Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, στο οποίο απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων που είναι προς εκτέλεση στο ΕΣΥ και έχει ως στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.
Η ίδια λίστα θα βρίσκεται σε διασύνδεση με κάθε άλλο αναγκαίο σύστημα που καταγράφει και παρέχει πληροφορίες για την υγεία των ασθενών, όπως είναι τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Παπαστεργίου, αλλά και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Υγείας, Θάνος Πετραλιάς και Μάριος Θεμιστοκλέους, προβλέπει πως η νέα ηλεκτρονική λίστα θα καταρτίζεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ.
Στο πλαίσιο της μείωσης της λίστας αναμονής αναμένεται το επόμενο διάστημα και η υλοποίηση της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων επί πληρωμή, με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργικών περιστατικών που έχουν «λιμνάσει» από την εποχή της πανδημίας.
«Προχωρώντας δυναμικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το σύστημα της Δημόσιας Υγείας, εγκαινιάζουμε την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και πρόσθεσε πως μέσω της μεταρρύθμισης αυτής θα διασφαλιστεί η μείωση του χρόνου αναμονής στο ΕΣΥ.
Παράλληλα, θα παρακολουθούνται πιο σωστά τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και θα διευκολύνεται το έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα καθυστερήσεων και παθογένειες του συστήματος σε βάρος των ασθενών, όπως είπε.
Η μεγάλη «εκκαθάριση»
Από τις αρχές Δεκεμβρίου όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που είναι υπεύθυνα για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων προχωρούν στην εκκαθάριση της παλαιάς λίστας, που περιλαμβάνει αρχεία από το 2015.
Οι υπάλληλοι των νοσοκομείων επικοινωνούν τηλεφωνικά με κάθε πολίτη ξεχωριστά που έχει εκδηλώσει κατά το παρελθόν την επιθυμία να χειρουργηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και επιβεβαιώνουν εάν υπάρχει ακόμη ανάγκη για την επέμβαση.
Οι ασθενείς που δεν επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στην εν λόγω λίστα -είτε επειδή έχουν χειρουργηθεί σε άλλο νοσοκομείο είτε στον ιδιωτικό τομέα- διαγράφονται από αυτήν. Οσοι δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημά τους εγγράφονται στη νέα ηλεκτρονική λίστα.
«Με μεθοδικότητα και επιμονή, καθώς και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, ολοκληρώσαμε με επιτυχία την εκκαθάριση και επικαιροποίηση της λίστας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και με απώτερο στόχο να μειώσουμε το χρόνο αναμονής των ασθενών», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τα 90.000 άτομα που αριθμεί σήμερα η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί με βάση την επείγουσα φύση του προβλήματός τους, ενώ η εκκαθάριση της παλαιάς λίστας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη από πολλά νοσοκομεία.
«Επιδιώκουμε την απλοποίηση, τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών», πρόσθεσε ο Μ. Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε πως από την 1η Φεβρουαρίου κανείς δεν θα μπορεί να εισάγει ασθενείς στη λίστα χειρουργείων μέσω χαρτιού.
Οι κατηγορίες
Η λίστα θα ενημερώνεται διαρκώς με τα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη από τον θεράποντα ιατρό-χειρουργό, μετά από την εξέταση στα ΤΕΠ και στις χειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων. Στη συνέχεια το κάθε περιστατικό θα κατηγοριοποιείται στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, με βάση την εξέλιξη της νόσου. Τέλος, θα προσδιορίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης.
Ο ασθενής ενημερώνεται από το νοσοκομείο για την προγραμματισμένη ημερομηνία του χειρουργείου του, πληροφορία που λαμβάνει και από την ΗΔΙΚΑ με email ή μέσω της εφαρμογής MyHealthApp. Σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει το σύστημα.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ | ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ |
1 | περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα | 2 εβδομάδες
|
2 | περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα | 3 έως 6 εβδομάδες
|
3 | περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη | 7 έως 12 εβδομάδες.
|
4 | περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη | 13 έως 24 εβδομάδες |
5 | περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη | 25 εβδομάδες και άνω
|