Παρά τις ευοίωνες προβλέψεις για εκτίναξη της τουριστικής κίνησης, μιας και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου, κάνουν λόγο για νούμερα τουριστών που θα ξεπεράσουν και το 2019 αλλά και το 2022, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στη στελέχωση εργατικού δυναμικού σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν και εστιατόρια.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάστηκαν σε καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις), σερβιτόρους (5.164), βοηθούς σερβιτόρων (3.883) και ρεσεψιονίστ (3.460 κενές θέσεις). Ακολούθησαν οι μπαρίστες, barmen, barwomen (2.729) και λαντζέρηδες (2.866).
Οι λόγοι
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, οι αλλαγές που έφερε η πανδημία, εξαιτίας των παρατεταμένων lockdowns, οδήγησαν χιλιάδες εργαζομένους στον τουριστικό και τον επισιτιστικό κλάδο να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση.
«Ο εργαζόμενος που έμεινε άνεργος και έπαιρνε για κάποιο διάστημα το επίδομα των 530 ευρώ δεν μπορούσε να επιβιώσει. Ετσι, άλλαξε επάγγελμα. Από αυτούς που έμειναν, κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό σε χώρες της Μέσης Ανατολής, Ντουμπάι, Κατάρ, γιατί έχουν καλύτερες απολαβές. Επίσης, η μη εύρεση στέγης για έναν εργαζόμενο που θα πάει να δουλέψει σεζόν σε ένα νησί είναι τεράστιο πρόβλημα. Η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας, που θέλει τα παιδιά της επιστήμονες και όχι να βρουν δουλειά στους τομείς που πραγματικά έχουν ανάγκη, δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στον τουρισμό και τον επισιτισμό, αλλά και στους εργάτες γης, καθώς και στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Επίσης, το εύρος της τουριστικής περιόδου, που για τις περισσότερες περιοχές, δεν μιλάμε για τους top τουριστικούς προορισμούς, είναι μικρή. Αλλο να είχαμε 9μηνη διάρκεια, άλλο τώρα που έχουμε από 2 έως 4 μήνες. Και εδώ πρέπει να γίνει συζήτηση πώς να αυξήσουμε τον χρόνο της τουριστικής περιόδου έτσι ώστε, αντί να δίνεται επίδομα ανεργίας, να επιδοτείται η θέση εργασίας και ο εργαζόμενος να ξέρει ότι δουλεύει 12 μήνες. Και, τέλος, ρόλο έχει παίξει και η νοοτροπία των νέων εργαζομένων, οι οποίοι θέλουν να δουλεύουν λίγο με πολλά χρήματα».
Πασχαλινά μηνύματα
Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
Από την πλευρά του ο πρόεδρος εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Χότζογλου, ανέφερε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι, ήδη, από την πασχαλινή περίοδο, όπου άνοιξε το 50% των ξενοδοχείων, παρατηρήθηκαν 27.000 κενές θέσεις εργασίας και οδεύουμε για πολύ μεγαλύτερο νούμερο.
«Υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 70.000 κενές θέσεις, ακόμη και τις 75.000. Τη Μεγάλη Τρίτη το υπουργείο Εργασίας έκανε υποχρεωτική τη σύμβαση εργασίας, όπου είναι τέσσερις κατηγορίες. Οι κατώτατοι μισθοί είναι στα 820 ευρώ και οι ανώτατοι στα 920 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί έφτιαξαν, αλλά, δυστυχώς, δεν τηρούνται από τους εργοδότες, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί. Επομένως, οι μισθοί που δεν τηρούνται, η εποχικότητα, δηλαδή να δουλεύει κάποιος σεζόν και μετά να παίρνει το επίδομα ανεργίας για τρεις μήνες μόνο, ενώ πριν από τα Μνημόνια το έπαιρνε πέντε μήνες, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς μισθό για πολλούς μήνες, η επιδοματική πολιτική που κινητροδοτεί τη μαύρη εργασία, τα ακατάλληλα καταλύματα διαμονής, αλλά και η έλλειψη σπιτιών να μείνουν, τα διπλά και τριπλά καθήκοντα και η συνεχής εργασία, χωρίς ρεπό πολλές φορές, είναι οι κυριότεροι λόγοι που έχουμε ελλείψεις».
Οπως εξηγεί ο κ. Χότζογλου, με την υπουργική απόφαση της 7ης Μαρτίου για εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες εγκρίθηκαν μόνο 9.000. Και αυτό γιατί οι ανειδίκευτοι που έρχονται από τρίτες χώρες δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, όπως μάγειρες ή στη ρεσεψιόν ή στην τεχνική υποστήριξη.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό μωράκι μόλις 20 ημερών μέσα στα αίματα – Το βρήκε ο παππούς του [βίντεο]
Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται η 71χρονη που τραυμάτισε τον γιο της