Για αρκετές εβδομάδες ο Βραζιλιάνος σταρ επιθετικός των Μαδριλένων, Βινίσιους Τζούνιορ, ετοιμαζόταν να παραλάβει τη «Χρυσή Μπάλα» στο Παρίσι, ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε τέσσερις παίκτες της στο τοπ- 6 (Βινίσιους, Μπέλινγκχαμ, Καρβαχάλ και Μπαπέ) μετά την κατάκτηση της LaLiga, του Champions League και του ευρωπαϊκού Super Cup, είχε συγκεντρώσει μια αποστολή σχεδόν 50 ατόμων για να γιορτάσει τη στέψη του ή, σε περίπτωση έκπληξης, του Μπέλγχαμ ή του Καρβαχάλ.
Όμως το αεροπλάνο τους δεν έφυγε ποτέ από την ισπανική πρωτεύουσα, καθώς ο σύλλογος της Μαδρίτης αποφάσισε τελικά να μην συμμετάσχει στην εκδήλωση, αφού έμαθε ότι κανένας από τους παίκτες του δεν θα στέφονταν. Ένας ισχυρισμός αντίθετος με αυτόν της «France Football», διοργανωτή της ετήσιας εκδήλωσης, η οποία διασφάλισε τη διατήρηση της μυστικότητας γύρω από το όνομα του νικητή μέχρι τέλους.
«Εάν τα κριτήρια απονομής δεν ορίζουν τον Βινίσιους ως νικητή, τα ίδια κριτήρια θα πρέπει να ορίζουν τον Καρβαχάλ. Καθώς αυτό δεν συνέβη, είναι προφανές ότι η «Χρυσή Μπάλα» της UEFA δεν σέβεται τη Ρεάλ Μαδρίτης», ανέφερε ο ισπανικός σύλλογος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Δεν τίθεται θέμα, υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρεάλ Μαδρίτης να πάει «εκεί που δεν γίνεται σεβαστή», κατέληξε.
Ο ισπανικός Τύπος, που πανηγυρίζει τη στέψη του Ρόδρι, νικητή και καλύτερου παίκτη του Euro-2024 με τη «Roja», επίσης πρωταθλητή Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς και το κατόρθωμα της Αϊτάνα Μπονμάτι, πρωταθλήτρια και νικήτρια του Champions League με την Μπαρτσελόνα και παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2023 με την Ισπανία , που διατηρεί τη «Χρυσή Μπάλα» της, επικρίνει ομόφωνα τη συμπεριφορά της Ρεάλ Μαδρίτης.
«Αυτή η παρωδία είναι ανάξια για τον μεγαλύτερο σύλλογο στον κόσμο», λέει η «Marca», αν και υπέρ της Ρεάλ, σε ένα άρθρο που σημειώνει ότι οι Μαδριλένοι δεν σέβονται τον δικό τους ύμνο που καλεί τους παίκτες του «να σφίξουν τα χέρια ακόμα και όταν χάνουν».
«Η πρώτη «Χρυσή Μπάλα» για έναν Ισπανό παίκτη από το 1960-τον Λουίς Σουάρεθ-, που περιμέναμε με ανυπομονησία, δεν προκάλεσε την κατάσταση συλλογικής μέθης που περιμέναμε, αλλά μάλλον μια αμφιλεγόμενη μέρα», αναφέρει ο Αλφρέντο Ρελάνο, αρχισυντάκτης της καθημερινής «AS», ένας από τους 100 δημοσιογράφους που ψήφισαν στη «Χρυσή Μπάλα» (σ.σ: ο Μανος Σταραμόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος στη ψηφοφορία από το 1988, ως μόνιμος ανταποκριτής του «France Football»).
«Η UEFA συμμετείχε φέτος για να υποστηρίξει το “Gala”, αλλά το «France Football» είναι που απονέμει το έπαθλο. Δεν υπάρχει δυνατότητα χειραγώγησης», πρόσθεσε.
Σε ανοιχτό πόλεμο με την UEFA, η Ρεάλ Μαδρίτης, που πιέζει για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, που υποτίθεται ότι θα ανταγωνιστεί το Champions League και θα «σώσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την καταστροφή», σύμφωνα με τον πρόεδρό της Φλορετίνο Πέρεθ, μετέδωσε το τηλεοπτικό πρόγραμμα «El Chiringuito».
«Ο εχθρός της Ρεάλ Μαδρίτης, η UEFA, παρενέβη στη “Χρυσή Μπάλα”. Αυτό είναι ξεκάθαρη απόδειξη του πολέμου του Αλεξάντερ Τσέφεριν (πρόεδρος της UEFA) ενάντια στην ευρωπαϊκή Super League», είπε ο παρουσιαστής.
