Γιατί όμως η φετινή χρονιά είναι τόσο πολυτάραχη στο Λιμάνι; Την ώρα μάλιστα που οι βασικοί αντίπαλοι δεν μπορούν να απειλήσουν τον Ολυμπιακό…
Η αποτυχία της προετοιμασίας σημαίνει προετοιμασία της αποτυχίας. Τα περισσότερα λάθη έγιναν το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό. Και δεν ήταν λίγα. Μια ολόκληρη ενδεκάδα.
Τον καιρό που έπρεπε οι Πειραιώτες να δυναμώσουν σε ρόστερ και πάγκο, εκείνοι… σφύριζαν αδιάφορα θεωρώντας ότι μπορούν να περάσουν τη Χάποελ Μπερ Σεβά χωρίς μεταγραφές και με προπονητή ειδικών συνθηκών.
Η πρώτη αποτυχία έφερε πανικό και ο κύκλος των λαθών δεν έκλεισε ούτε όταν ξεκίνησαν οι υποχρεώσεις. Το… κερασάκι στην τούρτα των ερυθρόλευκων λαθών ήταν ένας προπονητής γεμάτος εμμονές που κάποια στιγμή έδινε την εντύπωση ότι κάνει τα πάντα για να απολυθεί.
1. Η ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού ήταν ο Οσκαρ Καρντόσο. Ο Παραγουανός, που εισπράττει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, αποκτήθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, χωρίς να έχει κάνει κανονική προετοιμασία και χωρίς να είναι σε θέση να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Κι όμως, γι’ αυτό το ρόλο αποκτήθηκε.
2. Ηχηρή μεταγραφή ήταν αυτή του Μάριν, αλλά ο Γερμανός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί. Αποκτήθηκε για να παίζει κυρίως στα άκρα, αφού για «10άρι» ο Ολυμπιακός είχε τόσο τον Ντομίνγκεζ όσο και τον Φορτούνη. Κι όμως, ο ίδιος ο παίκτης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδώσει καλά όταν αγωνίζεται στα πλάγια.
3. Εδώ και καιρό, από τότε που έφυγε ο Μέλμπεργκ από το Λιμάνι, στον Ολυμπιακό αναζητούν έναν έμπειρο στόπερ, έναν παίκτη που όχι μόνο θα δίνει τις απαραίτητες λύσεις στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά θα προσφέρει βοήθεια και στους συμπαίκτες του, ειδικά στους νεότερους. Οι Πειραιώτες έψαξαν στην αγορά για να βρουν τέτοιου είδους παίκτη, αλλά τελικά κατέληξαν στην εκ διαμέτρου αντίθετη επιλογή. Απέκτησαν τον Βιάνα. ένα νέο Βραζιλιάνο, εξελίξιμο μεν, αλλά όχι έτοιμο να επωμιστεί το βάρος του Ολυμπιακού στα δύσκολα. Επιπλέον, δεν είχε ποτέ φύγει από τη χώρα του και χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής.
4. Μεταγραφική αποτυχία αποτελεί και η επιλογή του Πασιένσια. Ο Πορτογάλος δεν κατάφερε να βοηθήσει λόγω του προβλήματος υγείας που παρουσίασε. Ετσι ο Ολυμπιακός έμεινε ουσιαστικά με μόνο ικανό επιθετικό τον Ιντέγε, αφού και ο Καρντόσο ήταν σκιά του καλού παίκτη που είχαμε δει όλοι με τη φανέλα της Μπενφίκα.
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
5. Γενικά οι μεταγραφές έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα, με δεδομένη τη συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στα τέλη Ιουλίου.
6. Ηταν λάθος που ξεκίνησε η καλοκαιρινή προετοιμασία με τον Μάρκο Σίλβα. Ο Σίλβα φάνηκε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στον Ολυμπιακό. Το θέμα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει από τον Μάιο κι όχι να μπει στο αεροπλάνο για την προετοιμασία για να αποχωρήσει την επομένη.
7. Το λάθος με τον Σίλβα επιχειρήθηκε να διορθωθεί με νέο λάθος. Η επιλογή του Βίκτορ Σάντσεθ αποδείχθηκε βιαστική. Ο Ισπανός ανέλαβε με μοναδικό σκοπό να περάσει η ομάδα σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ίδιος φάνηκε να πανικοβάλλεται, να αλλάζει συστήματα την τελευταία στιγμή και τελικά να μην τα καταφέρνει με ένα ρόστερ που ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση.
8. Ο Μπέντο κατάφερε να κρατήσει τον Ολυμπιακό μέσα στους στόχους του μέχρι που έφυγε, αλλά μίκρυνε το ρόστερ της ομάδας με τις επιλογές του. Παραγκώνισε Καμπιάσο, Ντομίνγκεζ, Μάριν σε βαθμό ανεξήγητο. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Καμπιάσο έκανε καλά παιχνίδια, σκόραρε κατά της Γιουνγκ Μπόις στην Ελβετία, ενώ ο «Τσόρι» με δικό του γκολ έστειλε τον Ολυμπιακό σε όμιλο του Γιουρόπα.
Οσο και αν οι τρεις τους δεν τον ικανοποιούσαν, όφειλε να βρει άλλη λύση κι όχι την αδιαφορία του απέναντι σε παίκτες με ιστορία, ικανότητες και παχυλό συμβόλαιο.
9. Η ανάδειξη παικτών από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού αποτελεί… παράσημο για τον Μπέντο και κληρονομιά για τους διαδόχους του. Ωστόσο το παράκανε, βάζοντας τους μικρούς να παίζουν συνεχόμενα 90λεπτα σε ντέρμπι εντός κι εκτός Ελλάδας. Ηταν αδύνατον να ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν.
10. Οι πωλήσεις Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε έδωσαν τη… χαριστική βολή σε ένα ρόστερ ήδη υπό σμίκρυνση (ελέω Μπέντο). Αλλωστε, δεν ήταν τυχαίοι οι δύο παίκτες. Πρώτος σκόρερ ο Νιγηριανός και παίκτης-«κλειδί» στο κέντρο ο Σέρβος. Τα κενά δεν μπόρεσε ποτέ να τα καλύψει ο Μπέντο.
11. Ο Πορτογάλος προπονητής δεν άντεξε και αναφέρθηκε επανειλημμένως στις πωλήσεις των δύο αυτών παικτών, ουσιαστικά θεωρώντας τη διοίκηση υπεύθυνη για την κακή εικόνα της ομάδας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής