Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που εμφανίζεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα ανάμεσα στους γλουτούς. Συνήθως σχετίζεται με την παρουσία τριχών στην περιοχή αυτή και εκδηλώνεται πιο συχνά στον ανδρικό πληθυσμό, συνήθως στην τρίτη δεκαετία της ζωής.
Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κύστης κόκκυγα
- Υπεριδρωσία. Όσοι πάσχουν από υπεριδρωσία, μια παθολογική κατάσταση που δεν σχετίζεται με τα επίπεδα της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ούτε με τους συνήθεις λόγους που ιδρώνει κάποιος (π.χ. άσκηση), έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κύστη κόκκυγα.
- Κληρονομικότητα. Αν και η αιτία πρόκλησής της δεν είναι ακριβώς γνωστή, επικρατεί η άποψη ότι υπάρχει μια κληρονομική τάση εμφάνισης της κύστης κόκκυγα. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της πάθησης σε μέλη της οικογένειας είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας, αφού έχει βρεθεί ότι το 23% έως 38% των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.
- Ορμόνες και τριχοφυΐα. Η ανάπτυξη κύστης κόκκυγα είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αλλαγών ορμονών και ανάπτυξης της τριχοφυΐας και γι’ αυτό η πάθηση είναι συχνότερη σε νεαρούς ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 17 και 25 ετών. Μια μελέτη ανέφερε ότι το ποσοστό εμφάνισης της κύστης κόκκυγα σε άνδρες μεταξύ 20-30 ετών ανέρχεται στο 70%.
- Τριβή με τα ρούχα. Τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες, όπως οι επαγγελματίες οδηγοί, κινδυνεύουν περισσότερο. Και αυτό διότι τα ρούχα μπορεί να αναγκάσουν τις τρίχες που μεγαλώνουν στην περιοχή να «γυρίσουν» και να εισέλθουν ξανά στο δέρμα.
- Περιττά κιλά. Όλες σχεδόν οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το πλεονάζον βάρος αποτελεί άλλον έναν προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση της κύστης κόκκυγα. Μια εξ αυτών διαπίστωσε ότι ακόμα και μερικά κιλά παραπάνω συνέβαλαν στο 37% των περιστατικών κύστης κόκκυγα που εξέτασαν, ενώ η παχυσαρκία στο 13%.
Η δυσάρεστη εμπειρία από τα κλασικά χειρουργεία
Οι κλασσικές χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος όπως η εκτομή της, έπειτα από την οποία ο χειρουργός είτε κλείνει την τομή με ράμματα είτε την αφήνει ανοιχτή ώστε να επουλωθεί μόνη της, χαρακτηρίζονται από μακρά μετεγχειρητική αποκατάσταση. Ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο μετά την επέμβαση, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, εξαιτίας της ορατότητας της τομής. Η κλασική χειρουργική επέμβαση συνεπάγεται μακρά κι επώδυνη μετεγχειρητική αποκατάσταση, σε συνδυασμό με την ανάγκη συχνής κλινικής παρακολούθησης.
Τι αλλάζει σήμερα στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος
Τη λύση στα παραπάνω προβλήματα προσφέρει η ενδοσκοπική τεχνική EPSiT για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος, με άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται με τη χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων, οπότε αποτελεί μια αναίμακτη κι ανώδυνη επιλογή, ενώ η εφαρμογή της με χορήγηση τοπικής αναισθησίας προσφέρει σημαντική διευκόλυνση στον ασθενή. Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, καθώς η περιοχή δε φέρει κάποιο τραύμα και δεν εντοπίζονται ουλές, ενώ δε χρειάζονται αλλαγές γάζας ή άλλες διαδικασίες αποθεραπείας. Παράλληλα, ο χρόνος ανάρρωσης και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, καθώς ο ασθενής έχει άμεση δυνατότητα κινητοποίησης και μπορεί να λάβει εξιτήριο αμέσως μετά την επέμβαση και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος
Η μέθοδος προβλέπει την εισαγωγή ενός εργαλείου που ονομάζεται Συριγγοσκόπιο, το οποίο διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα, στο στόμιο του συριγγώδους πόρου, ώστε να πραγματοποιηθεί ακριβής χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής, ενώ στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση των πολυάριθμων τριχών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και καυτηριασμός της επένδυσης του συριγγίου.
Λεπτομερής απεικόνιση της πάσχουσας περιοχής
Με την αξιοποίηση τρισδιάστατης οθόνης HD διευκολύνεται όχι μόνο η χαρτογράφηση της έκτασης της βλάβης, αλλά και η διερεύνηση του περιεχομένου της κύστης και των παθολογικών ιστών που την περιβάλλουν. Ακολούθως, η θεραπεία εφαρμόζεται με χειρουργικά laser και ραδιοσυχνότητες (RF) μέγιστης αποτελεσματικότητας και ισχύος, τα οποία καυτηριάζουν την πάσχουσα περιοχή ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα υποτροπής.
Μόνιμη ίαση στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών
Η χρήση του θεραπευτικού – χειρουργικού Laser ή των ραδιοσυχνοτήτων (RF) επιτρέπει την αποτελεσματική απομάκρυνση του παθολογικού ιστού, καταστρέφοντας το επιθήλιο με τη μέθοδο της διαθερμίας και αποτρέποντας τυχόν αιμορραγία. Ταυτόχρονα, καθαρίζεται πλήρως το εσωτερικό της κύστης από υπολείμματα τριχών και θυλάκων. Η συνεισφορά της οθόνης στην παροχή μεγεθυμένης και υψηλής ευκρίνειας εικόνας μέσω μικροκάμερας στην ενδοσκοπική τεχνική EPSiT παρέχει αποτελεσματική και μόνιμη ίαση της πάθησης στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Παράλληλα, η πλήρης εξάχνωση του παθολογικού ιστού και ο ενδελεχής καθαρισμός της κοιλότητας της κύστης κόκκυγος προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα εμφάνισης μελλοντικών υποτροπών.