Τη δική του εξήγηση στη λίστα με τα έπαθλα έδωσε ο αρχισυντάκτης του France Football Βινσάν Γκαρσία, μιλώντας στο κανάλι L’Équipe:.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ήταν κοντά. Ο Βινίσιους σίγουρα υπέφερε από την παρουσία του Καρβαχάλ και του Μπέλιγχαμ στο τοπ-5, αφού αυτό του αφαίρεσε μαθηματικά μερικές ψήφους. Κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τον Ρόδρι», είπε.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση, που σημειώθηκε από αρκετά εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης, η παρουσία, μεταξύ των εκλογικών κριτηρίων της «κλάσης» και του «fair play» του παίκτη, που θα μπορούσε να ήταν επιζήμια για τον Βραζιλιάνο, μερικές φορές προκλητικός στο γήπεδο, μακριά από την εικόνα του Ρόδρι.
Ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος Φερνάντο Κάλλας είπε σήμερα (29/10) στα μικρόφωνα του Radio MARCA:
«Έγινε μια αδικία χθες. Ψήφισαν λάθος επειδή επέλεξαν λάθος. Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει χθες και αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει πολλοί σύλλογοι πριν από πολλά χρόνια. Ότι ο Ρόδρι ή ο Χάαλαντ δεν κέρδισαν τη “Χρυσή Μπάλα” πέρυσι ήταν ένα σκάνδαλο Όλοι οι σημαντικοί σύλλογοι έπρεπε να σταματήσουν να συμμετέχουν σε αυτό το βραβείο»., σημείωσε αναφερόμενος προφανώς στην 8η «Χρυσή Μπάλα» του Λιονέλ Μέσι
«Είναι ένα βραβείο που επιλέγει τον καλύτερο τερματοφύλακα στον κόσμο για δύο συνεχόμενα χρόνια σε έναν τερματοφύλακα που δεν είναι στους δέκα καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου», πρόσθεσε.
Ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος ήταν πολύ ξεκάθαρος: «Ο αγώνας του Βινίσιους ενάντια στον ρατσισμό είναι αυτός που τον οδήγησε να μην κερδίσει τη «Χρυσή Μπάλα», γιατί έχει κάνει πολλούς εχθρούς και έχει δημιουργήσει. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι προετοιμασμένος για έναν παίκτη που αγωνίζεται ενάντια στο σύστημα και που δεν συμπεριφέρεται όπως πιστεύει ο κόσμος ότι πρέπει να συμπεριφέρεται.»
Κάτι που είχε αναφέρει χθες (28/10) και ο Βινίσιους σε δική του ανάρτηση στο Χ:
«Θα το κάνω 10 φορές αν χρειαστεί. Δεν είναι προετοιμασμένοι», έγραψε. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η ανάρτηση του Εντουάρδο Καμαβιγκά στο Χ:
«FOOTBALL POLITICS. Αδερφέ μου, είσαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και κανένα βραβείο δεν μπορεί να πει διαφορετικά. Σ ‘αγαπώ αδερφέ μου», ανάρτησε ο Γάλλος διεθνής μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ αρκετοί άλλοι συμπαίκτες του μοιράστηκαν μηνύματα με φωτογραφίες του Βινίσιους λέγοντας «Είσαι ο καλύτερος».
«Περίμενα όλη τη χρονιά τον Βίνι Τζούνιορ να αναγνωριστεί επάξια ως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και τώρα έρχονται να μου πουν ότι η «Χρυσή Μπάλα» δεν είναι για αυτόν;» είπε η σπουδαία Μάρτα των Βραζιλιάνων γυναικών σε ένα βίντεο στο Instagram.
Και όπως αναφέρειχαρακτηριστικά η εφημερίδα της Βραζιλίας «O’ Globo» ο Πελέ και ο Μαραντόνα, δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν κέρδισαν ποέ τη «Χρυσή Μπάλα». Το περιοδικό «France Football», αναγνώριζε μόνο Ευρωπαίους παίκτες μέχρι το 1994, ωστόσο, αδικούσε τα επιτεύγματα των σταρ μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Το 1995, το γαλλικό περιοδικό άρχισε να εντάσει ξένους που έπαιξαν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και, από το 2006, έχει λάβει υπόψη ολόκληρο τον κόσμο.
Για να «ανακτήσει» τη μνήμη του παρελθόντος, το «France Football» πραγματοποίησε ένα είδος ανασκόπησης της λίστας των νικητών. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση, ο Πελέ έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα επτά φορές (1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1964 και 1970), αλλά δεν εμφανίζεται στην επίσημη λίστα με τους νικητές του περιοδικού. Ενώ ο Μαραντόνα βραβεύτηκε και με δύο βραβεία καλύτερου στον κόσμο (1986 και 1990).
Ειδήσεις σήμερα
Δύο παίκτες της Ζάμαλεκ καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης για επίθεση
Έρευνα: Οι οδηγοί δεν προσέχουν στο αυτοκίνητο – Αυτό τους τραβάει την προσοχή
SBC Awards 2024 – ΟΠΑΠ: Silver Award στην κατηγορία Socially Responsible Initiative of the Year