ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

5 πιθανοί λόγοι που νιώθουμε συνέχεια εξαντλημένοι

Newsroom eleftherostypos.gr

Όλοι έχουμε άσχημες μέρες, που απλά νιώθουμε εξαντλημένοι, ότι δεν έχουμε καθόλου ενέργεια. Αν όμως αυτές οι μέρες επαναλαμβάνονται συχνά και τελικά η αίσθηση εξάντλησης αποτελεί τον κανόνα, τότε χρειάζεται να εξετάσετε ποιος ή ποιοι είναι οι κύριοι ένοχοι.

  1. Το σάκχαρο στο αίμα μας είναι εκτός ελέγχου

Ο λόγος που ακούμε συχνά ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες (όπως προϊόντα ολικής αλέσεως), υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες, είναι επειδή ο οργανισμός σας επεξεργάζεται αυτές τις τροφές πιο αργά. Όταν τρώμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή γλυκά, τότε το σάκχαρο στο αίμα μας φτάνει σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ύστερα, ακολουθεί απότομη πτώση και το αποτέλεσμα είναι η συχνή και γρήγορη κόπωση.

  1. Δυσλειτουργία στα μιτοχόνδρια

Οι ισχυροί μας σύμμαχοι όσον αφορά στην ενέργεια είναι τα μιτοχόνδρια. Το σώμα μας παράγει ATP, ένα μόριο πλούσιο σε ενέργεια μέσω των μιτοχονδρίων, χρησιμοποιώντας οξυγόνο για να μετατρέψει την ενέργεια από το φαγητό σε ενέργεια για τα κύτταρα. Κάθε δυσλειτουργία τους συνδέεται άμεσα με την αίσθηση εξάντλησης.

  1. Άλλα προβλήματα υγείας

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη, η κόπωση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα και πολλών άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων νεφροπαθειών και ηπατικών νόσων, καρκίνου, χρόνιων φλεγμονών και αναιμίας. Φυσικά, η κόπωση δεν σημαίνει αυτόματα και την παρουσία κάποιας ασθένειας. Ωστόσο, αν αυτή επιμένει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φρόνιμο να κάνετε ορισμένες εξετάσεις και να επισκεφθείτε γιατρό.

  1. Ανεπαρκείς ποσότητες φαγητού και νερού

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να την εκμεταλλευτεί, χρειάζεται δηλαδή θερμίδες μέσα στη μέρα. Αν παραλείπετε γεύματα ή δεν πίνετε νερό, θα νιώσετε σύντομα υποτονικοί και εξαντλημένοι. Και αυτό επειδή το σώμα σας θα παλεύει να σας κρατήσει ξύπνιους, χωρίς να έχει τα κατάλληλα εργαλεία.

  1. Ψυχολογικά προβλήματα

Δεν είναι μόνο τα σωματικά προβλήματα που μπορεί να σας εμποδίσουν μέσα στη μέρα να λειτουργήσετε αποτελεσματικά, αλλά και οι ψυχικές δυσκολίες. Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ ληθαργικοί. Και η επιστήμη το υποστηρίζει με διάφορους τρόπους: μία έρευνα μάλιστα συνδέει τις εργασιακές και οικογενειακές συγκρούσεις με τη σωματική και συναισθηματική κόπωση.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Γιατί πρέπει να ρίξετε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο

Leonidas Kallidonis

Οι «θεραπευτικές» ιδιότητες της νηστείας της Σαρακοστής

Leonidas Kallidonis

Ο «εφιάλτης» των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Leonidas Kallidonis

Τα μυστικά της νηστείας – Τι πρέπει να προσέξετε αυτή την περίοδο

Οι… καταραμένοι υδατάνθρακες που μας παχαίνουν και μας «φουσκώνουν» το σάκχαρο

Leonidas Kallidonis

Σκουλαρίκι που μετρά τη γλυκόζη στο αίμα

Leonidas Kallidonis

Οι 7 κορυφαίες προληπτικές εξετάσεις για κάθε γυναίκα μετά τα 40

Leonidas Kallidonis

Χάστε βάρος χωρίς να σας λείψει η γλυκιά γεύση – Κι όμως γίνεται

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Πρωινά για όσους δεν έχουν χρόνο – Πεντανόστιμα και θρεπτικά