ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι από τις πιο συχνές επεμβατικές πράξεις της Γενικής Χειρουργικής, με δεκάδες εκατομμύρια τέτοιων χειρουργείων να διενεργούνται ετησίως στον δυτικό κόσμο.

Η κήλη είναι μια καλοήθης πάθηση κατά την οποία δημιουργείται ένα χάσμα στο μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από το οποίο προβάλει ένα εσωτερικό σπλάχνο. Συνήθως πρόκειται για έντερο ή περιτοναϊκό λίπος, αλλά μπορεί να είναι και άλλα όργανα όπως η ουροδόχος κύστη ή ακόμη και το ήπαρ.

Γράφει ο Περικλής Χρυσοχέρης,
Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αποκατάσταση

Ο σκοπός του χειρουργείου είναι η σύγκλειση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Εδώ και 20 και πλέον χρόνια έχει αποδειχθεί, με μελέτες ότι η χρήση πλέγματος είναι σχεδόν επιβεβλημένη (με πολύ λίγες εξαιρέσεις), έτσι ώστε η πιθανότητα υποτροπής της κήλης να είναι η μικρότερη δυνατή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η χειρουργική θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος έχει εξελιχθεί ραγδαίως, σε βαθμό που πλέον να μιλάμε για επεμβάσεις ρουτίνας, με σχεδόν μηδενικές επιπλοκές και με πολύ σύντομη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Πλήθος νέων επεμβατικών τεχνικών για την αποκατάσταση της βλάβης

Οι νέες τεχνικές αποκατάστασης της κήλης είναι τόσο εξειδικευμένες που τείνουν να καταστήσουν την χειρουργική αποκατάσταση της κήλης ξεχωριστή ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Νέοι όροι, χειρουργικών τεχνικών, όπως TEP, eTEP, TAPP, TAR, Robotic TAR, LIRA, Milos, κτλ. κατακλύζουν την Χειρουργική βιβλιογραφία και πιθανώς μπερδεύουν τους ασθενείς που προσπαθούν να εντρυφήσουν παραπάνω σε λεπτομερείς μιας πιθανής τους επέμβασης.

Οι νέες χειρουργικές τεχνικές έχουν σαν στόχο:

  • την πιο ανώδυνη θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και λιγότερη καθήλωση του πλέγματος.
  • το θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατόν επιπλοκές και μικρότερα ποσοστά υποτροπής.

Τι επιτυγχάνεται με τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές

Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αποκατάσταση- σύγκλειση του κηλιακού χάσματος ακόμα και Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά (οι πρώτες Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις δεν περιλάμβαναν κλείσιμο του χάσματος). Έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες, ότι η αποκατάσταση της συνέχειας του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος οδηγεί σε καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα (καλύτερη χρήση των κοιλιακών μυών) για τον ασθενή, μειώνει τα ποσοστά υποτροπής, ενώ παράλληλα μειώνει και την πιθανότητα επιπλοκών, όπως την μετεγχειρητική συλλογή υγρού (σερόματα).

«Χαλαρωτικές» τομές καθιστούν την επέμβαση ακόμη πιο επιτυχή

Για να γίνει δυνατή η σύγκλειση του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος, ειδικά σε μεγάλες κήλες, πολλές φορές είναι απαραίτητη η διενέργεια χαλαρωτικών τομών – διατομή κάποιου από τους πλάγιους κοιλιακούς μύες για να μειωθεί η τάση στη σύγκλειση του τοιχώματος.  Η επέμβαση διατομής του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (Transversus Abdominis Release – TAR ) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.  Η επεμβάσεις αυτές μέχρι πρότινος γινόντουσαν μόνο ανοικτά. Η ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, ήταν η 1η στην Ελλάδα, στις αρχές του 2019 που ξεκίνησε τέτοιες επεμβάσεις και Ρομποτικά με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Πώς και που γίνεται η τοποθέτηση των πλεγμάτων που συγκρατούν την κήλη

Η  τοποθέτηση των πλεγμάτων γίνεται σε σημείο εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή το πλέγμα με τα εσωτερικά όργανα και να αποφεύγεται η δημιουργία συμφύσεων.  Η ιδανική θέση είναι πίσω (extraperitoneally)  ή ανάμεσα από τους μυς. Η θέση αυτή είναι ιδανική επιπλέον διότι το πλέγμα  είναι δίπλα σε ιστούς με πλούσια αγγείωση και μακριά από το δέρμα, οπότε η πιθανότητα λοίμωξης αυτού είναι μηδαμινή. Επίσης, σε αυτήν τη θέση το πλέγμα χρειάζεται ελάχιστη καθήλωση με ράμματα ή κλιπς, οπότε ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται αισθητά σε σχέση ακόμα και με άλλες κλασσικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Τι είδους πλέγματα χρησιμοποιούνται

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε πλέον σε θέση να τοποθετούμε πλέγματα αραιής πλέξης, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις λοιμώξεις και παράλληλα δίνουν λιγότερη αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος. Φυσικά, γίνεται χρήση πλεγμάτων νέας τεχνολογίας που είναι πλήρως απορροφήσιμα και έτσι μετά από λίγο διάστημα δεν υπάρχει καθόλου συνθετικό υλικό στους ιστούς. Τα πλέγματα αυτά δύναται να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα που ενδέχεται να υποβληθούν και σε άλλες επεμβάσεις στο μέλλον ή σε χειρουργεία όπου το περιβάλλον δεν είναι τελείως άσηπτο.

Λιγότερες επιπλοκές, καλύτερα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στα τελευταία διεθνή συνέδρια εμφανίζουν σαφή πλεονεκτήματα των νέων μεθόδων όπως η e-TEP και TAR έναντι παλαιότερων μεθόδων στα ποσοστά υποτροπής κήλης και στα ποσοστά επιπλοκών.

Οι νέες αυτές τεχνικές εφαρμόζονται από τη χειρουργική ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ με επιτυχία και εντυπωσιακά αποτελέσματα, ταυτόχρονα με τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

 

Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια ούρων για το 25% των γυναικών

Leonidas Kallidonis

Τα… «ήντα» φέρνουν και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Ένας «γίγαντας με πολλά χέρια»… δαμάζει τον καρκίνο του προστάτη και της κύστης

Leonidas Kallidonis

Διαταραχές ούρησης. Γυναικεία υπόθεση

Leonidas Kallidonis

Προστάτης: 10 πράγματα που κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει

Leonidas Kallidonis

7 λάθη που αλλοιώνουν τις τιμές μέτρησης της αρτηριακής πίεσής σας

Leonidas Kallidonis

«Πετάξατε» κήλη; Μην χάνετε χρόνο…

Leonidas Kallidonis

Η ζέστη φέρνει… τσούξιμο «χαμηλά»

Leonidas Kallidonis

Όταν η αφαίρεση χολής κρίνεται επιβεβλημένη

Leonidas Kallidonis