ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Καλά νέα για όσους φοβούνται τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης

Newsroom eleftherostypos.gr

Συμβαίνει συχνά, ορισμένοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να χρειαστεί να περάσουν – έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα – από θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης, ως συνέπεια μιας ακραίας απορρύθμισης του σακχάρου τους. Αν και για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 η καθημερινή ινσουλινοθεραπεία συνήθως δεν αποτελεί «τρόπο ζωής» – σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 – εντούτοις η έλλειψη εμπειρίας κάνει το «πέρασμα» στην ινσουλίνη να μοιάζει με εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία. Το μεγάλο ζητούμενο γι’  αυτούς τους ασθενείς είναι «εάν θα μπορούσε να περιοριστεί ο αριθμός των ενέσεων…». Τα νέα, λοιπόν, είναι μάλλον ενθαρρυντικά…

Μία ένεση την εβδομάδα

Μια νέα θεραπεία με ινσουλίνη που λαμβάνεται ενέσιμα, μία φορά την εβδομάδα,  από άτομα με διαβήτη τύπου 2, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική σε δύο μεγάλες δοκιμές. Η δυνατότητα παροχής μιας ινσουλίνης που θα λαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους με διαβήτη, μιας και πολλοί διστάζουν να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη εξαιτίας των ενέσεων.

Η επικεφαλής των μελετών, Ildiko Lingvay, καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής, και επιστήμης δεδομένων και πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο του Texas (UT Southwestern) στις ΗΠΑ επισημαίνει: «Η ινσουλίνη, που εδώ και 100 χρόνια αποτελεί τη βάση της θεραπείας του διαβήτη, είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για τη μείωση της γλυκόζης και είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται στη σωστή δόση. Όμως, η θεραπεία με ινσουλίνη είναι δύσκολη, χρειάζεται συχνές ενέσεις και συνεχίζει να ενέχει στίγμα. Η ανάπτυξη μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής ινσουλίνης που μπορεί να χορηγείται μια φορά την εβδομάδα αποτελεί τεράστιο άλμα στο χώρο του διαβήτη».

Τί φάνηκε με την ολοκλήρωση των δύο μελετών

Η καθηγήτρια επέβλεψε δύο μελέτες, στις οποίες έλαβαν μέρος άτομα από διάφορες χώρες.

  • Στην πρώτη έρευνα έλαβαν μέρος λίγο περισσότερα από 200 άτομα, στα οποία χορηγήθηκε η θεραπεία με την εβδομαδιαία ινσουλίνη για 16 εβδομάδες, μετά το τέλος των οποίων υπήρχε κάποια περίοδος παρακολούθησης.
  • Περισσότεροι από 150 εθελοντές έλαβαν μέρος στη δεύτερη δοκιμή που ήταν παρόμοια με την πρώτη.

 «Οι δύο αυτές έρευνες ήταν η βάση για την μεγαλύτερη κλινική δοκιμή τρίτου επιπέδου που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στο UT Southwestern και σε άλλα σημεία, που έχει σχεδιαστεί ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της χορήγησης εβδομαδιαίας ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη 1 ή 2», δήλωσε η καθηγήτρια Lingvay, για να προσθέσει: «Η εβδομαδιαία ινσουλίνη μπορεί να μειώσει το βάρος της θεραπείας για τους ασθενείς, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη συμμόρφωση των ασθενών. Επίσης, θα μειώσει το βάρος για τους φροντιστές των ασθενών με διαβήτη που χρειάζονται ινσουλίνη».

Πιο ευέλικτο θεραπευτικό σχήμα

   «Για παράδειγμα, η εβδομαδιαία ινσουλίνη θα βοηθήσει τη θεραπεία και θα μειώσει το βάρος για τους φροντιστές ασθενών που χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν ένεση, καθώς και όσους ζουν σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας ή παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης».

 

Προτεινόμενα για εσάς

«SOS» εάν η επίσκεψη στην τουαλέτα… μυρίζει φρούτο!

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης τύπου 2: και στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη «εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη»

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης κύησης: εννέα «γλυκόπικροι» μήνες

Leonidas Kallidonis

Οικογένεια και διαβήτης. Μια σχέση με… θεραπευτικές ιδιότητες

Leonidas Kallidonis

Το δέρμα, «καθρέφτης» του Διαβήτη μας

Leonidas Kallidonis

Γιατί πρέπει να πίνετε πολύ νερό αν έχετε διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Και μετά τη νηστεία… πασχαλινή κραιπάλη;

Leonidas Kallidonis

Μην σας μπερδεύουν τα πολλά πρόσωπα της υπογλυκαιμίας

Leonidas Kallidonis

Γιατί πρέπει να ρίξετε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο

Leonidas Kallidonis