Τα σμέουρα περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες καταπραΰνουν τον ερεθισμό και προστατεύουν τις βλεννογόνους μεμβράνες του λαιμού. Η οξύτητα του μηλίτη καταπολεμά τους μικροοργανισμούς και με συχνή κατανάλωση, διώχνει τη φλόγωση και τον ερεθισμό.
ΣΥΝΤΑΓΗ
- 1 κιλό φρέσκα σμέουρα, πλυμένα
- 600ml ξύδι από μηλίτη
- Βάλτε τα σμέουρα και το ξύδι μηλίτη σε ένα βάζο (το υγρό να καλύπτει τα φρούτα). Αφήστε τα να μουλιάσουν για 2 εβδομάδες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Σουρώστε με πλαστικό σουρωτήρι και πετάξτε τον πολτό των φρούτων. Βάλτε το ξύδι σε καθαρό μπουκάλι. Διαλύστε 1κ. του γλυκού σε ένα φλιτζάνι νερό και πιείτε 3 φορές την ημέρα. Το μίγμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γαργάρες.
Πικάντικη λεμονάδα: Ο οικείος συνδυασμός του μελιού με λεμόνι και μπαχαρικά έχει υπέροχη γεύση και προσφέρει μία δοκιμασμένη θεραπεία για τον πονόλαιμο και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα θερμαντικά μπαχαρικά με τα αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια και τις αποσυμφορητικές ιδιότητες είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της γρίπης. Το λεμόνι, όπως και το μέλι, είναι ισχυρό αντισηπτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μέλι είναι επίσης θαυμάσιο καταπραϋντικό του λαιμού.
ΣΥΝΤΑΓΗ
- 1,2 λίτρο νερό
- 100γρ. μέλι
- 4 γαρίφαλα
- ½ λ. του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Ο χυμός από 4 λεμόνια
- Φλούδα λεμονιού, για γαρνιτούρα
Βάλτε το νερό σε αντικολλητικό σκεύος μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρουν βάση, σκεπάστε τα και σιγοβράστε τα για 10 λεπτά. Σουρώστε και αναμίξτε με τον χυμό λεμονιού. Πείτε το ζεστό με μία φλούδα λεμονιού.
ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General (Τέως ΙΑΣΩ General)
email: [email protected]
Τηλ: // 2107470167 // 6974442646
Από το περιοδικό FZHN που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής