Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

«Ανθρακες» η δράση των συμπληρωμάτων στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Newsroom eleftherostypos.gr

Αν και πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, μια νέα ανασκόπηση παλαιότερων ερευνών αναδεικνύει ότι τα σκευάσματα αυτά δεν συνιστούν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του νοσήματος.

Η συνδυαστική εξέταση των αποτελεσμάτων από 8 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, οι οποίες θεωρούνται το πιο αξιόπιστο είδος μελέτης στο πεδίο της ιατρικής έρευνας, ανέδειξε ότι τα μη φυτικά συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες δεν άλλαζαν σημαντικά τα επίπεδα σοβαρότητας του νοσήματος. Οι ερευνητές, λοιπόν, διευκρινίζουν ότι το βασικό μήνυμα της ανασκόπησής τους είναι πως δεν υπάρχει θαυματουργό συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Συμπληρώματα: Δεν πέρασαν το τεστ για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης, υπολογίζεται πως κάπου ανάμεσα στο ¼ και τα ¾ των ασθενών με καρκίνο του προστάτη λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, παρά την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων που τεκμηριώνουν το όφελός τους.

Κάποιες από τις μελέτες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ανασκόπησης διερεύνησαν εάν τα συμπληρώματα, όπως το σελήνιο, μπορούν να έχουν προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, χωρίς όμως αποτελέσματα. Για να έχουν, λοιπόν, οι ερευνητές μια καλύτερη εικόνα της αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων διατροφής στην αντιμετώπιση του προστατικού καρκίνου, προχώρησαν στην ανασκόπηση των σχετικών κλινικών δοκιμών. Αυτές εξέταζαν την επίδραση που είχε στο νόσημα η λήψη μετάλλων, βιταμίνης D, αντιοξειδωτικών και φυτικών συστατικών γνωστών ως ισοφλαβόνες και φυτοοιστρογόνα.

 

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές είχαν πληροφορίες συνολικά από τις 8 μελέτες για 478 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Σε καθεμία από τις 8 μελέτες, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα συμπλήρωμα διατροφής, διαφορετικό σε κάθε μελέτη, και οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη του νοσήματος από μερικές εβδομάδες μέχρι και 5 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, οι 6 μελέτες έδειξαν πως το υπό εξέταση συμπλήρωμα δεν ωφέλησε τους ασθενείς περισσότερο από ένα ψευδοφάρμακο ή ένα άλλο συμπλήρωμα. Δύο μελέτες έδειξαν μια σημαντική μείωση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), το οποίο συνιστά έναν πιθανό αλλά αμφιλεγόμενο καρκινικό δείκτη, στους ασθενείς που λάμβαναν έναν συνδυασμό συμπληρωμάτων, σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο. Καμία από τις δύο μελέτες, ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε περισσότερα από 50 άτομα. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε μπορούν να αντικαταστήσουν την ισορροπημένη διατροφή.

 

Ενδεχομένως βλαπτικά κάποια συμπληρώματα στην εξέλιξη της νόσου

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της ανασκόπησης είναι, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τον καρκίνο. Μάλιστα, όχι μόνο δεν αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων αυτών στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά σε κάποια άτομα παρατηρήθηκαν ενδεχομένως βλαπτικές επιδράσεις.

Τονίζεται, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η καλύτερη κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού επίδρασης των συμπληρωμάτων διατροφής στην ανάπτυξη τόσο των φυσιολογικών όσο και των καρκινικών κυττάρων, πριν από την επένδυση στο ερευνητικό αυτό πεδίο. Σήμερα οι τρεις βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη είναι η συστηματική παρακολούθηση, η ακτινοβολία και το χειρουργείο.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τρώτε πολύ αλάτι; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Μήπως… ξεμείνατε από τεστοστερόνη; Πώς θα αναπληρώσετε την ορμόνη του σεξ

Leonidas Kallidonis

 «Νυστέρι» στον διαβήτη της νοσογόνου παχυσαρκίας

Leonidas Kallidonis

Τι να κάνετε αν δείτε αίμα στα ούρα ή το σπέρμα

Leonidas Kallidonis

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: όταν η κούραση βγαίνει… από το πιάτο μας

Leonidas Kallidonis

Καρκίνος προστάτη: δεν χρειάζεται πάντα “νυστέρι”

Leonidas Kallidonis

Ένα χάπι για εύκολο αδυνάτισμα. Υπάρχει;

Leonidas Kallidonis

Ζώδια: Είστε Καρκίνος; Τι να περιμένετε από τον Ιούλιο και τι από όλο τον χρόνο

Μιχάλης Μάρδας

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη εφήβων με καρκίνο

Μιχάλης Μάρδας