Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ» και «ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ», είναι οι δύο αναρτήσεις της Ναντ σήμερα (21/1) στα στα social media.
Τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή δεν ξέχασε ούτε η Κάρντιφ: «Θυμόμαστε τον Εμιλιάνο», έγραψε στα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (21/1) από την ημέρα που «έφυγε» ο Εμιλιάνο Σάλα.
Στις 21 Ιανουαρίου 2019, η εξαφάνιση του Αργεντινού πδοσφαιριστή που «πέταξε» πάνω από τη Μάγχη για να υπογράψει με τη νέα ομάδα του, την Κάρντιφ, προκάλεσε σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Δέκα επτά ημέρες αργότερα βρήκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου και τη σορό του, επιβεβαιώνοντας το τρομερό τέλος του δυστυχήματος.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον 28χρονο Αργεντινό από τη Ναντ στο Κάρντιφ δεν έφτασε ποτέ στην Ουαλία, και στις 21 Ιανουαρίου 2019 τα όνειρα τελείωσαν για τον επιθετικό που ήθελε να αγωνιστεί σε ένα από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα του κόσμου.
Ο Ντέιβιντ Χέντερσον, ο επιχειρηματίας που οργάνωσε την πτήση που συνετρίβη και οδήγησε στον θάνατο του Εμιλιάνο Σάλα, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο του Κάρντιφ και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση τον Νοέμβριο του 2021.
Ο Χέντερσον είχε προσλάβει τον πιλότο Ντέιβιντ Ίμποτσον, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε, παρά το γεγονός ότι η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ. Ο Ίμποτσον δεν είχε ούτε άδεια να πετάει με εμπορικό αεροσκάφος ούτε άδεια να πετάει σε κακές καιρικές συνθήκες ή τη νύχτα.
Στις 21 Ιανουαρίου 2019, ο Σάλα επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο Piper PA-46 Malibu για να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Nantes Atlantique στο Κάρντιφ, προκειμένου να ενταχθεί στο νέο σύλλογό του. Τις προηγούμενες ώρες ο παίκτης είχε αναρτήσει στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία, αποχαιρετώντας τη Ναντ .
Κατά τη διάρκεια της πτήσης έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα, εκφράζοντας τον φόβο του για την πτήση: «Γεια σας αδέρφια, τι κάνετε, τρελοί; Είμαι… πεθαμένος. Ήμουν στη Νάντη και έκανα ένα σωρό πράγματα. Δεν τελείωναν ποτέ. Τώρα είμαι σε ένα αεροσκάφος που μοιάζει να καταρρέει και ταξιδεύω στο Κάρντιφ. Αύριο το απόγευμα θα αρχίσω προπόνηση με την νέα ομάδα μου. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν σε 1,5 ώρα δεν έχετε νέα μου… Δεν ξέρω αν στείλουν κανέναν να με βρει, γιατί δεν θα μπορούν να με βρουν. Πόσο φοβάμαι!» έλεγε χαρακτηριστικά.
Το μονοκινητήριο Piper PA-46 Malibu που πήρε ο παίκτης για το δρομολόγιο Ναντ-Κάρντιφ εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μια ημέρα σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, περίπου είκοσι χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Γκέρνσεϊ. Το αεροπλάνο, το οποίο αρχικά πετούσε στα 5.000 πόδια, είχε ζητήσει να κατεβεί χαμηλότερα και πέταξε στα 2.300 πόδια πριν χαθεί από τα ραντάρ.
Ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο πιλότος είχε ζητήσει να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Γκέρνσεϊ.
Τότε ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία μετά από 17 ημέρες αποκαλύπτεται ότι έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροπλάνου και υπολείμματα της σορού του Σάλα βαθιά στο κανάλι.
Σύμφωνα με το βρετανικό γραφείο διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων (AAIB), ο πιλότος είχε χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους «αφού έκανε έναν ελιγμό με μεγάλη ταχύτητα για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία». Επιπλέον, το αεροπλάνο δεν είχε άδεια να λειτουργεί εμπορικά.
Η FIFA υποχρέωσε την Κάρντιφ να πληρώσει, μετά την πρώτη δόση, κια τη δεύτερη και την τρίτη για τη μεταγραφή του Αργεντινού Εμιλιάνο Σάλα, προκειμένου η FIFA να άρει την κύρωση που την εμποδίζει να κάνει μεταγραφές στις επόμενες τρεις περιόδους.
Στον σύλλογο της Ουαλίας επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Δεκέμβριο, επειδή δεν πλήρωσε τα 15 εκατομμύρια λίρες (19 εκατομμύρια ευρώ) που κόστισε η μεταγραφή του Σάλα. Σύμφωνα με το βρετανικό κανάλι BBC, η Κάρντιφ πλήρωσε περί τα 7 εκατομμύρια λίρες (8 εκατομμύρια ευρώ) ως πρώτη δόση για τη μεταγραφή του Αργεντινού. Μετά τον θάνατο του Σάλα, η Κάρντιφ ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο να πληρώσει το κόστος της μεταγραφής του γιατί όταν σκοτώθηκε δεν ήταν ακόμη επίσημα παίκτης της ομάδας.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΚΠΑ: Όχι στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών – Τι προτείνει;
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία
Μοναδικές προσφορές με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 26 Ιανουαρίου