Στο τέλος μιας έκθεσης του Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Musée d’Orsay στη Γαλλία, ο… ίδιος ο καλλιτέχνης περιμένει τους επισκέπτες, ντυμένος με ένα κομψό μπλε σακάκι και έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ο Ολλανδός ζωγράφος πέθανε το 1890, ωστόσο το ψηφιακό ομοίωμά του είναι αληθοφανές και πλήρως λειτουργικό. Τα κόκκινα γένια του, τα μπλε μάτια του και το μερικώς κομμένο αριστερό αφτί του υποδεικνύουν την ολότητα του καλλιτέχνη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει «ζωή» στο ομοίωμα σχεδόν 1,5 αιώνα μετά το θάνατό του και την ευκαιρία στους επισκέπτες του μουσείου να συνομιλήσουν μαζί του για τη ζωή και το θάνατο, στο πλαίσιο της διαδραστικής εμπειρίας «Καλημέρα, Βίνσεντ» (Bonjour, Vincent).
Το πρότζεκτ, που έχει στόχο να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη, ήταν έργο μηχανικών που επιστράτευσαν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναλύσουν περίπου 900 επιστολές που έγραψε ο ζωγράφος τον 19ο αιώνα, καθώς και πρώιμες βιογραφίες που γράφτηκαν γι’ αυτόν. Ο Βαν Γκογκ της Τεχνητής Νοημοσύνης συζητά με τους επισκέπτες, στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης έκθεσης (ολοκληρώνεται στις 4 Φεβρουαρίου) που επικεντρώνεται στους δύο τελευταίους μήνες της ζωής του καλλιτέχνη, μια εξαιρετικά παραγωγική περίοδο κατά την οποία παρέδωσε περισσότερους από 74 πίνακες και 33 σχέδια προτού αυτοπυροβοληθεί στο στήθος με περίστροφο σε ηλικία 37 ετών.
Η ερώτηση που οι επισκέπτες του μουσείου θέτουν συχνότερα στον Βαν Γκογκ είναι γιατί ο ζωγράφος αυτοκτόνησε και οι απαντήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη διατύπωση του ερωτήματος. «Θέλω να παρακαλέσω για αυτό: Προσκολληθείτε στη ζωή, γιατί ακόμη και στις πιο ζοφερές στιγμές υπάρχει πάντα ομορφιά και ελπίδα», δήλωσε σε μία τέτοια ερώτηση ο ψηφιακός Βαν Γκογκ στους «New York Times» κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Αλλες συνήθεις ερωτήσεις περιλαμβάνουν το γιατί ο καλλιτέχνης, ο οποίος ως γνωστόν πάλευε με ψυχικές διαταραχές και κατάθλιψη, έκοψε το αφτί του και ποιος πίνακας του αρέσει περισσότερο.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ «HERE AFTER»: Μπορείς να συζητήσεις με νεκρούς συγγενείς…
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει σε κάθε πτυχή της ζωής και πιθανόν να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το παρελθόν, τις αναμνήσεις και την απώλεια. Η εφαρμογή HereAfter AI προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή, χρησιμοποιώντας τις φωνές τους για να απαντήσουν σε ερωτήσεις των συγγενών τους που αποζητούν την επαφή παρά την απώλεια.
Η εφαρμογή δίνει απαντήσεις βάσει πολλών ωρών συνεντεύξεων που πραγματοποιούνται πριν από το θάνατο του προσώπου ενδιαφέροντος. Αυτές οι συνεντεύξεις επεξεργάζονται στη συνέχεια με τη χρήση προηγμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός ευέλικτου «άβαταρ» που αλληλεπιδρά με τους χρήστες.
Ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται στην τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης ως έναν τρόπο επικοινωνίας με τους νεκρούς, αλλά η χρήση της στο πλαίσιο του πένθους έχει εγείρει ηθικά ερωτήματα, ενώ φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία στους πενθούντες. Το HereAfter AI παρουσιάστηκε το 2019, δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του StoryFile, το οποίο παράγει διαδραστικά βίντεο στα οποία οι «πρωταγωνιστές» εμφανίζονται να έχουν οπτική επαφή, να αναπνέουν και να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, καθώς απαντούν σε ερωτήσεις. Και τα δύο «δημιουργούν» απαντήσεις σε ερωτήσεις χρηστών που αφορούν συνήθως στην παιδική ηλικία των θανόντων ή προκλήσεις που αντιμετώπισαν σε νεαρή ηλικία.
Η απήχηση τέτοιων εφαρμογών που συνδέουν ζωντανούς και νεκρούς δεν αποτελεί έκπληξη για τον Μαρκ Σαμπλ, καθηγητή Ψηφιακών Σπουδών στο Davidson College, ο οποίος διδάσκει το μάθημα «Ο θάνατος στην ψηφιακή εποχή». «Κάθε φορά που υπάρχει μια νέα μορφή τεχνολογίας, υπάρχει πάντα αυτή η παρόρμηση να τη χρησιμοποιήσουμε για να επικοινωνήσουμε με τους νεκρούς», δήλωσε, υπενθυμίζοντας την αποτυχημένη προσπάθεια του Τόμας Εντισον να εφεύρει ένα «τηλέφωνο πνευμάτων».
Ο συνιδρυτής της HereAfterAI, Τζέιμς Βλάχος, δημιούργησε την εφαρμογή μετά το θάνατο του πατέρα του από καρκίνο των πνευμόνων το 2017. Ο ίδιος, ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη και δημοσιογράφος, είχε γράψει τότε για την εμπειρία του για την απώλεια στο περιοδικό «Wired» κι έτσι άρχισαν πολλοί να του ζητούν να φτιάξει μια «μαμά-ρομπότ», μια «σύζυγο-ρομπότ» κ.λπ.
Ειδήσεις σήμερα
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δηλώνει «φτιαγμένος» με την Μαρία Σάκκαρη – Δείτε βίντεο
Διάσημη YouTuber δηλώνει ένοχη για την κακοποίηση των παιδιών της [Βίντεο]
Συγκλονισμένη η Σάσα Μπάστα από τον χαμό του Νίκου Φλωρινιώτη [Βίντεο]