρεας είναι μόνιμες
Τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο υπάρχων διαβήτης επιδεινώνεται συχνά σε ασθενείς με COVID-19 και, επίσης, γιατί ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα διαβήτη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μόνιμες είναι οι παρατηρούμενες αλλαγές, με το ερώτημα «αν η μόλυνση από κορωνοϊό θα μπορούσε να βλάψει μόνο προσωρινά τα παγκρεατικά κύτταρα και τη λειτουργία τους ή αν θα μπορούσε να αφήσει μόνιμη βλάβη». Είναι επίσης πιθανό ότι οι οξείες αλλαγές στο πάγκρεας οδηγούν και σε αυτοάνοση αντίδραση ως δευτερεύουσα συνέπεια της λοίμωξης. Τέτοια καθυστερημένα επακόλουθα μόλυνσης θα μπορούσαν τότε να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 1 και υπό αυτήν την έννοια απαιτούνται περισσότερες μελέτες.