Ο υποκλάδος του τουρισμού ευεξίας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Το ανοδικό ενδιαφέρον για την υγεία και τις νέες εμπειρίες αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της αγοράς.
Αλλωστε η αύξηση των δαπανών για ταξίδια αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού ευεξίας. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες οι ξένοι ασθενείς μπορούν να δαπανήσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 6.000 δολ. σε κάθε ταξίδι.
Συνέδριο
Τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα ανέδειξε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας που ολοκλήρωσε τις εργασίες του πριν από λίγες ημέρες. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει ένα brand name στον τουρισμό υγείας και ευεξίας όπως υποστηρίχθηκε από τους συνέδρους.
» «Βγαίνοντας από την παναθρώπινη υγειονομική δοκιμασία και παράλληλα, ως απάντηση στην κλιματική κρίση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO, θέτει τους στόχους για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, την οποία προσπαθεί να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος Υγιεινή Πόλη. Ακριβώς σ’ αυτό τον συνδυασμό πιστεύουμε, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός για να ενδυναμωθεί ιδανικά για τον τουρισμό Υγείας, η επιστημονική αριστεία των Ελλήνων γιατρών, με φόντο τον φυσικό πλούτο της χώρας μας που κατακτά έτσι κι αλλιώς εκατομμύρια ενθουσιώδεις τουρίστες. Ο τουρίστας Υγείας του κόσμου σύντομα θα επιλέγει συνειδητά Ελλάδα για υπηρεσίες υγείας και ευεξίας», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ, πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης.
» Οπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Τούντας, «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει, εκ νέου, έναν κορυφαίο προορισμό στον τομέα, εφαρμόζοντας την ιπποκράτειο αντίληψη στην ανάπτυξή του. Ηδη ετοιμάζεται ένα νέο νομοσχέδιο από τα υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα προβλέπει τη δυνατότητα να λειτουργούν πιστοποιημένες από το υπουργείο Υγείας κλινικές, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες εντός μεγάλων τουριστικών θερέτρων. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ιατρικής visa (medical visa, πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών) και η δημιουργία κινήτρων για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη Domestic Management Organisations (DMOs), που θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
» Υπέρ ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τον τουρισμό της Ελλάδας τάχθηκε και ο Δημήτρης Σκάλκος, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Συνεργασιών του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ίδιος παρουσίασε τους τρόπους ενσωμάτωσης της υγείας σε όλες τις πολιτικές της χώρας μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο.
Για τον τομέα τουρισμού Υγείας διατίθενται περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0) και από το ΕΣΠΑ 2021-27. Μέσα από το ΕΣΠΑ και για δράσεις εξωστρέφειας θα εξασφαλιστούν 750 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση υφιστάμενων δομών και μέσα από το καθεστώς 360 του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν κέντρα αποθεραπείας. Επίσης, μέσα από το καθεστώς εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα χρηματοδοτηθούν κέντρα ιαματικού τουρισμού και ιαματικής θεραπείας, ενώ 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα κατευθυνθούν στη δημιουργία 15 νέων και στην αναβάθμιση 15 υφισταμένων εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών με παράλληλη ανάπτυξη και των γεωγραφικών περιοχών.
Πόλος έλξης
Χριστούγεννα: Οι ιδανικοί προορισμοί [πίνακες με τιμές ανά προορισμό]
Τα Λουτρά Λουτρακίου, γνωστά και ως Πόζαρ, στην Πέλλα, το Σιδηρόκαστρο και το Αγκιστρο στον Νομό Σερρών, τα πηλοθεραπευτήρια στην Πικρολίμνη Κιλκίς και στις Κρηνίδες Καβάλας, τα διάσημα Λουτρά Αιδηψού, τα ιαματικά λουτρά στον Λαγκαδά, τα ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιτσας και πόσα ακόμα ανά την Ελλάδα προσελκύουν καθημερινά επισκέπτες που επιθυμούν να αφεθούν στις υπηρεσίες του θερμαλισμού, της ευεξίας, του τουρισμού υγείας.
Μάλιστα για τον σκοπό της ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην χώρα μας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Στόχος αυτής της συνεργασίας αποτελεί, εκτός από την ανάπτυξη, η δημιουργία πακέτων για τους τουρίστες Υγείας στο νέο διεθνές περιβάλλον και την ανάδειξη της υπεροχής της Ελλάδας στις υπηρεσίες τουρισμού Υγείας, θερμαλισμού και ευεξίας.
Βασίλης Κικίλιας στον Ε.Τ.: «Ταυτισμένες με τη χώρα μας οι έννοιες της ευφορίας και της ολιστικής θεραπείας»
«Εχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για τον τουρισμό Υγείας και ευελπιστούμε μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο ιατρικός τουρισμός αφορά δυο τομείς τους οποίους υπηρέτησα σε αυτή την κυβερνητική θητεία και κατανοείτε ότι είναι στις προτεραιότητες. Η σκέψη είναι η εξής: Να υπάρχει ένας facilitator και να συμβαλλόμαστε με ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού. Αρα στα πακέτα που προτείνουν στο εξωτερικό να υπάρχει η δυνατότητα με κάποιο μικρό προστιθέμενο κόστος στην δική τους ασφάλιση, ο ενδιαφερόμενος και η οικογένειά του να μπορεί να έλθει στην Ελλάδα και να λαμβάνει μικτές υπηρεσίες υγείας και ευεξίας από παρόχους υπηρεσιών υγείας που θα συνεργάζονται με resorts ή ξενοδοχεία μας (διατηρώντας δυνητικά και προσωπικό τους στις εγκαταστάσεις αυτές ανάλογα με τα περιστατικά).
