Ήδη στελέχη του project βρίσκονται σε επαφές τόσο με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όσο και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και αναμένεται να τιμολογείται ακριβότερα (εκτιμάται περί το 20% ακριβότερα), θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.
Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει “όμηρος” παλαιών υποδομών και επομένως και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, καθίσταται αντιληπτός ο αντίκτυπος που θα έχει η απόβαση της θυγατρικής του Μασκ αναφέρει το moneyreview.gr.
Οι χρήστες για να συνδεθούν χρειάζονται ένα δορυφορικό πιάτο όπως αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης για να αποκτήσουν σύνδεση με τους δορυφόρους της Starlink οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στη Νεμέα, είτε στις Θερμοπύλες.
Ο επίγειος σταθμός με τη σειρά του συνδέεται με τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου διαδικτύου.
Τι είναι το Starlink;
To Starlink είναι ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάστηκε από τη SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου. Δορυφορικό Διαδίκτυο (Internet over Satellite) είναι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών με υψηλές ταχύτητες. Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς). Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX εκτιμάται περίπου στα 10 δις. δολ.
Η ανάπτυξη του Starlink ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ένα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικοί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Από το 2020, η SpaceX εκτοξεύει 60 δορυφόρους ανά φορά, με στόχο την ανάπτυξη των 1.584 δορυφόρων για την παροχή διαδικτύου παγκοσμίως έως τα τέλη του 2021-2022. Η SpaceX παρέχει σταδιακά δοκιμαστικές υπηρεσίες σε χρήστες που κατοικούν σε περιοχές που καλύπτει.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Πηγές με γνώση των κινήσεων της SpaceX ισχυρίζονται πως το internet της Starlink στην Ελλάδα θα επιτυγχάνει ταχύτητες σύνδεσης έως και 150 Megabit/sec. Κάτι που σημαίνει τριπλάσιες ταχύτητες από τις ανώτατες (ονομαστικές) ταχύτητες που δίνουν οι υπάρχοντες σήμερα πάροχοι σε πάρα πολλές περιοχές ακόμα και στην Αττική.
Τυπικά, το Starlink, όπως και άλλες βραδύτερες όμως υπηρεσίες (HughesNet, Exede), λειτουργούν ως πάροχοι διαδικτύου τελευταίας λύσης πχ. σε αγροτικούς χρήστες που δεν μπορούν να έχουν καλώδιο ή οπτική ίνα στην περιοχή τους ή όπου αυτές δεν έχουν ακόμα αναπτυχτεί. Οι ταχύτητες της Starlink όμως την τοποθετούν σε άμεσο ανταγωνισμό με τους υπάρχοντες παρόχους στην Ελλάδα, όπου οι σχετικές υποδομές παραμένουν συχνά παρωχημένες, ακόμα και σε κεντρικές περιοχές που δεν μπορούν να έχουν ταχύτητες άνω των 50mbs Megabit/sec.
Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοιώσεις εμβολιασμού στα κέντρα υγείας
Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική – Ραγδαία επιδείνωση με χαλάζι και χιόνια
Τι άλλο θα ακούσουμε – Κάρπαθος: Έκαναν πάρτι στο νεκροταφείο με φωτορυθμικά και μουσική