ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

«Φάρμακο» το σεξ για τις αρθρώσεις, αλλά…

Newsroom eleftherostypos.gr

Καθώς οι αρθρώσεις φέρουν το κύριο βάρος στήριξης του σώματος, δεν μας ακούγεται περίεργο αυτό που πολλοί ασθενείς με σοβαρής μορφής αρθρίτιδα παραδέχονται…

Ότι, δηλαδή, έχουν παραιτηθεί συνειδητά από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγουν τους πόνους αλλά και πιθανούς τραυματισμούς των αρθρώσεων.  Αυτό, όμως, τελικά, είναι κρίμα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η σεξουαλική πράξη μπορεί – σε κάποιο βαθμό- να ανακουφίσει από τον πόνο της αρθρίτιδας!

Γράφει ο Αθανάσιος Τσουτσάνης, ορθοπαιδικός χειρουργός, νοσοκομείο Υγεία

Οργασμός με… αναλγητικές ιδιότητες

Αυτό συμβαίνει διότι μέσω του οργασμού το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως παυσίπονο, χαρίζοντας αρκετές ώρες αναλγησίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη δημιουργικότητα, καλή επικοινωνία με τον σύντροφο, υπομονή και προγραμματισμός, ώστε η πάθηση να μην αποτελεί εμπόδιο και οι ασθενείς να συνεχίσουν ν’ απολαμβάνουν το σεξ.

Οι γυναίκες με αρθρίτιδα εγκαταλείπουν πρώτες το σεξ

Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της πάθησης συγκριτικά με τους άνδρες, δεδομένου ότι τα οιστρογόνα επιδρούν στον χόνδρο. Η παχυσαρκία, επίσης, είναι επιβαρυντική για αρθρίτιδα και πάλι περισσότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.  Λογικό, λοιπόν, να παραπονούνται συχνότερα οι γυναίκες με αρθρίτιδα ότι οι αρθρώσεις τους (κυρίως ισχίο και γόνατα) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε υπερβολικά φορτία, όπως αυτά που αναπτύσσονται στη διάρκεια του σεξ.

Πόνος, κατάθλιψη και… τέρμα το σεξ

Γενικά οι αρθρίτιδες μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων και της σεξουαλικής λειτουργίας. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του πόνου, της σωματικής αναπηρίας και της κατάθλιψης, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στη σεξουαλικότητα, ανεξάρτητα από το φύλο. Η απώλεια της φυσικής λειτουργίας, η κόπωση και ο πόνος έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η κατάθλιψη και το άγχος που σχετίζονται με κάποιες μορφές της πάθησης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή.

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα περιορίζονται… στα προκαταρκτικά

Οι άνδρες και οι γυναίκες με αρθρίτιδα μπορεί να νοιώθουν πολύ κουρασμένοι για να κάνουν σεξ, ή το σεξ να είναι σωματικά πολύ επώδυνο. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες έρευνες σχετικά με την επίδραση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας στη σεξουαλική ζωή των ασθενών και μια που δημοσιεύθηκε στο Clinical Rheumatology ανέφερε ότι περίπου το 54% των ανδρών και το 46% των γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Άλλη μελέτη ανέφερε ότι οι ασθενείς προτιμούσαν σύντομα προκαταρκτικά και περιορισμένο χρόνο για να φτάσουν σε οργασμό εξαιτίας του αυξημένου πόνου.

Η αρθροπλαστική σώζει και τη σεξουαλική ζωή των ασθενών

Σε ανθρώπους με σοβαρής μορφής οστεοαρθρίτιδα σε μία ή και στις δύο αρθρώσεις που σηκώνουν το κύριο βάρος του σώματος, το ισχίο και το γόνατο, η αρθροπλαστική είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση.

Όπως έχουν δείξει μελέτες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα τελικού σταδίου, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική, μετά την επέμβαση επήλθε σημαντική αποκατάσταση της σεξουαλικής ικανοποίησης και απόδοσης. Οι συμμετέχοντες σε μια απ’  αυτές τις μελέτες ανέφεραν – σε ποσοστό 42% – ότι μετά από την αρθροπλαστική είχαν αύξηση της λίμπιντο. Επιπλέον:

  • το 36% ανέφεραν αυξημένη διάρκεια της συνουσίας,
  • το 41% ανέφεραν αυξημένη συχνότητα στις σεξουαλικές δραστηριότητες γενικά,
  • το 84% παρουσίασαν βελτίωση στη γενική ευημερία και
  • το 55% βελτίωση της σεξουαλικής αυτοεικόνας.

Ο πόνος φεύγει, το σεξ επιστρέφει. Και χωρίς το φόβο τραυματισμών…

Όταν η αρθροπλαστική γίνεται με μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας, η ανάρρωση του ασθενή επιταχύνεται, αφού η επέμβαση γίνεται χωρίς να χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες. Έτσι, επιστρέφει γρηγορότερα στις καθημερινές δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο κίνδυνος εξαρθρήματος από κάποια λάθος κίνηση μειώνεται σημαντικά και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει περιορισμός στις κινήσεις.

Ακόμα λοιπόν και τα άτομα με σοβαρές μορφές αρθρίτιδας έχουν επιλογές θεραπείας και ακόμα περισσότερους τρόπους να διατηρήσουν μια υγιή εικόνα για τον εαυτό τους και τη σεξουαλικότητά τους, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε σεξουαλική απραξία, στερούμενοι αυτή την ανεξάντλητη πηγή απόλαυσης και χαράς.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πάμελα Άντερσον: «Οι βίγκαν είναι καλύτεροι εραστές!»

Μαρίνα Μπενέκου

Οστεοπορωτικά κατάγματα άνω και κάτω ακρών. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

Leonidas Kallidonis

12 Mύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Leonidas Kallidonis

Γκουίνεθ Πάλτροου: «Θα έπαιζα ξανά σε κάποια ταινία, μόνο αν έκανα σεξ με τον σεναριογράφο»

Μαρίνα Μπενέκου

Απιστία και ψυχολογικές προεκτάσεις

Leonidas Kallidonis

Αϋπνίες. Μας γερνάνε, μας παχαίνουν, μας αρρωσταίνουν

Leonidas Kallidonis

Παχυσαρκία και υπογονιμότητα: το πρόβλημα και η λύση

Leonidas Kallidonis

Πέρα από τις ρυτίδες: 8 χρήσεις του μπότοξ που δεν γνωρίζαμε

Leonidas Kallidonis

Εμμηνόπαυση. Συμβουλές για να «αποχαιρετήσετε» ανώδυνα την εποχή της γονιμότητας

Leonidas Kallidonis