Wellness προορισμός
Η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί χώρα ευεξίας και οι διεθνείς παρατηρητές και εμπειρογνώμονες συμφωνούν σ’ αυτό. Οι έννοιες της ευφορίας, της ευδαιμονίας, της ολιστικής θεραπείας χρησιμοποιούνται αυτούσια ελληνικές στο παγκόσμιο λεξικό ευεξίας, άλλωστε η Ελλάδα ήταν ο πρώτος τόπος της Γης που η ευεξία περιγράφηκε επιστημονικά από την αρχαιότητα ως η καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση σώματος και πνεύματος που μπορεί ο άνθρωπος να αποκτήσει και να διατηρήσει, κατά τον Ιπποκράτη. Διεκδικούμε, λοιπόν σήμερα, ως Ελλάδα, την ταυτότητα της αυθεντικότητας της εμπειρίας της ευεξίας. Μια και οι πρώτοι προορισμοί Υγείας της Δύσης, τα πρώτα σπα του κόσμου, ήταν οι ιαματικές πηγές της αρχαίας Ελλάδας, τα Ασκληπιεία, που θεράπευαν ολιστικά, ψυχή, πνεύμα και σώμα, κύριες προσεγγίσεις της σύγχρονης επιστήμης της ευεξίας».
ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ
Οι ιαματικές πηγές στην εποχή των επενδύσεων
H Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της δομής διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταλλικών πηγών. Μπορεί η αξιοποίηση να πηγαίνει με τον αραμπά, όμως δειλά δειλά γίνονται επενδυτικές κινήσεις.
Επ’ εσχάτοις την είσοδο και στον χώρο των ιαματικών πηγών εγκαινίασε ο όμιλος Κούσκου, που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών προχωρώντας στην 25ετή εκμίσθωση των ιαματικών πηγών Δήμου Δυτικής Λέσβου στην περιοχή Πολιχνίτου. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί 5ετές επενδυτικό πλάνο του οποίου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται την προσεχή άνοιξη οπότε θα τεθούν σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων πηγών, οι οποίες συγκαταλέγονται στις θερμότερες της Ευρώπης. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, εντός του συγκεκριμένου γεωπάρκου έκτασης 105 στρ., η TKC θα αναπτύξει υπηρεσίες ευεξίας και θερμαλισμού σε συνεργασία με εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών ιαματικής και ιαματικής ιατρικής. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος όμιλος μαζί με ξένο «παίκτη» έχει στο μικροσκόπιο τα Λουτρά Υπάτης για τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ηδη στον όμιλο Μήτση έχουν περιέλθει τα Λουτρά Καμένων Βούρλων, ενώ ισραηλινών συμφερόντων είναι ο ανάδοχος των Ιαματικών Πηγών Κύθνου. Ταυτόχρονα γίνονται ενέργειες για να περιέλθουν στον έλεγχο δήμων πηγές που ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
«Ανοίγει ο δρόμος»
Για την ολοκλήρωση του πλαισίου, που επιτέλους, ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις στις ιαματικές πηγές της χώρας μας, μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο γ.γ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, κ. Μάρκος Δανάς.
Οπως τόνισε: «Οι ιαματικές πηγές πέρασαν δεκαετίες απαξίωσης και σήμερα είμαστε στην εποχή των επενδύσεων. Υστερα από 11 χρόνια καταφέραμε με κόπο και χρήμα να κάνουμε όλες εκείνες τις μελέτες και να ολοκληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μπορούν οι υποδομές να δεχτούν επενδύσεις. Αναδείξαμε τους φυσικούς μας πόρους, έχουμε 82 χώρους αδειοδοτημένους. Στο υπουργείο Τουρισμού κατατέθηκαν 124 φάκελοι και μέχρι στιγμής έχουμε 28 επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα.
Ο νόμος για την τηλεϊατρική ψηφίστηκε το 2020. Η λογική του να διατηρούμε γιατρούς μέσα στο θεραπευτήριο και να τους πληρώνουμε εμείς δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί είναι ένα κόστος το οποίο δεν μπορούμε να το αντέξουμε.
Τη δουλειά θα την κάνουν φυσικοθεραπευτές, αισθητικοί και άλλοι, ο γιατρός θα είναι στο γραφείο του και όταν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω, τότε θα τον ενοχλούν.
Ιαματικές πηγές υπάρχουν παντού, σε όλο τον πλανήτη. Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα τον ήλιο και τη θάλασσα. Για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να δημιουργήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα και να εντάξουμε τις ιαματικές πηγές στο τουριστικό προϊόν του προορισμού. Προορισμός είναι η ιαματική πηγή, το μουσείο, το εστιατόριο, ο αρχαιολογικός χώρος και όλα αυτά σε απόσταση μισής ώρας να μπαίνουν σε ένα site και αυτό λέγεται προορισμός! Μόνες τους οι ιαματικές μπορούν να κάνουν κάτι, αλλά σε επίπεδο προορισμού μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα!».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυτές είναι οι αυξήσεις συντάξεων για την 4ετία 2024-2027 [αναλυτικοί πίνακες]
Εκλογές 2023 – Αυλωνίτου: Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να… τηγανίσουν τον Μητσοτάκη [βίντεο]