ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Η υπέρταση «συρρικνώνει» τον εγκέφαλο

Newsroom eleftherostypos.gr

Καθοριστική για την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ η υπέρταση

   Η υπέρταση στην κρίσιμη ηλικιακή περίοδο των 30 και 40 ετών, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στην μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Βρετανία. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Neurology» έδειξαν πως η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία σχετίζεται με καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Σε ποια ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας η υπέρταση

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η υπέρταση στις ηλικίες 36 με 43 συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ στις ηλικίες 43 με 53 σχετίζεται με περισσότερες ενδείξεις καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων ή με μικρά εγκεφαλικά επεισόδια στην ηλικία των 70.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Σκοτ, κλινικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), ο οποίος διεξήγε τη μελέτη εξηγεί πως εφόσον η υπέρταση στην ηλικία των 30 έχει αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου έως και τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η αλυσίδα: «υπέρταση- εγκεφαλικό- άνοια»

Είναι γνωστό ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί αίτιο άνοιας αγγειακής αιτιολογίας. Η «άνοια αγγειακής αιτιολογίας» μπορεί να εκδηλωθεί μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, σε περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης. Πρόσφατα δεδομένα συσχετίζουν, μάλιστα, την αρτηριακή υπέρταση και με την παθογένεια της νόσου Αλτσχάιμερ.Έρευνα: Οι άνθρωποι με άνοια στην Ευρώπη προβλέπεται να διπλασιασθούν έως το 2050

Όλες η ερευνητικές σχετικές μελέτες που έγιναν με σκοπό να διευκρινισθεί η σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης και άνοιας έδειξαν ότι η υψηλή συστολική ή/και διαστολική πίεση αρτηριακή πίεση αποτέλεσαν παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση άνοιας.

  • Η υψηλή συστολική-μεγάλη πίεση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακού τύπου άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη μεριά η χαμηλή-συστολική πίεση παλμού σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας λόγω μειωμένης εγκεφαλικής αιμάτωσης.
  • Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι μεταβολές στην 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία. Η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύκτας αλλά και οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης φαίνεται ότι συντελούν στις διαταραχές της νοητικής λειτουργίας.

Ένα πολύ σημαντικό κλινικό θέμα είναι να διευκρινισθεί αν η θεραπεία με αντιυπερτασικά μπορεί να επηρεάσει την επίπτωση της άνοιας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δυνατές ανάσες, γερά πόδια και σωματική άσκηση για να αντέξουμε την καραντίνα

Leonidas Kallidonis

Μαγνήσιο. Μια… μεταλλική ασπίδα ενάντια στην υψηλή πίεση

Leonidas Kallidonis

Στα δίχτυα του μεταβολικού συνδρόμου 1 στους 3 ενήλικες

Leonidas Kallidonis

Επιστήμονες ανέπτυξαν για πρώτη φορά εγκέφαλο Νεάντερταλ σε εργαστήριο

Μαρίνα Μπενέκου

Ανθεκτική Υπέρταση. Όταν τα φάρμακα… δεν «πιάνουν»

Leonidas Kallidonis

Η άνοια «ταιριάζει» στον χειμώνα

Leonidas Kallidonis

Τα «βαθύτερα» αίτια της ακατάσχετης πείνας

Leonidas Kallidonis

Εγκεφαλικά επεισόδια. Διαγνώστε τα με τρεις κινήσεις

Leonidas Kallidonis

Περιοδοντίτιδα. Εκτινάσσει την αρτηριακή πίεση

Leonidas Kallidonis