Εκτός αυτού, οι διατροφικές απαγορεύσεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κοινωνικής απομόνωσης των διαβητικών ασθενών. Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να ενταχθούν άφοβα στο διαιτολόγιο του διαβητικού, αφού όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά κάνουν καλό. Και είναι και νόστιμες!
Ας δούμε ποιες τροφές συνιστούν οι ειδικοί για το καθημερινό διαιτολόγιο ενός διαβητικού:
Όσπρια. Τα ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια και άλλα όσπρια έχουν ίνες και φυτική πρωτεΐνη που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της γλυκόζης του αίματος.
Βατόμουρα. Έχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, χωρίς να ανήκουν στα «πολύ γλυκά» φρούτα. Μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη, ώστε να είναι διαθέσιμα και εκτός εποχής.
Αβοκάντο. Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για την καρδιά λιπαρά, ενώ μπορεί να αποτρέψει τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Έχει βέβαια και πολλές θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα.
Κανέλα. Είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες ενώ αν προστεθεί σε ροφήματα και σνακ, μπορεί να «ξεγελάσει» την ανάγκη για προσθήκη ζάχαρης. Επιπλέον, επιβραδύνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και διευκολύνει την απορρόφηση της ινσουλίνης.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Αβγά. Είναι η απόλυτη πηγή πρωτεΐνης, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας. Έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους, που είναι σημαντική για πολλούς διαβητικούς.
Λιπαρά ψάρια. Οι διαβητικοί έχουν ως και 4πλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, γι’ αυτό και έχουν ανάγκη τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και άλλα. Επιπλέον, η κατανάλωση τέτοιων ψαριών 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει ως και 50% τις οφθαλμολογικές επιπλοκές του διαβήτη.
Γλυκοπατάτα. Ανήκει στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη Α η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Προσοχή στην ποσότητα, αφού μια μεσαία γλυκοπατάτα δίνει 24 γραμμάρια υδατάνθρακα.
Προϊόντα ολικής άλεσης. Καστανό ρύζι, κινόα, βρόμη και άλλα είναι μεν πλούσια σε υδατάνθρακες αλλά η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά να μεταβολιστούν πιο αργά και άρα μειώνουν την επίδραση στη γλυκόζη του αίματος. Χρειάζεται, βέβαια, προσοχή στις ποσότητες οι οποίες θα πρέπει να καθορίζονται με τη συμβουλή του θεράποντα γιατρού.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα λαχανικά αυτής της κατηγορίας έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ περιέχουν μαγνήσιο που θεωρείται ότι καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Γιαούρτι. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού. Οι διαβητικοί καλό είναι να επιλέγουν το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και όχι αυτά που έχουν γεύσεις φρούτων τα οποία συνήθως έχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Ξηροί καρποί. Έχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά και μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι διαβητικοί πρέπει να προτιμούν τους ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς και να μην το παρακάνουν με την ποσότητα.
Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο