ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

Τυραννόσαυρος… βραδύπους: Ο τρομακτικός Ρεξ περπατούσε με ταχύτητα ίδια με των ανθρώπων

τυραννόσαυρος

Newsroom eleftherostypos.gr

O τυραννόσαυρος Rex μπορεί να υπήρξε ένας δεινός θηρευτής αλλά δεν περπατούσε γρήγορα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να περπατήσουν με την ίδια ταχύτητα δίπλα του, χωρίς να ιδρώσουν!

Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο τυραννόσαυρος μπορούσε να καλύψει μία απόσταση 3 μιλίων (δηλαδή 4,8 χιλιόμετρα) μέσα σε μία ώρα – ταχύτητα παρόμοια με αυτή των ανθρώπων και πολλών άλλων ζώων.

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις δεν είχε συνυπολογιστεί, τουλάχιστον πλήρως, ο ρόλος της ουράς του τυραννόσαυρου που αντιστοιχούσε στο μισό μήκος του, σύμφωνα με τον Pasha van Bijlert, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science.

Για τις ανάγκες της έρευνας και καθώς η ουρά του συγκεκριμένου δεινοσαύρου συμπεριφερόταν σαν «λαστιχένιες ταινίες» οι επιστήμονες την ανακατασκεύασαν ώστε να δουν σε ποιο βαθμό επηρέαζε το βάδισμά του. Σύμφωνα με τον van Bijlert ολόκληρη η ουρά, που σύμφωνα με το μοντέλο που δημιούργησαν ζύγιζε περίπου 1.000 κιλά, αποτελούσε μία μάζα που σε κάθε βήμα αναπηδούσε ελαφρώς.

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν τον ρυθμό βηματισμού βασιζόμενοι σε ένα υπολογιστικό μοντέλο που είχε στηριχθεί στον Trix, έναν ενήλικα δεινόσαυρό 12 μέτρων το απολίθωμα του οποίου υπήρχε στην Ολλανδία. Στη συνέχεια πολλαπλασίασαν τον ρυθμό βηματισμού με την απόσταση ανάμεσα σε απολιθωμένα βήματα για να καταλήξουν στο ότι ο διάσημος δεινόσαυρος περπατούσε με ταχύτητα 2,86 μιλίων την ώρα.

Η έρευνα δεν προσδιόρισε τη μέγιστη ταχύτητα με την οποία ο τυραννόσαυρος Rex κινούταν, ωστόσο αυτό θα γίνει στο μέλλον με την ίδια μέθοδο. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να κινηθεί με ταχύτητα από 20 έως 29 χιλιόμετρα την ώρα. Αν κινούταν γρηγορότερα θα κινδύνευε με κατάγματα.

Σύμφωνα με τον John Hutchinson, καθηγητή στο Royal Veterinary College του Λονδίνο, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ουρές ήταν ένα παραμελημένο θέμα στις μελέτες κίνησης δεινοσαύρων. Παράλληλα δήλωσε στο BBC πως αυτή η έρευνα καλύπτει νέες περιοχές με έναν έξυπνο τρόπο και ένα πρωτότυπο μοντέλο.

Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τον van Bijlert ήταν ότι η ταχύτητα που ένας τυραννόσαυρος Rex περπατούσε ήταν παρόμοια με αυτή αρκετών ζώων του σήμερα.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr