Κι αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή το Παγκόσμιο Κύπελλο, προσφέρουν τη δυνατότητα αναμέτρησης ηπείρων και ανάδειξης των καλύτερων, σίγουρα ενδιαφέρον θα παρουσίαζε, όπως σημειώνει σε σχετικό της δημοσίευμα η ισπανική εφημερίδα Marca, μία …πλανητική μονομαχία, μία αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Ίσως της «μητέρας των μαχών», όπου οι δύο παγκόσμιες αθλητικές δυνάμεις θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με όλα τα αστέρια τους.
1.Στο μπάσκετ: Τα μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, που έκανε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχουν συντελέσει ώστε στο NBA να συνωστίζονται παίκτες από την «Γηραιά ήπειρο», που δείχνει πλέον ότι μπορεί να ανταγωνιστεί πρόσωπο με πρόσωπο τα κορυφαία αστέρια της Αμερικής. Φαίνεται πάντως ότι αυτήν την στιγμή, η διαφορά είναι αρκετά εμφανής. Η Ιστορία του NBA αποτελείται από θρύλους, όταν το ευρωπαϊκό μπάσκετ, προσπαθεί να ανακάμψει από τις αποχωρήσεις των κορυφαίων του για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
2.Στον στίβο: Εδώ υπάρχει μια σαφής αμερικανική κυριαρχία στην ταχύτητα, ενώ στους δρόμους αποστάσεων κυριαρχούν οι Ευρωπαίοι. Φυσικά, στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Λονδίνο, η κυριαρχία στο τραπέζι των μεταλλίων ήταν μεγάλη. Ακόμα και το άθροισμα των μεταλλίων των κυριότερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μπορούσε να φτάσει τα 30 που πήραν οι ΗΠΑ στο βρετανικό ραντεβού.
Χρυσά παγκόσμια μετάλλια το 2017: ΗΠΑ-10, Γαλλία-3, Μ. Βρετανία-2, Πολωνία-2, Γερμανία-1
3. Στην πισίνα: Εδώ η «δικτατορία» εξακολουθεί να είναι της Βόρειας Αμερικής. Τα αστέρια των Ηνωμένων Πολιτειών κυριάρχησαν στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο κερδίζοντας 38 μετάλλια και ξεπερνώντας τη δεύτερη, Μεγάλη Βρετανία (31 μετάλλια)! Η αμερικανική κολύμβηση δεν έχει υποφέρει από την αποχώρηση του θρύλου Μίκαελ Φελπς, εξακολουθώντας να παρουσιάζουν ταλέντα. Το νέο φαινόμενο Κέιμπελ Ντρέσελ και η μεγάλη Κέιτι Λεντέκι κυριαρχούν στα νερά. Ο Βρετανός Αντάμ και η πολυδύναμη Κατίνκα Χόζου, ήταν οι μόνοι που μπόρεσαν να κατακτήσουν νίκες.
Χρυσά παγκόσμια μετάλλια το 2017: ΗΠΑ-18, Μ. Βρετανία-4,Ρωσία-4, Σουηδία-3, Ιταλία-3, Ουγγαρία-2, Ισπανία-1
4.Στο τένις: Φαίνεται ότι υπάρχει μία ευρωπαϊκή υπεροχή κατά την τελευταία δεκαετία. Από το US Open του Αντι Ρόντικ το 2003 κανένας Αμερικανός δεν κέρδισε ένα Grand Slam. Εξήντα κορυφαία τουρνουά, χωρίς νικητή έναν αθλητή από την Βόρεια Αμερική. Αντίθετα πολύ καλά είναι τα πράγματα στις γυναίκες, λόγω Σερένα Ουίλιαμς, αλλά και μια σειρά καλών νέων παικτών όπως η Σλόαν Στέφενς και η Μάντισον Κις.
Ανδρες (έως 20.11): 1.Tζόκοβιτς Νόβακ-Σερβία, 2.Ναδάλ Ραφαέλ-Ισπανία, 3.Φέντερερ Ρότζερ-Ελβετία, , 4. Ζβέρεφ Αλεξάντερ-Γερμανία , 5. Ντελ Πότρο Χουάν-Μάρτιν-Αργεντινή, , 6. Άντερσον Κέβιν-Νότιος Αφρική, 7. Τσίλιτς Μαρίν-Κροατία,8. Τιμ Ντομινίκ-Αυστρία , 9. Κέι Νισικόρι-Ιαπωνία, 10. Ίζνερ Τζον-ΗΠΑ.
Γυναίκες (έως 20.11): 1. Χάλεπ Σιμόνα-Ρουμανία,2. Κέρμπερ Αντζελίκ-Γερμανία 3. Βοτζνιάκι Καρολίν-Δανία,4.Σβιτολίνα Ελίνα-Ουκρανία, 5.Οζάκα Ναόμι-Ιαπωνία, 6. Στίβενς Σλόαν-ΗΠΑ, 7. Κβιτόβα Πέτρα-Τσεχία,8. Πλισκόβα Καρολίνα-Τσεχία, 9. Κίκι Μπέρτενς-Ολλανδία, 10.Ντάρια Κζατκίνα-Ρωσία.
5.Στο Σκι: Στα χειμερινά σπορ υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο δυνάμεων. Ωστόσο, στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσανγκ το 2018, η Γερμανία και ιδιαίτερα η Νορβηγία, κατέστησαν σαφές ότι στο χιόνι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους Αμερικανούς. Φυσικά, το πρόσωπο που κυριαρχεί στο σκι είναι από τις ΗΠΑ και δεν είναι άλλο από την Λίντσεϊ Βον. Θεωρείται ως η πιο σημαντική όλων των εποχών και νικήτρια όλων των …διαθέσιμων τίτλων στο σκι. Το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία της σεζόν. Η Βον, μαζί με την διάδοχό και συμπατριώτισσα της, Μικαέλα Σίφριν, θα αγωνιστούν εναντίον ενός …στρατού ευρωπαϊκών δυνάμεων του αλπικού σκι.
6.Στο γκολφ: Αν υπάρχει άθλημα στο οποίο η ισότητα αγγίζει το απόλυτο, αυτό είναι το γκολφ. Στις αρχές του 21ου αιώνα φαινόταν αδύνατο η Ευρώπη να ξεφύγει από την «τυραννία» των Αμερικανών, κυρίως εξαιτίας του Τάιγκερ Γουντς. Η ευρωπαϊκή έκρηξη που προκλήθηκε εν μέρει από τις επαναλαμβανόμενες νίκες στο Κύπελλο Ryder οδήγησε στην …ισότητα. Οι εφευρέτες του γκολφ θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να αγωνιστούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους επαναστάτες αυτού του σπορ. Τα τελευταία χρόνια, οι Αμερικανοί απειλούν και πάλι να ξεφύγουν χάρη σε μια φανταστική γενιά παικτών. Ο Σπιθ, ο Φάουλερ, ο Τόμας ή ο Ριντ, εντυπωσιάζουν, ενώ Μίκελσον και Γουντς εξακολουθούν να λάμπουν. Από τα 20 τελευταία μεγάλα τουρνουά, τα 12 κατέληξαν στις ΗΠΑ, τα έξι στην Ευρώπη και τα υπόλοιπα στην Αυστραλία.
Παγκόσμια κατάταξη (έως 18.11): 1.Κέπκα –ΗΠΑ, 2. Ρόουζ-Αγγλία, 3. Τζόνσον-ΗΠΑ,, 4.Τόμας-ΗΠΑ, 5. Ντέσαμβυ-ΗΠΑ, 6.Μολινάρι-Ιταλία, 7.ΜακΙλρόι-Β. Ιρλανδία, 8.Ραμ-Ισπανία, 9, Φάουλερ-ΗΠΑ, 10.Φλίντγουντ-Αγγλία.
Υπάρχουν επίσης αθλήματα με μικρή ή καθόλου συμμετοχή σε καθεμιά από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είναι οι περιπτώσεις του μπέιζμπολ ή του αμερικανικού ποδοσφαίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες ή του ποδοσφαίρου και του χάντμπολ στην Ευρώπη. Επιπλέον κακή είναι η στιγμή για τον αμερικανικό αθλητισμό στην μηχανοκίνηση και την ποδηλασία. Δεν υπάρχει Αμερικανός πιλότος στη Formula 1 και το MotoGP, ενώ η υπόθεση του Λανς Άρμστρονγκ, είχε ως συνέπεια να καταρρεύσει η αξιοπιστία του αθλήματος της ποδηλασίας. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, όπου δεν υπάρχει γεννημένος στις ΗΠΑ ποδηλάτης στο top 100. Ο Τιτζέι Βαν Γκάρντερεν είναι ο πρώτος Αμερικανός και βρίσκεται στην 113η θέση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]