Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κύρτσος στον «Ε.Τ.»: Τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν την αδυναμία της

Κύρτσος στον «Ε.Τ.»: Τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν την αδυναμία της

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής σημειώνει ότι η προεκλογική μείωση των αντιλαϊκών καταναλωτικών φόρων που αύξησε ο κ. Τσίπρας αποτελεί πρόκληση για όσους πλήρωσαν τον λογαριασμό στη διάρκεια της τετραετίας.

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε προεκλογικά μέτρα, ορισμένες επιλεκτικές παροχές και μια βροχή από τροπολογίες-ντροπολογίες και ισχυρίζεται ότι έτσι μπορεί να αλλάξει την πολιτική δυναμική. Εσείς τι εκτίμηση κάνετε;

Είναι ενδιαφέρον να δούμε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο πήραν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του τις πρωτοβουλίες που αναφέρατε.

› Πρώτον, διαπιστώνουν οι ίδιοι ότι είναι πολύ πίσω από τη Ν.Δ. στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση και κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την εκλογική ψαλίδα.

› Δεύτερον, παραδέχονται ότι όλες οι πολιτικές κινήσεις που έκαναν, από την υποτιθέμενη κάθαρση στο σκάνδαλο Novartis μέχρι την κήρυξη πολέμου στους κληρικούς, εξουδετερώθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και δεν έφεραν το επιδιωκόμενο πολιτικό αποτέλεσμα.

› Τρίτον, παραδέχονται επίσης ότι η πολιτική που εφάρμοσαν στη διάρκεια της τετραετίας ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την εστίαση, ένα βαθιά αντιλαϊκό μέτρο που έχει την υπογραφή Τσίπρα.

› Τέταρτον, δέχονται ως έναν βαθμό την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει η Ν.Δ. υπέρ της μείωσης των φορολογικών βαρών, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που διπλασιάστηκε στη διάρκεια της τετραετίας και τη στήριξη των συνταξιούχων.

Επομένως, οι προεκλογικές κινήσεις κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του αδυναμίας και της ενίσχυσης της συγκριτικής θέσης της Ν.Δ.

Παρ’ όλα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι τα μέτρα λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα και γι’ αυτό θα ενισχύσουν την πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Εχουμε τέσσερις κατηγορίες μέτρων. Εχουμε μέτρα μείωσης πρόσθετων καταναλωτικών φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα. Για παράδειγμα, έχουμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στα επίπεδα που τον είχε πάει η κυβέρνηση Σαμαρά, αν και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι το μέτρο εφαρμόζεται μόνο στο 50% του τζίρου της καφε-εστίασης.

Εχουμε επίσης επιστροφή των συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα -από κονσέρβες και παγωτά μέχρι φυτικά έλαια, καφέ, ζάχαρη και αλάτι- στα επίπεδα που τα είχε η κυβέρνηση Σαμαρά, αφού πρώτα εισπράχτηκαν 2 δισ. ευρώ επιπλέον από μη προνομιούχους και φτωχούς συμπολίτες μας.

Δύσκολα θα επιβραβεύσουν οι πολίτες αυτούς που προεκλογικά μειώνουν κάπως το πρόσθετο φορολογικό φορτίο που τους επέβαλαν.

Εχουμε μέτρα ρύθμισης των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη διάρκεια της τετραετίας Τσίπρα το ιδιωτικό χρέος προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία περίπου διπλασιάστηκε. Αφού ο Τσίπρας οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο υπερχρέωση των νοικοκυριών, τώρα κάνει ρυθμίσεις που ουσιαστικά θα ισχύσουν την επόμενη τετραετία, είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες απ’ ό,τι διαφημίζει και φυσικά άγνωστης αποτελεσματικότητας.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπερχρέωσε τα νοικοκυριά και πως δεν συμπεριέλαβε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η τρίτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει σχέση με το προεκλογικό βοήθημα στους συνταξιούχους, κόστους 830 εκατ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 40% της μηνιαίας δαπάνης για τις συντάξεις, που ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος δικαιούχος του ΕΚΑΣ, το οποίο καταργήθηκε με υπογραφή Τσίπρα, έχει χάσει μέχρι σήμερα -με βάση τους υπολογισμούς του εργατολόγου κ. Μητρόπουλου, πρώην ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ- γύρω στις 5.000 ευρώ. Δύσκολα θα επιβραβεύσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι μία κυβέρνηση που τους επιστρέφει προεκλογικά 500 ευρώ, αφού τους έχει προκαλέσει πολλαπλάσια οικονομική ζημιά.

Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο κράτησε τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων με τα οποία μειώθηκαν οι συντάξεις, αλλά πρόσθεσε και τα δικά του.

Ετσι, έχουμε μείωση των νέων συντάξεων, μείωση των επικουρικών, μείωση του εφάπαξ, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, μείωση όλων των συντάξεων λόγω πρόσθετων κρατήσεων για την Υγεία και μια ουρά καθυστερημένων συντάξεων, εφάπαξ, της τάξης του 1,2 – 1,5 δισ.

Τέλος, οι τροπολογίες-ντροπολογίες με τις οποίες επιχειρείται εξαγορά ψήφων είναι μια παλιά μέθοδος του πολιτικού συστήματος, την οποία επαναφέρει σε μεγάλη κλίμακα ο ΣΥΡΙΖΑ που… πολεμάει το παλιό.

Στόχος μου να δώσουμε τη μάχη για περισσότερη Ευρώπη

Ειδικά για τις ευρωεκλογές, ποιοι είναι οι πολιτικοί σας στόχοι;

Να δώσουμε τη μάχη για περισσότερη Ευρώπη, σε μια περίοδο κατά την οποία ενισχύονται ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι. Χρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές, ως Ελληνες και ως Ευρωπαίοι.
Να συνδέσουμε καλύτερα τις ευρωπαϊκές πολιτικές με το εθνικό, το περιφερειακό, το τοπικό και κυρίως να βελτιώσουμε μέσω αυτών την οικονομική και την κοινωνική καθημερινότητα του πολίτη.

Να αποτελέσει η ενισχυμένη «γαλάζια» ευρωομάδα γέφυρα πολιτικής συνεννόησης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και των Ελλήνων και μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Να ενισχύσουμε μέσω μιας καθαρής νίκης στις ευρωεκλογές και της τριπλής εκλογικής επικράτησης στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου την πολιτική δυναμική υπέρ της Ν.Δ., με στόχο την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Πώς αξιολογείτε το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.;

Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό, υπερέχει σαφώς σε επίπεδο προσώπων του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αποτυπώνονται οι αντιφάσεις και η υποκρισία της κυβερνητικής ηγεσίας.

Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, αυτή άλλωστε ήταν η επιδίωξη του προέδρου κ. Μητσοτάκη. Καλώ, ιδιαίτερα τους αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου, της παραταξιακής εφημερίδας στην οποία πρωταγωνίστησα για μία 20ετία και ήμουν όλη την τελευταία πενταετία άμισθος αρθρογράφος για να τη στηρίξω σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να μου εμπιστευτούν έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης που έχουν, σε όλη την Ελλάδα. Εχω τις γνώσεις, την εμπειρία, το κύρος, την επιρροή σε Βρυξέλλες και Αθήνα, τον πολιτικό δυναμισμό για να ανταποκριθώ πλήρως στις προσδοκίες σας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Αιχμηρή ανακοίνωση ΝΔ για Παππά: 367 λέξεις για να μην απαντήσει τι δουλειά είχε στην Κύπρο

Tinad

Ποιοτική υπεροχή της Ν.Δ. – Συντριπτικά υπέρ της η σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση Pulse: 19 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την υπόθεση Καλογρίτσα, κορωνοϊό και Τουρκία!

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ για ομιλία Τσίπρα: Ο Παππάς το άλλο πρόσωπο του Τσίπρα – Το πουλόβερ έχει αρχίζει να ξηλώνεται

Μιχάλης Μάρδας

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μέσω του σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ: Ο απολογισμός και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ: Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας

Ανδρέας Ντίνης

«Χρόνου Φείδου»

Ανδρέας Ντίνης

365 ημέρες πολιτικού ρεαλισμού

Kon