Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι οι πρωτοποριακές τους παρατηρήσεις του τεράστιου αντικειμένου στην καρδιά του γαλαξία Messier 87 (M87) θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το πώς τρέφονται» οι μαύρες τρύπες και τι τους επιτρέπει να εκτοξεύουν ενεργητικούς πίδακες υλικού σε όλο το διαγαλαξιακό διάστημα.
Οι εικόνες δείχνουν για πρώτη φορά τη σκιά μιας μαύρης τρύπας και πώς μοιάζει ο ισχυρός πίδακας που εκτοξεύει.
«Γνωρίζουμε ότι οι πίδακες εκτινάσσονται από την περιοχή γύρω από τις μαύρες τρύπες, αλλά ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Ru-Sen Lu, του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Σαγκάης.
«Για να το μελετήσουμε άμεσα, πρέπει να παρατηρήσουμε την προέλευση του πίδακα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μαύρη τρύπα».
Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του M87, η οποία ήταν η πρώτη που απεικονίστηκε απευθείας από την ανθρωπότητα, είναι 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο και βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Προηγούμενες εικόνες είχαν καταφέρει να απαθανατίσουν τον πίδακα που εκπέμπει και την ίδια την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, αλλά όχι και τα δύο μαζί.
«Αυτή η νέα καταγραφή ολοκληρώνει την εικόνα, δείχνοντας την περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα και τον πίδακα ταυτόχρονα», είπε ο Jae-Young Kim, του Εθνικού Πανεπιστημίου Kyungpook στη Νότια Κορέα και του Ινστιτούτου Max Planck για τη Ραδιοαστρονομία.
Οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν τεράστια αντικείμενα σαν αυτά στην καρδιά τους, που λειτουργούν ως τεράστιες καταβόθρες που καταπίνουν οτιδήποτε βρίσκεται στο διάβα τους.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Ως αποτέλεσμα, οι μαύρες τρύπες εκτοξεύουν πίδακες ύλης κοντά στην ταχύτητα του φωτός, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τροφοδοτούνται από την περιστροφή της ίδιας της μαύρης τρύπας.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές από πού ακριβώς προέρχονται αυτοί οι πίδακες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν είτε να βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας είτε λίγο έξω από αυτόν, στην λεγόμενη Εργοπεριοχή, η οποία είναι μια ζώνη όπου ο ίδιος ο χωροχρόνος συν-περιστρέφεται με το αντικείμενο.
Η νέα καταγραφή της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας του M87 έγινε χρησιμοποιώντας δεδομένα του 2018 από την Συστοιχία Global Millimeter VLBI (GMVA), την συστοιχία Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) και το τηλεσκόπιο της Γροιλανδίας (GLT).
Δείχνει έναν ισχυρό πίδακα που συνδέεται με την ύλη που περιβάλλει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, αλλά δεν προσδιορίζει επακριβώς την προέλευσή του.
Η φωτογραφία αποκαλύπτει επίσης αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν τη «σκιά» της μαύρης τρύπας.
Αυτή η σκιά δημιουργείται καθώς η ύλη αναδύεται γύρω από τη μαύρη τρύπα και λάμπει καθώς θερμαίνεται, δημιουργώντας τον λαμπερό χρυσό δακτύλιο που ήταν ορατός στην ιστορική πρώτη εικόνα του M87 ,που λήφθηκε από το τηλεσκόπιο Ορίζοντα Συμβάντων (EHT) το 2017.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνική Λύση: Πήγαν να συλλάβουν τον Μυλωνάκη στο σπίτι του
«Στροφή» των αγοραστών στα μικρά εξοχικά [πίνακας]
Ερντογάν: Πόσο θα επηρεάσει τις εκλογές η ασθένειά του