Η Σαμοθράκη, η «πανέμορφη» πρωταγωνίστρια του Θρακικού Πελάγους, βρίσκεται μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ιμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.664 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί – με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος και οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό, που κρύβει το φεγγάρι».
Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν έως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στη θάλασσα.
Η Σαμοθράκη, όμως, είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μ., εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, κατά την αρχαιότητα στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια. Τα μυστήρια τελούνταν στον χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, που αποτελεί τώρα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί. Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β’ και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη.
Πρωτεύουσα της Σαμοθράκης είναι η Χώρα, παραδοσιακός οικισμός με αμφιθεατρική διάταξη, που γοητεύει με την αρχιτεκτονική των σπιτιών της και τα πλακόστρωτα δρομάκια της. Στο ψηλότερο σημείο της -χτισμένο σε απότομο βράχο- ορθώνεται μεσαιωνικό κάστρο με εντοιχισμένες επιγραφές. Εδώ συναντάμε τα απομεινάρια του πύργου που χτίστηκε την περίοδο κυριαρχίας των Γατελούζων (1300-1400), το Λαογραφικό Μουσείο και τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1875). Τα Θέρμα (ή Λουτρά) είναι, επίσης, must για τις διακοπές μας στο νησί. Απολαμβάνουμε ιαματικά λουτρά, αλλά και βουτιές στη διάσημη Γριά Βάθρα.
Εκτός από τη γραφική Χώρα και το λιμάνι της Σαμοθράκης, την Καμαριώτισσα, το νησί διαθέτει και άλλους παραδοσιακούς οικισμούς. Θέρμα, Καμαριώτισσα, Παλαιόπολη, Ανω Μεριά, Προφήτης Ηλίας είναι μερικά μόνο από αυτά!
Ονειρικές παραλίες
Στη Σαμοθράκη συναντάμε τις παραλίες που έχουμε ονειρευτεί αλλά δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν. Βάτος (περιβάλλεται από ψηλούς βράχους και είναι μεγάλη, με λευκή ψιλή άμμο, σμαραγδένια νερά και δέντρα), Παχιά Αμμος (η πιο πολυσύχναστη παραλία της Σαμοθράκης με τιρκουάζ νερά και πυκνή βλάστηση), Κήποι (ήσυχη, ερημική παραλία με σκούρα γκρίζα βότσαλα, γαλάζια νερά και υπέροχο ηλιοβασίλεμα), Πύργος του Φονιά (με τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου) είναι μερικές μόνο από τις στάσεις που αξίζει να κάνουμε. Τα Θέρμα, η παραλία του ομώνυμου οικισμού που είναι οργανωμένη και έχει βότσαλα και πεντακάθαρα δροσερά νερά, το Γυαλί, που πήρε το όνομά της από τα διαυγή, κρυστάλλινα νερά της, συμπληρώνουν τη λίστα με τις must παραλίες. Φυσικά, δεν φεύγουμε από τη Σαμοθράκη αν δεν βουτήξουμε στις φημισμένες βάθρες, τις «φυσικές πισίνες» του νησιού με τα κρυστάλλινα νερά! Καταπράσινα πλατάνια, καταρράκτες και ρυάκια συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό.
Στην Παναγία την Κρημνιώτισσα
Στην άκρη του γκρεμού, στα νότια του νησιού, βλέπουν οι επισκέπτες της Σαμοθράκης να ξεχωρίζει ένα εκκλησάκι! Είναι η Παναγία η Κρημνιώτισσα της Σαμοθράκης, που πήρε το όνομά της από τους απότομους και άγριους γκρεμούς που την περιβάλλουν. Πολλοί την παρομοιάζουν με αετοφωλιά, έτσι που στέκεται μόνη πάνω στον βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση για την Παναγία την Κρημνιώτισσα, την περίοδο της Εικονομαχίας βοσκοί της Σαμοθράκης βρήκαν την εικόνα της Θεοτόκου κοντά στην Παχιά Αμμο, την κοντινή παραλία, και τη μετέφεραν για να την προφυλάξουν σε μια σπηλιά. Την επομένη, όμως, ως εκ θαύματος, η εικόνα εξαφανίστηκε και βρέθηκε πάνω στον βράχο, στην άκρη του γκρεμού. Αποφασίστηκε τότε να χτιστεί το ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας εκεί και να λαξευτούν στον βράχο πενήντα σκαλοπάτια που οδηγούν μέχρι σήμερα τους επισκέπτες έως εκεί. Η θέα από την κορυφή του βράχου και την εκκλησία της Παναγίας της Κρημνιώτισσας μαγεύει: Απέραντο πέλαγος, ο όρμος της Παχιάς Αμμου, η Ιμβρος και μοναδικό ηλιοβασίλεμα!
ΔΙΑΜΟΝΗ
- «Samothraki Beach Apartment & Suites Hotel», Παραλία Μακρυλιές, τηλ. 2551095359
- «Victory Apartments Hotel», Παπάβουνο Σαμοθράκης 1, τηλ. 6978754542
- «Samothraki Village Hotel & Suites», Παλαιόπολη, τηλ. 2551042300
- «Niki Beach», Καμαριώτισσα, τηλ. 2551041545
- «Aeolos Hotel», Καμαριώτισσα, τηλ. 2551041595
- «La Luna», Θέρμα, τηλ. 2551098498
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
«Συνάντηση», Καμαριώτισσα, τηλ. 2551041308
«Ακρογιάλι», Παραλία Λάκκωμα, τηλ. 2551095123
«Καρυδιές», Ανω Μεριά, τηλ. 2551098266
«Παράδεισος», Προφήτης Ηλίας, τηλ. 25510095267
«Βράχος», Προφήτης Ηλίας, τηλ. 2551095264
«Στα καλά καθούμενα», Καμαριώτισσα, τηλ. 2551041145
«Ταβέρνα ουζερί 1900», Χώρα, τηλ. 2551041224
«Φουρνέλο», Επαρχ. Οδ. Καμαριώτισσας – Πηγών Σαμοθράκης, τηλ. 2551041061
«Γριά Βάθρα», Θέρμα, τηλ. 6972075480
Ειδήσεις σήμερα
Ζώδια: Για ποιους αυτή η εβδομάδα θα είναι «φωτιά» – Αναλυτικές προβλέψεις
Ο Κώστας Λεφάκης κρούει τον κώδωνα σε 4 ζώδια
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Προσπαθούσε να κρύψει την κοιλιά πίσω από τη φίλη της [βίντεο]