Η μούμια ανήκει στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και φυλάσσεται στο ΕΘνικό Μουσείο της Βαρσοβίας. Ήδη από το 2016, οι επιστήμονες που την μελετούσαν είχαν εξακριβώσει ότι ανήκε σε μια γυναίκα και όχι στον ιερέα Hor-Dżehuti, όπως πιστευόταν προηγουμένως. Για να το ανακαλύψουν αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν υπερσύγχρονο τομογράφο και έτσι δεν αναγκάστηκαν να ξεδιπλώσουν τους επιδέσμους της μούμιας, με κίνδυνο να την αλλοιώσουν.
Με τον καιρό, οι ειδικοί βρήκαν ότι η γυναίκα ήταν έγκυος και το έμβρυό της εξαιρετικά καλοδιατηρημένο. Οι επιστήμονες θεώρησαν παράδοξο το ότι το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από την μήτρα της γυναίκας κατά τη μουμιοποίηση, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εσωτερικά της όργανα.
Οι επιστήμονες θεωρούν δύσκολο τον εντοπισμό εμβρύων στα σπλάχνα μουμιών, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν βοηθούν συνήθως στον εντοπισμό οστών και όχι ιστού. Πλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλές μούμιες ενδέχεται να φέρουν έμβρυα, τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί.
Μια εκ των συγγραφέων της έρευνας για την έγκυο μούμια, η ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος Marzena Ożarek-Szilke, θεωρεί ακόμη μυστηριώδεις τους λόγους για τους οποίους ένα έμβρυο θα αφηνόταν στην μήτρα μιας μούμιας. Η επιστήμονας υποθέτει ότι αυτό μπορεί να συνέβαινε λόγω της δυσκολίας να αφαιρεθεί το έμβρυο.
Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι τα έμβρυα είχαν σημασία για την μετά θάνατον ζωή και ότι σχετίζονταν με τις πεποιθήσεις των αρχαίων Αιγυπτίων για την αναγέννηση.
«Είναι ακόμα δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα καθώς δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι η μόνη έγκυος μούμια. Προς το παρόν, είναι σίγουρα η μόνη αναγνωρισμένη Αιγύπτια έγκυος μούμια», σχολιάζει η Ożarek-Szilke.
Το έμβρυο, όπως εξηγούν οι ερευνητές, βρισκόταν κουλουριασμένο στην μήτρα της γυναίκας, ενώ το φύλο του είναι άγνωστο. Καθώς το κανάλι γέννησης της νεκρής μητέρας δεν ήταν ανοιχτό, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο θάνατός της δεν είχε σχέση με την γέννα και τις πιθανές επιπλοκές της.
Η μούμια αυτής της γυναίκας είχε καταλήξει από την Αίγυπτο στην Πολωνία μετά από ένα περίπλοκο ταξίδι. Κάποια έγγραφα του 19ου αιώνα υποδείκνυαν ότι επρόκειτο για την μούμια μιας γυναίκας, ωστόσο τα ιερογλυφικά πάνω στο φέρετρο, που έκαναν λόγο για τον ιερέα Hor-Dżehuti, είχαν μπερδέψει για καιρό τους επιστήμονες. Οι πρόσφατες έρευνες επιβεβαίωσαν την αλήθεια των παλαιών εγγράφων.
Η μούμια, η οποία φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας από το 1917, εκτίθεται μαζί με την σαρκοφάγο της στην Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης της Βαρσοβίας, όπου μπορούν να την θαυμάσουν και οι επισκέπτες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: To 70% των κρουσμάτων σε πέντε περιοχές είναι «Ο»
- Σχολεία: Διχογνωμία για άνοιγμα τους τη Δευτέρα – Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών
- Μετάλλαξη «Όμικρον»: Υπερτετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα σε 9 μέρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr