Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Καφές: ζεστός, αχνιστός και… αντιδιαβητικός

καφέ

Newsroom eleftherostypos.gr

Μην φοβάστε  τον καφέ εάν είστε διαβητικός, αρκεί να τον πίνετε σκέτο…

   Για τους λάτρεις του καφέ, η παρακάτω είδηση φέρνει μόνο χαμόγελα… Όσοι, λοιπόν, πίνουν τουλάχιστον 3-4 κούπες καφέ ημερησίως έχουν σημαντικά αυξημένη προστασία έναντι του διαβήτη. Αρκεί, βέβαια, να πίνουν τον καφέ τους… χωρίς ζάχαρη.

Κάτι περισσότερο από ένα ρόφημα που μας βοηθά να ξυπνήσουμε

Μια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό «αφοσιωμένο στη μελέτη και αποκάλυψη επιστημών που σχετίζονται με τον καφέ και την υγεία», ανέλυσε 30 μελέτες που περιελάμβαναν αθροιστικά δεδομένα για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • εκείνοι που έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2 φλιτζάνια ή λιγότερο.
  • Αλλά δεν ήταν μόνο ο κανονικός καφές που είχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία: ακόμη και όσοι έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη είδαν τον κίνδυνο διαβήτη να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Πολλές ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ έχουν βρεθεί ότι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κατανάλωση καφέ παρέχει στο σώμα σημαντικές ενώσεις, όπως η καφεΐνη, το καφεϊκό οξύ, η τριγωνελίνη και η καφεστόλη. Καθένα από αυτά πιστεύεται ότι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε μέρα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και να ενισχύει τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό.

Ένα καφεδάκι μετά το γεύμα αποτρέπει τις υπεργλυκαιμίες

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο καφές μπορεί να αποτρέψει την υπεργλυκαιμία μετά τα γεύματα. Αυτό με την σειρά του βοηθά στην μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα έγραψε επίσης ότι «η επίδραση καφέ με καφεΐνη σχετίζεται θετικά με την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη βελτιώνει την λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος».

Η ερευνητική ομάδα εξακολουθεί να συνιστά την μέτρια κατανάλωση καφέ

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν «καλά νέα» για όποιον έχει ήδη συνηθίσει σε μια μέτρια κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα. Από την  ίδια μελέτη, ωστόσο, φάνηκε ότι εκείνοι που έχουν πραγματικά εμμονή με τον καφέ θα μπορούσαν να δουν ακόμη περισσότερα οφέλη! Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι για κάθε επιπλέον φλιτζάνι που έπιναν – έως και οκτώ με δέκα φλιτζάνια – υπήρχε επιπλέον 6% μείωση του κινδύνου υπερλυκαιμίας!

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι τα δεδομένα για την υψηλή κατανάλωση καφέ ήταν περιορισμένα και πρότειναν να μην ξεπερνάει κανείς τα τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Προτεινόμενα για εσάς

Το ασταθές ωράριο ύπνου φέρνει υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Ο…μεγάλος θυμός της δίαιτας

Leonidas Kallidonis

Ένα αβοκάντο την ημέρα «λιώνει» το κοιλιακό λίπος στις γυναίκες

Leonidas Kallidonis

Μονόδρομος για τους διαβητικούς ΚΑΙ ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Leonidas Kallidonis

Ο διαβήτης «εξηγεί» τα εγκεφαλικά σε ανθρώπους μέσης ηλικίας

Leonidas Kallidonis

Ο…κακός ύπνος «ξυπνά» ορμονικά προβλήματα

Leonidas Kallidonis

«Έξυπνες» ινσουλίνες και νανοτεχνολογία. Το μέλλον στη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 1

Leonidas Kallidonis

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Μας βρίσκει με…XL άγχος

Leonidas Kallidonis

Πότε και γιατί πρέπει να πάρω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής

Leonidas Kallidonis