Καθώς διανύουμε ακόμη ένα καυτό, ερωτικό καλοκαίρι, οι δερματολόγοι ετοιμάζονται από τώρα για τον Σεπτέμβριο. Τότε, δηλαδή, που «εξαργυρώνουμε» τις σεξουαλικές παρασπονδίες του καλοκαιριού, με χειρουργικές επεμβάσεις, καυτηριασμούς και φαρμακευτικές θεραπείες. Τουλάχιστον 50 είδη αφροδίσιων ετοιμάζονται να καταγράψουν και πάλι, ακόμη και κάποια που θεωρούνταν ξεχασμένα, όπως η σύφιλη ή η βλεννόρροια. Είναι τα καλοκαιρινά αφροδίσια «ενθύμια»…
Το τίμημα του ελεύθερου έρωτα
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία στις πέντε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κολλάει, σε κάποια φάση της ζωής της, χλαμύδια, το νούμερο ένα αφροδίσιο νόσημα. Από αυτές, ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 25% αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, ενώ 33% των μωρών που θα γεννηθούν θα είναι φορείς. Κάποια από αυτά, από την πλήρη εξέλιξη της ασθένειας, θα γεννηθούν με σοβαρή αναπηρία, ίσως τυφλά. Και όλα αυτά… μόνο από τα χλαμύδια. Αν αναρωτιέστε, μάλιστα, ποια εποχή του χρόνου «ενδημεί» η πάθηση, είναι σίγουρα το καλοκαίρι. Τότε που, προφανώς, ξεχνάμε τις προφυλάξεις στο σεξ».
Η πεντάδα που… τσούζει
Ποιο είναι το «top 5» των αφροδισίων νοσημάτων που κάνουν θραύση το καλοκαίρι; Τα χλαμύδια ήδη τα αναφέραμε. Την πεντάδα συμπληρώνουν τα κονδυλώματα, οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων και οι τριχομονάδες.
Κονδυλώματα
Παραμένει ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και σπανιότερα καρκίνου του προστάτη.
Συμπτώματα, κατά κύριο λόγο δεν υπάρχουν. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν κνησμός, πόνος, εξογκώματα στο αιδοίο, εντός ή περιφερειακά του κόλπου, στην είσοδο του τραχήλου τη μήτρας, στον πρωκτό, στο πέος, στη βουβωνική χώρα ή στους μηρούς.
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Όσο για τη θεραπεία… Ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, ουσιαστικά, δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο θεραπεία για την εξάλειψη των εμφανών κονδυλωμάτων, καθώς και για την αντιμετώπιση προκαρκινικών καταστάσεων. Μιλάμε για χειρουργική αφαίρεση των κονδυλωμάτων, καυτηριασμό και τοπική εφαρμογή αλοιφών.
Μυκητιάσεις γεννητικών οργάνων
Από τα πιο συνηθισμένα αφροδίσια του καλοκαιριού, στις γυναίκες, οι αιδοιοκολπίτιδες, οι οποίες μεταδίδονται είτε με τη σεξουαλική επαφή είτε αναπτύσσονται από μόνες τους. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα σ’ αυτού του είδους τις μυκητιάσεις, είναι ερυθρότητα, κνησμός και υπερέκκριση κολπικών υγρών.
Έρπης γεννητικών οργάνων
Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός κατά τις περιόδους της έξαρσης, ιδίως το καλοκαίρι. Ο ήλιος, ατυχώς, «φουντώνει» τον έρπητα. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει μπορεί να είναι κνησμός στα γεννητικά όργανα, ερυθρότητα, εμφάνιση φυσαλίδων και επώδυνων πληγών.
Ειδική θεραπεία για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν υπάρχει, μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα με τοπική εφαρμογή αναισθητικών αλοιφών για την ανακούφιση του πόνου και με χορήγηση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση των επιμολύνσεων.
Τριχομονάδες
Προκαλούν, κατά κύριο λόγο, λοιμώξεις του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, ενώ μεταδίδονται κυρίως σεξουαλικά. Πολύ συχνά, ιδιαίτερα στους άνδρες, οι τριχομονάδες είναι ασυμπτωματικές. Όταν όμως υπάρχουν συμπτώματα, εκδηλώνονται συνήθως δύσοσμες εκκρίσεις, με πόνο ή αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση και κνησμό στα γεννητικά όργανα.