Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, πριν ακόμα κλείσει τα 20 του χρόνια, κατακτά τα κορτς. Δεν είναι απλώς ένας καλός τενίστας. Είναι ένας τενίστας που βαδίζει πάνω στα χνάρια των κορυφαίων του αθλήματος.
Ο Ρότζερ Φέντερερ, που είναι το ίνδαλμά του, σε ηλικία 21 ετών έφτασε στον τέταρτο γύρο του Γουίμπλεντον. Ο Τσιτσιπάς το κατάφερε στα 19 του! Αύριο Δευτέρα θα ανακοινωθούν επίσημα από την ATP, την ένωση των επαγγελματιών παικτών του τένις, οι θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Στέφανος θα βρίσκεται στο νούμερο 31!
Στα 19 του, στο Νο 31. Οι επιτυχίες του ζαλίζουν.
Ο στόχος του να φτάσει στην κορυφή, στο Νο 1, δεν είναι απλώς μια ευχή ή ένας πόθος. Αποτελεί ρεαλιστικά μια κορυφή που είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει εφόσον συνεχίσει με το ίδιο πάθος. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει ακόμα κανονικό συμβόλαιο με χορηγό, ενώ ούτε μία ελληνική εταιρία δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να του προσφέρει χορηγία.
«Πριν ξεκινήσω τους αγώνες λέω πάντα “πίστευε στον εαυτό σου”. Η πίστη στον εαυτό μου είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να του προσφέρω ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που έχω μπροστά μου». Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκαλύπτει τους εσωτερικούς του μονολόγους, πριν μπει στο γήπεδο.
Στους νέους είχε βγει Νο 1 στον κόσμο και συνεχίζει απτόητος. Η ATP τον έχει ουσιαστικά υπό την… προστασία της. Βλέπει στο πρόσωπό του ένα μεγάλο αστέρι που θα διαφημίσει το τένις στην υφήλιο. Κι αυτό, όχι απλώς επειδή παίζει πολύ καλό τένις.
Ο Στέφανος έχει όλο το «πακέτο» που αρέσει στον ιδιόμορφο χώρο του τένις. Το παρουσιαστικό του είναι εντυπωσιακό, αλλά όχι απρόσιτο. Μοιάζει με παιδί και σοβαρό ενήλικα συγχρόνως. Είναι ταπεινός, παρά τις επιτυχίες του. Ξέρετε τι εκτιμούν πολύ στην ATP; Το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς δεν βρίζει ποτέ στους αγώνες! Ποτέ. Αυτό το σπάνιο χάρισμα τον κάνει να ξεχωρίζει.
Είναι και κάτι άλλο. Αισθάνεται πολύ άνετα μπροστά στις κάμερες. «Το χρωστάω στη μητέρα μου (σ.σ.: η Τζούλια Αποστόλι είναι Ρωσίδα πρώην τενίστρια), που σχολιάζει στην τηλεόραση και έχει αυτή την άνεση. Μάλλον μου έχει περάσει αυτό το χάρισμα», λέει ο ίδιος, ο οποίος ξέρει ρωσικά και μάλιστα έχει τύχει να συνομιλήσει με τον Μεντβέντεφ. Ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, είναι και προπονητής του. «Νιώθω περισσότερο Ελληνας, αφού στην Ελλάδα ζω, έχω το σπίτι μου και την οικογένειά μου», λέει ο Στέφανος.
Πώς σχολιάζει την εμπειρία του στο Γουίμπλεντον, που έφτασε μέχρι τους «16»;
«Απόλαυσα κάθε στιγμή στο τουρνουά. Ξέρω ότι έχω δρόμο μπροστά μου, αλλά μου αρέσει να δουλεύω και να βελτιώνομαι καθημερινά. Κάνω θυσίες και πιάνουν τόπο. Μακάρι μια μέρα να το κατακτήσω». Αυτό μοιάζει περισσότερο με υπόσχεση, παρά με ευχή…
«Το μυστικό του είναι ότι αγαπά πάρα πολύ αυτό που κάνει…»
Ο πατέρας του, Απόστολος, είναι ο άνθρωπος που περνά τις περισσότερες ώρες μαζί του. Είναι ο κύριος προπονητής του και αυτός που τον γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον. Πώς εξηγεί την εκτόξευση του γιου του;
«Το μυστικό του Στέφανου είναι απλό. Αγαπά πάρα πολύ αυτό που κάνει και είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο στόχο του. Κοιτάει μπροστά και δεν λοξοδρομεί. Αυτό είναι σπουδαίο για έναν αθλητή της ηλικίας του».
