Αποτελεί ένα από τα αξιοθαύμαστα κατασκευαστικά αντιπλημμυρικά επιτεύγματα της Υστερης Εποχής του Χαλκού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βρίσκεται στην Αργολίδα, περίπου δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Τίρυνθας. Πρόκειται για το μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας, το οποίο είχε κατασκευαστεί στο τέλος του 13ου αιώνα π.Χ., δηλαδή κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ανακτορικής περιόδου, όταν σύμφωνα με τους μελετητές είχαν ολοκληρωθεί τα εγγειοβελτιωτικά μέτρα.
Έπειτα από σειρά καταστροφικών πλημμυρών, καθώς η συχνή υπερχείλιση του ρέματος κατέκλυζε την περιοχή της πόλης στα βόρεια της μυκηναϊκής Ακρόπολης έως και τα τέλη της ανακτορικής εποχής, αποφασίστηκε η εκτροπή του ρέματος της Τίρυνθας στην παρακείμενη όχθη του ρέματος του Αγ. Ανδριανού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» θα ξεκινήσει ερευνητικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας, που αποτέλεσε ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο-επίτευγμα, το οποίο απάλλαξε την πόλη της Τίρυνθας από τις καταστροφικές πλημμύρες!
Στη χθεσινή ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπήρχε το εν λόγω θέμα προς συζήτηση με τίτλο «Διασκόπηση σεισμικής διάτμησης στο μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας».
Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη
Οι μέθοδοι
Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα εστιάσει στη διερεύνηση του εσωτερικού του φράγματος με την εφαρμογή πρωτοποριακών, μη επεμβατικών μεθόδων γεωφυσικής διασκόπησης. Οι προηγούμενες έρευνες αφορούσαν κυρίως στη θέση του φράγματος στο αργολικό πεδίο. Η εσωτερική δομή του φράγματος ουσιαστικά δεν έχει διερευνηθεί ποτέ πέραν υποθέσεων. Η επικρατέστερη άποψη που έχει διατυπωθεί πριν περίπου 22 χρόνια σχετικά με τη δομή του υποστήριζε ότι το φράγμα αποτελείται κυρίως από γήινο ανάχωμα με λίθινη επένδυση μόνο στις πλευρές του. Αυτή η άποψή ίσως να μην ευσταθεί, καθώς το μυκηναϊκό φράγμα εδώ και 3.200 χρόνια σφραγίζει την παλιά κοίτη του ποταμού και παρά τα επιμέρους διαβρωμένα σημεία του παραμένει εμφανώς αντιληπτό ως μνημείο!
Ως εκ τούτου, εικάζεται ότι το φράγμα είχε μια πολύ πιο σύνθετη εσωτερική δομή από ό,τι είχε παλαιότερα υποτεθεί, με τον πυρήνα του να αποτελείται από ένα συνδυασμό λίθινων κατασκευών με ιζήματα. Σε αυτό το στοιχείο το ερευνητικό πρόγραμμα θα ρίξει περισσότερο φως, ενώ με τη μέθοδο διασκόπησης σεισμικής διάτμησης θα προσδιοριστούν μια σειρά από πτυχές της ιστορίας και της δομής του μυκηναϊκού φράγματος. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις κύματος διάτμησης θα προσδιορίσουν το φράγμα σε όλο το βάθος, τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής του, αλλά και την κατανομή της σεισμικής ταχύτητας εντός του φράγματος. Σύμφωνα με την εισήγηση για την έρευνα, η επιφάνεια του εδάφους και η χλωρίδα δεν θα επηρεαστούν από τις μετρήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα μυστικά που θα αποκαλύψει η έρευνα, καθώς το φράγμα της Τίρυνθας, σύμφωνα με κάποιους μελετητές, αποτελεί την ιστορική βάση για έναν από τους άθλους του Ηρακλή, για τον καθαρισμό των στάβλων του βασιλιά Αυγεία με τα χιλιάδες βόδια του.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Διπλή η αύξηση για 300.000 (παλαιούς) συνταξιούχους [πίνακες]
Δώρο Πάσχα: Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη τελευταία ημέρα για την πληρωμή του