Στα λόγια του Άγγελου Χαριστέα, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπυκνώνεται όλη η αλήθεια για την οικογένεια του Άρη που σήμερα, 25 Μαρτίου 2020, γιορτάζει τα 106 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου!
Ούτε που θα το φανταζόντουσαν οι Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Πέπο Αμπραβανέλ, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρώτσης, Πέτρος Κρέης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσανος και Μίνως Κυδωνάκης (πρώτος πρόεδρος το σπίτι του οποίου στην οδό Φλέμιγκ με Βασιλίσσης Όλγας, ήταν τόπος συνάθροισης των μελών του συλλόγου) όταν προχωρούσαν στην ίδρυση του Άρη στις αρχές του 1914, ότι ο σύλλογος αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα θα βίωνε τέτοιες ημέρες.
Κι ας πέρασαν και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μικρασιατική Καταστροφή και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος. Η πανδημία του κορονοϊού (Covid-19) έχει… σαρώσει τα πάντα στο διάβα της, αναστέλλοντας κάθε ανθρώπινη, κοινωνική ή και αθλητική δραστηριότητα.
https://twitter.com/ARIS__FC/status/1242739222332813314
Γι’ αυτό και φέτος, 25 Μαρτίου 2020, δεν θα υπάρξουν φιέστες ή φαντασμαγορικές εκδηλώσεις ούτε άλλα events. Αντίθετα, όλοι οι φίλοι του Άρη καλούνται στις 19:14 να βγουν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, όπου κι αν βρίσκονται, ώστε να τραγουδήσουν τον ύμνο της ομάδας, να φωνάξουν συνθήματα, αλλά και να εκφράσουν τη στήριξή τους σε όσους μάχονται με ορατούς και αόρατους εχθρούς αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Χαριστέα και οι δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου του Ερασιτέχνη, Λευτέρη Αρβανίτη, ο οποίος εκτελεί και χρέη αντιπροέδρου της ΚΑΕ Άρης: «Ο Άρης μας συμπληρώνει σήμερα 106 χρόνια ζωής. Σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το μυαλό μας να είναι στη μάχη που δίνει η χώρα μας και αρκετοί συνάνθρωποί μας με τον κορωνοϊό. Η σκέψη μας είναι μαζί τους. Όπως είναι και 24 ώρες το 24ωρο στον Άρη».
Άλλωστε, λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή του ως ποδοσφαιρικός σύλλογος το 1914, ο Άρης άρχισε να καλλιεργεί κι άλλα αθλήματα. Το 1922 ιδρύθηκε το τμήμα μπάσκετ και το 1925 το τμήμα πόλο του συλλόγου. Το 1926 ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Αθλητικός Σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης, ώστε να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα αθλήματα που ήδη είχε αρχίσει να καλλιεργεί.
Χρονιά-ορόσημο το 1928, όταν η ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη κατακτά το πρώτο της Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το οποίο υπήρξε και το πρώτο επίσημο που διοργάνωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)! Την ίδια χρονιά, και η ομάδα πόλο κατακτά το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδας που διοργανώθηκε από την τότε Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων (πλέον έχει μετονομαστεί σε Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας)!
https://twitter.com/ARIS__FC/status/1242577765615972354
Στέλεχος των ακαδημιών του Άρη από τα 17 του, θριαμβευτής με την Εθνική Ελλάδας στο EURO2004 και, πλέον, διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος των «κίτρινων», ο Άγγελος Χαριστέας συμπληρώνει με αφορμή την ιστορική αυτή μέρα: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα, που υπήρξα ποδοσφαιριστής της ομάδας, να αποτελώ μέλος της φέτος από άλλο πόστο και να προσπαθώ να βοηθήσω, με όσες γνώσεις διαθέτω, για να φτάσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να έχουμε επιτυχίες. Με τις επιτυχίες κερδίζεις φιλάθλους, τα νέα παιδιά θέλουν να είναι με τους νικητές!».
Το πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Άρη κατασκευάστηκε στην περιοχή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Στις 18 Ιουνίου του 1927 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου, το οποίο αποτελούσε έδρα της ομάδας μέχρι την κατασκευή του γηπέδου στην περιοχή της Χαριλάου. Το 1951 η έδρα της ομάδας μεταφέρθηκε στο Χαριλάου όπου και εδρεύει έως σήμερα. Το 2004 το γήπεδο του Άρη μετονομάστηκε σε «Κλεάνθης Βικελλίδης». Όσον αφορά το μπάσκετ, ο Άρης χρησιμοποιούσε ως έδρα του το γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ., το οποίο και μοιραζόταν με την ομάδα της Χ.Α.Ν.Θ. Το 1967 κατασκευάστηκε το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί έδρα του τμήματος μπάσκετ μέχρι και σήμερα.
Με τον Λευτέρη Αρβανίτη να συμπληρώνει: «Ο Άρης είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη, ένας σύλλογο ο οποίος πέρα από τη λαμπρή πορεία και τους τίτλους του, πρεσβεύει τις αξίες και τα ιδανικά αυτών που τον ίδρυσαν και δημιούργησαν γενιές φιλάθλων, πιστές στην ιδέα και το όραμά του. Χρόνια πολλά στον Άρη, χρόνια πολλά στην Ελλάδα που επίσης γιορτάζει σήμερα. Όλοι θα θέλαμε αυτή η διπλή γιορτή να γινόταν κάτω από καλύτερες συνθήκες».
Το Κύπελλο του 1970 ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιρικός τίτλος του Άρη, αν και εκείνη τη δεκαετία οι «κίτρινοι» είχαν εξαιρετική ομάδα. Το τμήμα μπάσκετ ήταν αυτό που ανέλαβε να «κουβαλήσει» στις πλάτες του το σύλλογο, κατακτώντας εννέα πρωταθλήματα και οκτώ Κύπελλα από το 1979 ως το 2004! Χωρίς, φυσικά, να λείψουν οι επιτυχίες και από τα άλλα τμήματα, όπως το βόλεϊ ή το χόκεϊ. Αναφορά χρειάζεται να γίνει και στην ομάδα μπάσκετ ανδρών με αμαξίδιο, με τον Άρη να πρωτοστατεί και σε αυτό τον τομέα!
Όσο για το πώς φαντάζεται ο πρώην άσος των Αθηναϊκού, Βέρντερ Βρέμης, Άγιαξ, Φέγενορντ, Νυρεμβέργης, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Αρλ, Σάλκε, Παναιτωλικού και Αλ-Νασρ, ο «Άγγελος όλων των Ελλήνων» το αύριο του Άρη; «Με σωστό πλάνο και οργάνωση, ο Άρης θα έχει ένα καλό μέλλον. Εύχομαι να γιορτάζουμε για πολλά χρόνια το σύλλογό μας, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους της Ελλάδας. Ο κόσμος του Άρη πρέπει να είναι περήφανος που η ομάδα, μετά τα πρόσφατα ‘’πέτρινα’’ χρόνια, μπόρεσε φέτος, όσο παιζόταν ποδόσφαιρο, όπως έγινε και πέρυσι, να είναι σε ευρωπαϊκή τροχιά για την καινούργια περίοδο. Το σημαντικό είναι να πετυχαίνουμε στόχους, να έχουμε όλοι υγεία και ο Άρης να συνεχίσει να προσφέρει χαρές και περηφάνια!».