Αλήθεια, πώς ήταν ο Στέφανος ως παιδί, ως μαθητής;
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
«Ο Στέφανος ήταν καλός μαθητής, αλλά στο Γυμνάσιο τα παιδιά τον κορόιδευαν, δεν είχε πολλές παρέες. Εναν φίλο είχε όλον κι όλον. Μου έκανε εντύπωση αυτό, αλλά έτσι ήταν. Μοναχικό παιδί. Μετά άρχισε τα ταξίδια και το Λύκειο το έβγαλε on line».
Μοναχικό είναι και το τένις, άρα του ταίριαξε ως άθλημα. «Ο Στέφανος έκανε πολλά αθλήματα σε μικρότερη ηλικία. Επαιξε ποδόσφαιρο, έκανε κολύμβηση, πόλο, τελικά τον κέρδισε το τένις. Είναι πράγματι άθλημα ψυχολογίας γιατί είσαι μόνος σου. Δεν υπάρχει συμπαίκτης να σε βοηθήσει, να σε εμψυχώσει. Είσαι εσύ και ο εαυτός σου μέσα στο γήπεδο».
Πότε θα δούμε τον Στέφανο να μπαίνει στη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης; Η ερώτηση έρχεται βιαστικά, αχόρταγα. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς έχει έτοιμη την απάντηση, όμως: «Δεν βιαζόμαστε, άλλωστε είναι μικρός ακόμα. Εχει την ικανότητα να συνεχίσει να ανεβαίνει. Ενα πράγμα είναι το πιο σημαντικό. Να είναι υγιής στο σώμα και στο μυαλό. Τα τεχνικά θέματα θα τα μάθεις έτσι κι αλλιώς. Ομως η υγεία του μυαλού και του σώματος δεν μαθαίνεται, αποκτάται και κατακτάται».
Εξοδα 1 εκατ. ευρώ
Η πορεία πρωταθλητισμού στο τένις χρειάζεται χρήματα. Πώς μπορεί και πληρώνει η οικογένεια, όταν για να διατηρηθεί ένας παίκτης σε τέτοιο επίπεδο ταξιδεύει περίπου 36 εβδομάδες το χρόνο; «Μέχρι τώρα τα έξοδα για την πορεία του Στέφανου μπορεί να έχουν φτάσει το 1 εκατ. ευρώ. Ισως λίγο λιγότερο. Αν δεν ήταν η οικογένεια της γυναίκας μου, δεν θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε. Στα 15-16 χρόνια του είχαμε τον πρώτο χορηγό, την ADIDAS, που βοηθά. Οταν πλέον φτάνεις σε τέτοιο επίπεδο, έρχονται χορηγοί και καλύπτουν τα έξοδα, που είναι τεράστια, για αεροπορικά εισιτήρια, εστιατόρια, αθλητικό υλικό, ξενοδοχεία και πολλά άλλα. Ο Στέφανος δεν έχει ακόμα επαγγελματικό συμβόλαιο με χορηγούς γιατί ήταν ανήλικος όταν υπογράψαμε. Τώρα θα κάνουμε κανονικό συμβόλαιο.
Το θέμα είναι πως αν και έχει πετύχει τόσα πολλά, δεν μας πλησίασε ούτε μία ελληνική εταιρία για να γίνει χορηγός μας. Πάμε στα τουρνουά και μας ρωτούν τι όνομα χορηγού να γράψουμε δίπλα στο όνομα Τσιτσιπάς και, όταν τους λέμε ότι δεν έχουμε κανέναν, μένουν με το στόμα ανοιχτό».
Οπως οι αδελφές Ουίλιαμς
Ο Απόστολος Τσιτσιπάς και η σύζυγός του Τζούλια έχουν τέσσερα παιδιά. Το ταλέντο του τενίστα δεν το έχει μόνο ο Στέφανος. Υπάρχει και ο αδερφός του, Πέτρος, στα 18 του τώρα, που ακολουθεί τα βήματα του Στέφανου. «Είναι πολύ καλός και ο Πέτρος και μπορώ να σας πω ότι σε κάποια στοιχεία είναι καλύτερος από το μεγάλο του αδερφό. Σιγά σιγά αποκτά και αυτός εμπειρίες», είναι το σχόλιο του πατέρα και προπονητή. Το μεγάλο όνειρο είναι να κατεβαίνουν τα δύο αδέρφια μαζί στα τουρνουά και να αγωνίζονται στο διπλό κατακτώντας τίτλους, όπως έκαναν επί χρόνια η Σερένα και η Βένους Ουίλιαμς. Δυο αδέρφια από την Ελλάδα σε κορυφαίο επίπεδο στο τένις.
Ο Απόστολος Τσιτσιπάς θα είναι ο ευτυχέστερος πατέρας του κόσμου σε αυτή την περίπτωση. Ή μήπως όχι; «Κάθε πατέρας και κάθε μητέρα πρέπει να είναι ευτυχισμένοι που έχουν παιδιά, άσχετα με τις ασχολίες των παιδιών τους. Κάθε παιδί έχει τα ταλέντα του. Οσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι γονείς τόσο πιο ευτυχισμένα γίνονται τα παιδιά. Θα ήθελα να δώσω και μια συμβουλή, επειδή έχω εργαστεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δώστε στα νέα παιδιά ευκαιρίες. Εχουν τεράστιες ικανότητες. Πρέπει να τα πιστέψουμε και να τα ενθαρρύνουμε. Θέλω και ο Στέφανος να είναι ζωντανό παράδειγμα σε αυτό».
Η ΖΩΗ ΤΟΥ
Μεγάλωσε στην Ελλάδα, μαθήτευσε στη σχολή Μουράτογλου
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι γεννημένος και αναθρεμμένος στην Ελλάδα, όπου έμαθε να παίζει τένις. Μένει στη Γλυφάδα και απολαμβάνει τη ζωή του στη χώρα του. Δεν πήγε ούτε σχεδιάζει να πάει στο εξωτερικό για εγκατάσταση. Επέλεξε απλώς να κάνει κάποιες προπονήσεις εκτός Ελλάδας, για να προπονείται με επαγγελματίες αθλητές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως επέμεινε ελληνικά. Επέλεξε να ξεκινήσει συνεργασία με την ακαδημία τένις Μουράτογλου, μια γιγαντιαία επένδυση στη Νίκαια της Γαλλίας, η οποία έχει αναδείξει μεγάλα αστέρια του τένις.
Ανήκει στον Πατρίκ Μουράτογλου, γιο του Ελληνα επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου, που θεωρείται ο «πατέρας» της επιχειρηματικής πράσινης ενέργειας.
Ο Πατρίκ, τενίστας στα νιάτα του, είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο. Πήρε το 2012 τη Σερένα Ουίλιαμς και την «ανέστησε».
Η ακαδημία τένις του Μουράτογλου άνοιξε τις πύλες της το 1996 και από τους πρώτους που πέρασαν το κατώφλι ήταν ο Μάρκος Παγδατής. Με τον Πατρίκ έφτασε να γίνει νο 8 στον κόσμο.
Στην ακαδημία μετέχουν αθλητές από όλο τον κόσμο και από όλες τις ηλικίες. Ο Πατρίκ όμως δεν ξεχνά την καταγωγή του και επιφυλάσσει πάντα ξεχωριστή υποδοχή στους Ελληνες.
Καταγράφει τα πάντα
Ενας επαγγελματίας τενίστας που μπαίνει στην πρώτη 30άδα και κονταροχτυπιέται με κορυφαία ονόματα του χώρου έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Ο Στέφανος, στα 19 του, δεν μπορεί παρά να βρει χρόνο για να κάνει πράγματα που του αρέσουν και να ανακτά την ψυχική ισορροπία του. Η αγαπημένη του ασχολία είναι τα social media. Εχει δικό του blog και κανάλι στο Υoutube όπου ανεβάζει βίντεο από όλα τα ταξίδια του. Εχει μαζί του ειδικό εξοπλισμό με κάμερες και στα κενά των τουρνουά ή μετά το τέλος τους πιάνει… δουλειά. Παίρνει ακόμα και συνεντεύξεις από αντιπάλους του, όπως είχε κάνει στο Masters του Μιλάνου.
«Η ζωή είναι μικρή. Θέλω να καταγράφω τα πάντα για να τα θυμάμαι αργότερα», λέει ο ίδιος και συνεχίζει, σε στιγμές ξεγνοιασιάς με πολύ χιούμορ: «Ποιος ξέρει, μπορεί να πάθω Αλτσχάιμερ και να μη θυμάμαι τίποτα. Ας τα έχω όλα σε βίντεο για να ξέρω τι έχω κάνει».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]